Още в началото на пандемията беше ясно, че COVID-19 не

...
Още в началото на пандемията беше ясно, че COVID-19 не
Коментари Харесай

6 признака, че COVID-19 е увредил мозъка ви

Още при започване на пандемията беше ясно, че COVID-19 не е просто респираторен вирус, а подобен, който има огромни последствия за редица системи в организма ни, от кръвоносните съдове до мозъка.

Въпреки че разновидности на вируса, като Делта и Омикрон, наподобява водят до по-малко тежко в началото протичане на болестта, лекарите оповестяват, че

даже хора, чиито признаци в началото са били леки, оповестяват за неврологични признаци, които не престават много дълго време .

Отдавна беше обявено, че COVID-19 въздейства и на мозъка. През лятото на 2021 година учени от Станфордския университет откриха мозъчни увреждания, типични за пациенти с заболяванията на Алцхаймер и Паркинсон, при пациенти умряли от ковид.

Гени, свързани с познавателните качества, шизофренията и депресията, се задействат доста по-често в мозъка на страдащите от COVID-19, сочат данните от изследването. „ Имаше също и признаци на безсилие в невроните в мозъчната кора – частта от мозъка, която има значима роля при взимането на решения, паметта и математическите разсъждения “, сподели тогава Тони Уис-Корей от научния екип.

Ако и вие сте преболедували COVID-19, има по какъв начин да разберете дали вирусът е „ увредил “ мозъка ви .

Има признаци, които демонстрират това и можете да разберете кои са те в галерията ни горе.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР