Още в самото начало аз публично заявих, че с този

...
Още в самото начало аз публично заявих, че с този
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Комисията за нова конституция е насилие над разума

Още в самото начало аз обществено заявих, че с този развой по писане на нова конституция ГЕРБ правят безобразия и нелепости и по тази причина никой не ме е канил като специалист., съобщи в изявление пред Валерия Велева проф. Пламен Киров.

- Председателят на краткотрайната комисия за нова конституция, депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, прикани през днешния ден специалисти от всички научни звена да се включат в експертния съвет към комисията. Обърна се със вик даже и към партиите, които отхвърлиха да влязат в комисията – Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Вие сте някогашен парламентарен арбитър, проф. Киров, имате ли покана да участвате в полемиката?
- Не, мен не ме канят, аз съм зложелател на народа!

- Шегувате се!
- Говоря съществено! Още в самото начало аз обществено заявих, че с този развой по писане на нова конституция ГЕРБ правят безобразия и нелепости и по тази причина никой не ме е канил като специалист. Защо да ме питат като знаят моето мнение? Все отново има разумен детайл в държанието им - врагове не каним! Още повече, че това е план за Конституция на Марешки.

- Защо ?
- Без неговите гласове този план нямаше въобще да бъде импортиран.

- Тогава кой ще отиде в експертния съвет на тази комисия?
- Най-вероятно Георги Близнашки. (Б.А. Проф. Близнашки съобщи пред Епицентър.бг, че също не е канен от Комисията. И няма да отиде, даже и да решат да го поканят.)

- А в случай че вас ви поканят, ще отидете ли?
- Тази комисия е сбъркана още със основаването си. Пред мен е решението, с което болшинството в Народното събрание я гласоподава – написа, че тази комисия е за разглеждане на план за конституция на Република България. Във втора точка на решението обаче се споделя – комисията разисква и проучва плана за Конституция на Република България и предлага съответни оферти за промени в него. Това е неприемливо! Тази част от решението опонира на Конституцията, тъй като планът, както е импортиран в Народното събрание, се преглежда без да може да се пипа. Това е конституционното условие.

Това значи, че оферти не могат да се вършат, с цел да се вкарат в този първичен план, който към този момент е подписан от 127 депутати и е импортиран в деловодството. Оттук нататък Народното събрание може единствено да реши - привиква ли се Велико национално заседание или не. Подчертавам - този парламент не може да разисква и да вкарва промени във към този момент импортирания текст на план за нова Конституция по този начин, както го е подписал Марешки.

- Сигурен ли сте, проф. Киров?
- Това е като да питате един сърдечен хирург от коя страна на тялото се намира сърцето! Още нещо - в решението написа, че комисията се състои от 18 членове, а избират 10, тъй като двете систематични партии Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отхвърлиха да излъчат представители в комисията. Така че и по тази точка комисията е в несъгласие с решението на Народно събрание за основаването ѝ.

- Тогава тази комисия е в нарушаване на Основния закон. Какво ще прави?
- В частта, в която се споделя, че ще предлага съответни оферти за промени в плана за Конституция – да, тези думички от решението опонират на Конституцията. В състава на комисията има 5-ма адвокати - колкото са могли са могли да съберат, от които нито един не е най-малко лекар по право. Не споделям, че са слаби адвокати, само че няма нито един, който да се занимава с правна доктрина. След останалите петима - има двама инженери, един политолог - Тома Биков, един управител - Елена Пешева, каквото и да значи управител и Борис Ячев, който е икономист. Това, което през днешния ден ми казвате, че Десислава Атанасова зове за специалисти, значи, че те просто са изпаднали в обезсърчение, тъй като не могат да привлекат нито един почтен, заможен конституционалист да бъде специалист на тази комисия. Предупреждавам - цялата тази комисия, както е замислена, не е принуждение над правото, над здравия разсъдък, а над разсъдъка въобще! Но, както се споделя, не трябва да им се сърдим, толкоз могат!

- Какво е мнението на ваши сътрудници?
- Петър Славов съобщи, че този план за конституция не може да бъде променян.

- А какво може въпреки всичко да направи тази комисия?

- Тази комисия може да направи среща с гилдиите, с НПО-та, да симулира активност с политолози и социолози, може да чуят отзиви на съдии и прокурори, в случай че поканят хора, които схващат от доктрина на правото, от конституционно право, това ще е добре и най-после да обобщят мненията в един отчет. Този отчет да се изнесе пред Народното събрание преди гласуването на решението дали ще се привиква или не Велико Народно заседание. Това е смисълът на една такава комисия. Но не корекции във импортирания към този момент план за конституция. Тези депутати бъркат елементарния законодателен развой, когато, щом се одобри един законопроект на първо четене, сред първо и второ четене може да се вършат промени по оферти на народните представители. В този случай с конституцията на Марешки това е невероятно! Те тотално са се объркали!

- Значи комисията ще прелива от пусто в празно!
- Ами, да - общо взето това ще прави комисията за конституцията на Марешки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР