Осигурен е онлайн достъп, читателите имат интернет профилиБиблиотеката е като

...
Осигурен е онлайн достъп, читателите имат интернет профилиБиблиотеката е като
Коментари Харесай

Дигитализираха библиотека „Иван Вазов” в Пловдив

Осигурен е онлайн достъп, читателите имат интернет профили

„ Библиотеката е като интернет търсачка. Работата ни е да насочваме и да намираме информация за това, което хората търсят “, изясни шефът Димитър Минев (вдясно)

С съвременни технологии и актуализирани зали Народна библиотека „ Иван Вазов ” в Пловдив улеснява и притегля читатели, стана ясно на взаимна конференция на кмета инж. Иван Тотев с шефа на институцията Димитър Минев и заместник-кмета по просвета Александър Държиков.

Личен интернет профил на всеки един четец, както и цифровизация на част от скъпите книги са едни от последните нововъведения в библиотеката. Проектът цели от ден на ден пловдивчани да се възползват от услугите и да посещават читалните.

Със личния си профил читателите могат да декларират книги или да презаверяват такива, да наблюдават датата на връщане, както и да получават информация за най-новите издания, оповестява пресцентърът на Община Пловдив.

Дигиталният портал на библиотеката е осъществен в взаимен план на стойност към 586 хиляди евро с финансовата поддръжка на Програма БГ08 „ Културно завещание и модерни изкуства “ по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

За първи път се прави цялостна стратегия за цифровизация на движимото и недвижимото културно-историческо завещание от фондовете на най-важните културни институции на територията на Община Пловдив: Народна библиотека „ Иван Вазов “, Регионален исторически музей, Регионален етнографски музей, Регионален археологически музей, Общински институт „ Старинен Пловдив “ и Градска художествена изложба.

До момента библиотека „ Иван Вазов “ е съумяла да цифровизира над 50 000 единици, за които е обезпечен и онлайн достъп. В това число са всички броеве на 61 периодически печатни издания, излизали преди 1944 година

Над 50 000 единици са дитигализирани досега в библиотека „ Иван Вазов “

Интересна е и сбирката от картографски и графични издания, както 95 монументални творби на пловдивски създатели. Дигитализирани са и ръкописи, както и старопечатна книжнина от края на 19 век.

„ Библиотеката е като интернет търсачка. Работата ни е да насочваме и да намираме информация за това, което хората търсят “, изясни Димитър Минев и посочи, че в последно време работата им е ориентирана от ден на ден към децата и учениците, които към този момент стартират да четат книги от детската градина.

Обновени са читалните, ремонтиран е дворът на Детския отдел на библиотеката и се работи по програмата „ Пловдив за младите “, където е обърнато внимание изключително на децата със специфични просветителни потребности. „ Целта на екипа ни е да притегли повече читатели и гости “, уточни шефът на библиотеката.

Хората с двигателни увреждания и майките с дребни деца умерено могат да посещават библиотека „ Иван Вазов “, защото към този момент е построена и специфична за задачата рампа.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР