Още в понеделник за промените в основния закон като тогава

...
Още в понеделник за промените в основния закон като тогава
Коментари Харесай

Президентът и премиерът в задочен спор за Шенген

Още в понеделник за измененията в главния закон като тогава ще разгласи и претекстовете си. Той разкритикува и влизането на България в Шенген по въздух и вода като го разгласи за " полушенген от полуправителство ". От своя страна, че това е работещо държавно управление и изясни, че има още два месеца преди да каже дали ще има смени на министри след ротацията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дефинира сегашния кабинет като по-успешен от служебните държавни управления.

Президент и министър председател влязоха в следващ неприсъствен спор по отношение на това каква година следва и дали България е постигнала триумф с влизането си в Шенген.

" Влизаме в 2024 година със смесени усеща и половинчати решения, полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление. Когато политическият разгул и търговията с националния суверенитет стартират да се одобряват за норма, цената е националното достолепие и превръщането ни във второкласен европейски жители ", сподели президентът Румен Радев.

" Аз се надявам да е хубава годината, в случай че има усложнения те по-скоро могат да дойдат извън. Ние имаме цялостен Шенген, това би трябвало да е ясно, това гласи решението на Европейска комисия. Това, което остава, е да се подсигури дата, на която да влезем и по сухопътните граници. Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо държавно управление ", безапелационен беше министър председателят Николай Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също похвали работата на държавното управление.

" До няколко месеца хората към този момент ще видят продуктът от тази некоалиция, която въпреки и мъчно за всички мисля, че все още е сполучлива и доста по-успешна от всевъзможен тип служебни държавни управления или други фигурации, които биха могли да се подреждат ", сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още в понеделник обаче президента ще сезира Конституционния съд поради измененията в главния закон на страната.

" Моето първо деяние през актуалната година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в доста връзки некадърно посягане върху българската Конституция - ще го направя още в понеделник ", сподели Румен Радев.

" Който желае да си прави инспекции, да си ги направи. Конституционният съд е този, който може да каже, в случай че нещо не е наред, само че да слагаме целият развой още веднъж под въпрос е безусловно неточно и няма никакво място през днешния ден ", акцентира Денков.

Радев отхвърли да разяснява идната ротация. Коментар обаче направиха министър председателят Николай Денков и Бойко Борисов.

" Предстои да се види механически по какъв начин ще се реализира ротацията. Ако мене ме питат - елементарно, за мен е най-лесно да се осъществя с първия мандат. Това, което е несъмнено, е, че имаме тази договореност, че когато Мария Габриел стане министър председател, аз ще стана вицепремиер, тъй че аз не чакам смяна в това отношение ", добави министър-председателят.

" Мария Габриел ще отиде с утвърден от парламентарните групи кабинет, с цел да може като се върне да стартира избирането на този всъщност нов кабинет ", сподели Бойко Борисов.

От думите на министър-председателя стана ясно, че не са изключени и промени в кабинета, като ще бъде изработен разбор дали министрите са се справили с осъществяването на управническата стратегия.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР