Още в началото на промените ДПС каза - Не на

...
Още в началото на промените ДПС каза - Не на
Коментари Харесай

От началото на демократичните промени ДПС работи неотклонно за заедност

Още при започване на измененията Движение за права и свободи сподели - " Не на реваншизма ", и оттогава работи праволинейно и поредно за заедност, за единна гражданска нация. Движение за права и свободи беше и остава поръчител за мира и стабилността в страната. Това съобщи в парламентарната зала ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в декларация от името на придвижването във връзка 10 ноември.

 © Българска телеграфна агенция
" Днес е петък, 10 ноември, мотив да отчетем годишнина от началото на смяната в България. Независимо от опитите да се неглижира, не помни или подцени 10 ноември остава символна дата в българския либерален календар, като начало на демокрацията, върховенството на закона, пазарната стопанска система, спазването на човешките права ", съобщи Карадайъ. По думите му формалното наказание на комунистическия режим, закононарушенията на комунистическия режим, в това число и " Възродителния развой ", не е задоволително. " Свидетели сме по какъв начин към момента неразбрани, неосъзнати и неосъдени остават неприемливи прояви на една античовешка идеология. Дори в тази зала ", уточни той.

По думите на Карадайъ събитията на 10 ноември 1989 година са последица от събития, свързани с така наречен Възродителен развой. С този исторически интервал се свързва съответно историческо разбиране - български етнически модел, сподели той и добави, че този модел принадлежи на Ахмед Доган и е неразривно обвързван с Движение за права и свободи.

По думите на Карадайъ този модел е трансформирал България в образец за сполучливо решение на междуетнически спорове при започване на демокрацията, за разлика от доста наши прилежащи страни. Българският модел трябваше и съумя да обезпечи опцията в България в мирна конюнктура да се развият процесите по демократизация посредством многопартийна система, гарантиране на изборните права на всички български жители, отбрана на правата и свободите, правото на майчин език и правото на изповедание.

Българският етнически модел не е даденост, нещо обезпечено, той се нуждае от препотвърждение, по тази причина е нужен консенсус и толерантно отношение сред всички членове на нацията, той е отвод и изрично отричане на омразата и експанзията, съобщи Карадайъ. По думите неоспорими са заслугите на Движение за права и свободи и за участието на България в НАТО и Европейски Съюз.

Вместо постижение на демокрацията, през днешния ден следим ненавист, експанзия, разделяне и опълчване, ерозия на държавността, на стабилността, на доверието към държавните органи и институции, очевидци сме на неприятни послания от ръководещите към обществото и към Европа, съобщи Карадайъ.

От Движение за права и свободи сме поредни за мир и разцвет в нашата татковина, сподели Карадайъ. Той прикани ГЕРБ да почерпи поучения от историческите уроци, да не затваря пътя пред своето европейско развиване и да не рискува триумфа на европредседателството. По думите му европредседателството е значимо, само че по-важни са мирът и стабилността в страната. Нежеланието да се вслушате в гласа на разсъдъка, госпожи и господа от ГЕРБ, скоро ще дадат резултат, нищо не ви освобождава от отговорност, сподели още той.

Движение за права и свободи ще продължи да организира своята политика за опазване на етническия мир, за основаване на непоклатимост в страната и района, за сигурност на жителите и твърдо и праволинейно ще работим срещу всичко, което заплашва демокрацията, съобщи Карадайъ.

" Днес е петък, 10 ноември, само че не е 1989 година Ако тогава беше обещано началото на смяната, дано през днешния ден е новото начало на наложителните и неизбежните промени в името на демокрацията и нашето общо бъдеще ", приключи изявлението си Карадайъ.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР