Още вчера стана ясно, че търговци ни предлагат на пазара

...
Още вчера стана ясно, че търговци ни предлагат на пазара
Коментари Харесай

Още тревожни новини за опасните туршии, плъзнали на пазара

Още през вчерашния ден стана ясно, че търговци ни оферират на пазара туршия, инфектирана с ешерихия коли. Това удостовери и специалистът по качество и сигурност на храните доктор Сергей Иванов, представен от в. Монитор.

Причината за това е неналичието на хигиена при употребяваните съдове както и ускоряването на ферментацията или пък прекомерно дългото изчакване за завършването й.

Тогава туршията е кашкава, има неприятен мирис и усет и не трябва да я консумираме, тъй като може да предизвика хранителни разстройства.

„ Всъщност в множеството случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е същинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, защото това са консервирани зеленчуци. Търговците пък докарват киселия усет с оцет и оцетна киселина “, разяснява специалистът.

Той посочи, че процесът по ферментация в действителност трае минимум седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в огромни съдове, нормално бидони, може да продължи и няколко седмици и то при температура от 10 градуса.

„ Туршия, ферментирала за три дни не е същинска и в нея липсват потребните бактерии “, разяснява доктор Иванов.

Според специалиста в същинската туршия би трябвало да има млечно-кисели бактерии, които са потребни за нас. С течение на времето обаче млечно-киселите изместват патогенните. Затова би трябвало да се изчака да протече ферментацията.

„ Има обаче и риск, когато зеленчуците ферментират прекомерно дълго. Тогава бактериите доближават оптималната компактност и от там насетне процесът потегля назад и може да се появяват други бактерии, които са нездравословни. Например ешерихия коли “, посочи доктор Иванов.

Той подсети да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове.

Тогава наложително би трябвало да следим по какъв начин ни я оферират и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е причина за болести.

Често на пазара ни оферират и туршия с мухъл. Това се получава, когато зеленчуците не са покрити изцяло с маринатата. Тя би трябвало да се изхвърли, тъй като не е потребна за здравето.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР