Още в първия ден на олимпийските игри в Токио (24

...
Още в първия ден на олимпийските игри в Токио (24
Коментари Харесай

Терорист-шампион? Защо Джавад Форуги попадна под прицел?

Още в първия ден на олимпийските игри в Токио (24 юли) в Иран ликуваха, а насладата донесе Джавад Форуги. 41-годишният стрелец завоюва златен орден на 10 м въздушен револвер.

Реакциите обаче не закъсняха! Легенди в този спорт, негови съперници и правозащитни организации го нарекоха... терорист. И желаеха лишаване на оценката му.

Кой е Джавад Форуги?

Снимка: Reuters

Иранецът в действителност е част от Ислямския революционен гвардейски корпус на Иран. Организацията е оповестена за терористична от Съединени американски щати и Обединените арабски емирства през 2019 година Тя е основана през 1979 година, а съгласно данни оттатък Океана, е взела участие в редица убийства и зверства в Ирак, Ливан и Афганистан.

За връзката на Форуги с Гвардейския корпус разкри южнокореецът Джин Джон-О - четирикратен олимпийски първенец в стрелбата. Той изиска от Международния олимпийски комитет незабавно да стартира следствие.

Снимка: Reuters

" Как може терорист да печели злато на олимпийски игри?! Това е едно от най-неправилните и неуместни неща, които съм виждал! ", съобщи стрелецът, който държи върха в тази дисциплинираност, пред медии в родината си.

Самият Форуги не отхвърля, че е бил на фронта в Сирия сред 2013 и 2015 година, само че като доктор. Той твърди, че не е взел участие в бойни дейности, макар появилата се негова фотография с автомат.

Dato curioso: El 24 de julio, el iraní Javad Foroughi se coronó como campeón de tiro deportivo modalidad pistola de aire 10m.

Foroughi ha generado controversias debido a que hace parte de uno de los grupos paramilitares leales al Ayatola.
— Nicolás Cardona (@CardonaNL)

Златният медалист е безапелационен, че точно по време на службата си е разкрил стрелбата. Преди Игрите в Токио той описа, че за първи път е хванал револвер в мазето на болничното заведение, в която е работил. Според организации, които пазят правата на индивида, е много подозрително Форуги да е толкоз добър стрелец с толкоз малко процедура.

Снимка: Reuters

От Международния олимпийски комитет обявиха, че сходни обвинявания в тероризъм не могат да се насочат към който и да е без солидни доказателства.

След Форуги в Токио се подредиха сърбинът Дамир Микец и китаецът Паг Уей.

Снимка: Reuters
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР