Още в средата на януари американското разузнаване е предало на

...
Още в средата на януари американското разузнаване е предало на
Коментари Харесай

Още през януари САЩ са дали на Киев точни планове на руската инвазия

Още в средата на януари американското разузнаване е предало на висшето управление на Украйна подробни проекти на съветската инвазия в Украйна. Счита се, че тези основни документи са в основата на сполучливото въздържане на съветските войски, съобщава Уолстрийт джърнъл (The Wall Street Journal), представен от БГНЕС.

Изданието написа, че по време на скрито посещаване в Киев в средата на януари шефът на американското разузнаване Уилям Бърнс се е срещнал с украинския президент Володимир Зеленски и го е уведомил за проектите на Руската федерация. Данните са получени от американското разузнаване. 

По това време американското разузнаване към този момент е знаело за желанията на руснаците да нападат от територията на Беларус, и по-специално първо да завладяват летището в Гостомел, с цел да го употребяват за насочна точка за офанзива против Киев. В обявата се твърди и, че не всички западни съдружници въобще са вярвали на американското разузнаване, че Путин в действителност възнамерява инвазия.

Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс в действителност беше в Берлин и Киев в средата на януари, напомня " Сега ". Той ги посети два дни преди визита на Блинкен на същите места. Тогава бе оповестено, че Бърнс е бил командирован поради отхвърли на немския канцлер Олаф Шолц да съобщи ясно, че ще спре " Северен поток " 2, в случай че Русия нахлуе в Украйна. 

Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ на няколко пъти беше в региона, като се засилва изключително при започване на ноември м.г. Тогава той се оказа в Москва, където проведе среща със екретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Това бе първата среща сред Патрушев и Бърнс, откакто той застана начело на Централно разузнавателно управление на САЩ. По-рано те се срещнаха през 2013 г., по време на визитата на секретаря на съветския Съвет за сигурност в Съединените щати. Тогава Бърнс беше изпълняващ длъжността държавен секретар. По това време началник на Държавния департамент беше Джон Кери, само че защото беше на посещаване в Близкия изток, точно Бърнс приема Патрушев във Вашингтон.

След диалозите, бе оповестено, че задачата на визитата на Бърнс в Москва е била да се съобщи ясно на Русия, че Съединени американски щати наблюдават от близко концентрацията на съветски войски покрай украинската граница. Ръководителят на американската разследваща организация също е трябвало да разбере претекстовете на Кремъл по въпроса.
На срещите в Москва Бърнс се е опитал да предизвести Руската федерация против всевъзможни проекти за осъществяване на каквито и да било настъпателни интервенции, като отбелязал, че Съединени американски щати доста деликатно наблюдават всички придвижвания на съветските войски. 

Тогава от Кремъл оповестиха, че  „ съветското военно наличие в Крим и прилежащите води на Черно и Азовско море и Закаквазието е стабилизиращ фактор “. Твърдяха и, че имат право на " всевъзможни военни дейности, които са нужни, за да защитим нашите жители, за да обезпечим дейността на страната ", както и, че в  " тази дейност, естествено, ние се ръководим от правилото на отбранителната достатъчност, ние не правим там никаква дейност, която надвишава потребностите ни в това за дилемите ". Само няколко месеца по-късно Русия атакува Украйна.
   
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР