Още в първите дни на мандата си българското правителство изведе

...
Още в първите дни на мандата си българското правителство изведе
Коментари Харесай

Гвоздейков:Подкрепяме промените в европейското законодателство за подобряване на пътната безопасност

Още в първите дни на мандата си българското държавно управление изведе измежду значимите цели на своята работа пътната сигурност, съобщи в Брюксел министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков, оповестиха от Министерството на превоза и известията. Той взе участие в днешното съвещание на Съвета на Европейския съюз по превоз, телекомуникации и енергетика, формат „ Транспорт “.

 

„ Високо оценяваме новите разпореждания в Директивата за свидетелствата за ръководство на транспортни средства по отношение на минималните стандарти за физическа и психическа валидност “, уточни министър Георги Гвоздейков.

 

Предложените текстове на Директивата плануват по-ясно изложение на инспекцията на физическата и психическата валидност за шофиране преди издаването и подновяването на свидетелствата за ръководство. Дава се опция на национално равнище да бъдат въвеждани механизми за задължаване на лидера да осведоми за смяна в здравното си положение или физическа и психическа валидност, освен при преиздаване или възобновяване на удостоверение за ръководство. 

 

България поддържа и предложенията за промени в Директивата за улеснение на трансграничния продан на информация по отношение на пътнотранспортни нарушавания.

 

„ Повишаването на успеваемостта при заплащането на санкциите за пътни нарушавания ще има предпазен резултат и ще способства в допълнение за реализиране на заложените цели за повишение на пътната сигурност. Българската страна поддържа по този начин препоръчаните текстове, които считаме че са добре уравновесени “, посочи транспортният министър.

 

Той добави, че взаимопомощта сред страните членки е от огромно значение за ограничение броя на нарушаванията на пътя и реализиране на общите цели за понижаване на жертвите от пътнотранспортни катастрофи. 

 

Министър Георги Гвоздейков акцентира, че българската страна има по-критичен прочит по текстовете по отношение на времето за шофиране и отмора при инцидентния транспорт на пасажери.

 

„ Подкрепяме подобряването на контролните действия, само че считаме, че плануваните спомагателни условия ще доведат до непропорционална административна тежест. За постигането на по-добър баланс в текстовете е оправдано прагът за прилагане на дерогацията (чл. 8) да бъде понижен. Същият следва да дава отговор на средностатистическата дълготрайност на един инцидентен транспорт на пасажери от 4 дни “, сподели Георги Гвоздейков.

 

Министрите разискаха и предлагането за Регламент по отношение на отчитането на излъчванията на парникови газове от транспортни услуги. По време на съвещанието бяха прегледани промени в Директивата за оптимално допустимите размери в националния и интернационален трафик на някои пътни транспортни средства.

 

Дискутирани бяха също промени в Директивата за държавния пристанищен надзор и Директивата за установяване на главните правила, които уреждат следствие на катастрофи в бранша на морския превоз. По тези тематики българската позиция е в цялостен синхрон с европейската.

 

По време на диалозите министър Георги Гвоздейков уточни, че с цел да се укрепи свързаността и да се преодолеят другите геостратегически провокации е належащо увеличение на бюджета на Механизма за свързване на Европа, най-много в  частта на военната подвижност. 

 

„ Изграждането на мрежа от интермодална трансгранична инфраструктура е част от напъните на България за възстановяване на свързаността по направлението север-юг. Важен план за реализирането на тази цел е построяването на нов мост над река Дунав при Русе “, съобщи Георги Гвоздейков. Той посочи и основната роля на Коридор 8 за приобщаване на Западните Балкани към Европейски Съюз и за построяването на значима транспортна връзка сред Черно и Адриатическо море. 

 

В края на ноември министър Георги Гвоздейков показа пред Европейската комисия проекта за интермодален терминал в Русе. Той акцентира тогава, че след отпадането на интермодалния терминал от Националния проект за възобновяване и резистентност, страната търси благоприятни условия за неговото финансиране. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР