Още в края на XIX век духовният баща на Израел

...
Още в края на XIX век духовният баща на Израел
Коментари Харесай

bTV Репортерите: Българските строители на Израел


Още в края на XIX век духовният татко на Израел Теодор Херцел приканва всички евреи по света да се завърнат в Обетованата земя. През 1897 година в града, където се срещат Франция, Германия и Швейцария той написа: „ В Базел аз сътворих еврейската страна. Ако през днешния ден го кажа на всички, отговорът ще е подбив, само че след 50 години ще го признаят “.



Юдеите образуват единствената еврейска страна на различен континент, назовават я собствен дом, а „ алия “ е тяхната дума за завръщане в родината.

Поредната алия се заселва в Близкия изток преди, по време и след двете международни войни сред река Йордан и Средиземно море – територия, разказана в Петокнижието като Ерец Израел.

През 1948 година хиляди български евреи се качват на кораби, с цел да дойдат в Израел на единственото по това време пристанище в Хайфа. Не всички оцеляват, само че всички са обединени към едно – изгубили са огромна част от парите си, само че са станали почитатели на концепциите на Теодор Херцел за самостоятелна израелска страна.



Емигрантите от България са съсредоточени в Тел Авив, Бат-Ям, Ришон Лецион, Лод и Хайфа.

Но най-вече българи избират Яфо – най-старият квартал на Тел Авив r незабавно добиват известност измежду локалните.

Спасени от Холокоста, българските евреи пускат корени в центъра на Тел Авив, кварталът бързо става прочут като дребната България. Те се настаняват в жилищата на арабите и даже употребяват техните мебели, десетилетия по-късно арабите дават благо и драго, с цел да си върнат парцелите.

Градът е учреден през 1909 година, само че по време на английския мандат в Палестина покрайнините на библейския Яфо се уголемяват и с течение на времето се трансформират в квартал. Така през 1950 година, единствено две години след всеобщото заселване на българските евреи, името му се трансформира на Тел Авив – Яфо.



Българските евреи в Израел водят деен обществен живот. Създават футболен тим, възрастни и деца пеят в извънредно известен хор под диригентството на Зико Грациани, работят като градинари, лекари и военни.

Съдбата им е друга, само че са обединени в едно – гордеят се с българския си корен и не не помнят да благодарят, че единствени в света са останали отвън хватката на Хитлер.

Както преди 74 години в българското кафене в Яфо сервират баница бюрек и варени яйца съгласно сефарадската традиция.

Гледайте във видеото историите на българските строители на Израел!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР