Осигурен е финансовият ресурс за компенсиране на пенсионерите, така че

...
Осигурен е финансовият ресурс за компенсиране на пенсионерите, така че
Коментари Харесай

Асен Василев: Осигурен е финансовият ресурс за компенсиране на пенсионерите

Осигурен е финансовият запас за компенсиране на пенсионерите, тъй че да няма намаляване на общия приход, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Това, което видяхме, е, че с преизчисляването на пенсиите и добавките част от пенсионерите са останали с по-ниски приходи и по тази причина има обезпечен финансов запас. От Национален осигурителен институт създадоха механизъм по какъв начин всички пенсионери да бъдат обезщетени, тъй че да няма намаляване на общия приход сред пенсия и добавка, изясни Василев и означи, че финансовият запас е разполагаем. Той посочи, че в закона, който е за удължение на действието на бюджета от предходната година, ще бъде прибавен текст, който да разреши на Национален осигурителен институт да направи това.

На въпрос за новия бюджет на държавното управление финансовият министър отговори, че сега има проекторамка на бюджета и идващата седмица ще бъде координиран с всички министерства и други първостепенни разпоредители. Той изрази вяра в седмицата по-късно да може да стартират консултациите със обществените сътрудници и пътят през Министерски съвет, с цел да може към края на месеца проектобюджетът да бъде импортиран в Народното събрание.

За един месец няма по какъв начин да се напише бюджет от нулата, който да е новаторски, т.е. стъпваме значително на това, което е било предходната година, само че в частта политики има заложени много от политиките в съдружното съглашение, разяснява Василев. Макрорамката е изменена, стъпваме на действителни отчетни данни за годината, посочи министърът. Реално ние събрахме милиард и 370 милиона лв. повече в хазната, с помощта на работата на бизнеса, Национална агенция за приходите и " Митници ". Заложени са част от промените, за които има изясненост, че могат да се случат, и това е и работата с министерствата през идващата седмица - да се види каква друга част от заложените в съдружното съглашение политики ще могат да се случат до юни. Още на съдружните диалози предвидихме една актуализация в средата на годината, когато всички политики ще могат да бъдат остойностени и ситуирани във времето, напомни Асен Василев.

Той съобщи още, че ще бъде вдигнат размерът на оптималния застрахователен приход. Както е записано в съдружното съглашение, това ще стане след съвещания. Има ясно заложена обществена политика и ясно заложена политика в образованието, които не изискват законодателни промени отвън бюджета. Това, което още предходната година дадохме в средносрочната рамка, е АПИ да стартира да работи с естествен действителен бюджет, а не да се вършат тези " извращения " с постановления на Министерски съвет непрекъснато да се отпускат спомагателни средства. Има редица политики, които могат да залегнат още в този бюджет, и редица политики в областта на опазването на здравето могат да залегнат в бюджета на НЗОК, в областта на пенсионното обезпечаване, изясни финансовият министър.

Премахват се два непотребни налога - налог " уикенд " и данъкът върху лихвите, посочи той. Това, което видяхме през 2021 година, е, че без смяна в данъчните ставки имаме общи доходи в хазната съвсем 8 милиарда лв. повече, изясни финансовият министър. Имаме забележителен резултат на изсветляване на стопанската система и надлежно заплащане на повече налози, чакаме това да продължи и следващата година, сподели той. За момента сме минали през няколко от огромните промишлености и огромни получатели на публични поръчки и ползватели на публичен запас. Предстоят още най-малко пет-шест огромни промишлености тази година, които да погледнем в елементи, в този момент преглеждаме строителството, започваме и доста стройна организация в региона на селското стопанство, изключително за акцизите на горивата, които се употребяват за селскостопанска продукция, изясни министърът.

Асен Василев разяснява още, че не се преглежда вид за понижаване на Данък добавена стойност за енергоносителите на 10 %. Намаляването на цените на електрическа енергия, топлоенергия и вода би трябвало да стане на база понижаване на разноските в системата, безапелационен е той. Тук е и нашият укор към КЕВР - че се вземат решения, без да се прегледат действителните разноски на сдруженията в системата, уточни финансовият министър.

За бюджетната сфера Василев посочи, че е планувано бюджетите на съответните министерства и ведомства да останат такива, каквито са. Изключение вършат бюджетите за учителите. Възможност за повишение на приходите в съответните ведомства е обвързвано с преструктуриране на ведомствата, изясни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР