Още три големи имена от световния футбол решиха да подкрепят

...
Още три големи имена от световния футбол решиха да подкрепят
Коментари Харесай

Легенди на Челси, Пари Сен Жермен и Ливърпул подкрепиха Мача на надеждата на Стилиян Петров

Още три огромни имена от международния футбол взеха решение да поддържат " Мача на Надеждата ", проведен от рекордьора по срещи за националния тим Стилиян Петров на 6 септември от 17 часа на стадион " Васил Левски ".

Към отбора на звездите се причисляват легендите на Челси, Пари Сен Жермен и Ливърпул Гари Кейхил, Максуел и Емил Хески.

Гари Джеймс Кейхил е роден на 19 декември 1985 година в Дронфийлд, Англия. Започва да играе за локалния аматьорски АФК Дронфийлд, преди да бъде видян от Астън Вила. През 2004-а година е даден чартърен в Бърнли, където дебютира в мъжкия футбол. Следва още един наем в Шефилд Юнайтед. На 30 януари 2008-а Болтън заплаща за него 5 милиона лири. Записва 130 мача за този тим. През януари 2012-а Челси дава за бранителя 7 милиона лири. Още в първия си сезон печели Шампионската лига с лондончани, след което взема два трофея в Лига Европа, две шампионски трофеи в Премиершип и по веднъж победи за купата на Англия и Купата на Лигата. След като е освободен през 2019-а подписва за 2 сезона с Кристъл Палас. Завършва кариерата си Борнемът с промоция за Висшата лига за първи път в историята на клуба и се отхвърля на 16 ноември 2022 година
Кариерата му в националния тим е тясно обвързвана с България. Дебютът му за Англия е на 3 септември 2010 година против нас на " Уембли " при успеха на британците с 4:0 в евроквалификациите. Влиза в 57-ата минута на мястото на Майкъл Доусън. Първият му гол пък е на " Васил Левски " на 2 септември 2011 година от същите евроквалификации във вратата на Николай Михайлов за 1:0 при триумфа на англичаните с 3:0.
В състава е за международните през 2014 и 2018 година, както и за европейските шампионати през 2012 и 2016 година, само че за първото континентално е заменен поради травма. Общо има 61 мача и 5 гола за Англия.

Максуел Шерер Кабелиньо Андраде или Максуел е роден на 27 август 1981 година в Кочоейро де Итапамерин, Бразилия. Стартира кариерата си в Крузейро, с цел да стане един от най-титуваните футболисти в историята.
През юни 2001 година той подписва с Аякс. С неговия екип печели две трофеи, една купа и една суперкупа на Нидерландия. Тежка травма го вади от състава. На 2 януари 2006 година подписва контракт с Интер (Милано). И става три пъти първенец на Италия, като взема и една суперкупа. На 15 юли 2009 година Интер го продава на Барселона за 5 милиона евро. С каталунците взема Шампионската лига, по два пъти е международен клубен първенец, отличник на Испания и притежател на суперкупата. Взема и суперкупата на Европа. И на 12 януари 2012-а година Пари Сен Жермен заплаща за него 3,5 милиона евро. Във Франция е три пъти първенец, три пъти печели купата, четири пъти - купата на лигата и три пъти суперкупата. В националния тим на Бразилия има 10 мача. Един от тях е на международното през 2014 година
Веднага след края на кариетата си Максуел е назначен за помощник на спортния шеф на Пари Сен Жермен Антеро Енрике.

Емил Уилям Айвънхоу Хески е роден на 11 януари 1978 година в Лестър, Англия. Родителите му са от остров Антигуа. Един от най-обичаните нападатели в Англия, като има над 500 мача в професионалните лиги. Започва кариерата си в Лестър, като печели два пъти купата на лигата и вкарва тима в елита през плейофите през 1996 година На 10 март 2000-а година Ливърпул заплаща клубен връх от 11 милиона лири за него. С екипа на отбора печели купата на УЕФА, суперкупата на Европа (с надвит гол против Байерн), прибавя една купа на Англия, още две на лигата и една суперкупа на Англия.
На 18 май 2004 година става и най-скъпият състезател в историята на Бирмингам Сити, като подписва против 3,5 милиона лири, като сумата може да стане и 6,25 милиона. За страдание отборът изпада и той е продаден на Уигън за 5,5 милиона. На 23 януари 2009 година към този момент е състезател на Астън Вила против 3,5 милиона лири. С този тим играе край за купата на Англия. През май 2012 година е освободен и подписва с австрилийския Нюкасъл Джетс. Завършва кариерата си с екипа на Болтън Уондърърс след края на сезон 2015/2016 година
Национал на Англия за безусловно всички възрасти, което е необичайност. При мъжете има 62 мача и 7 гола. Участва на Световните през 2002 и 2010 година, както и на европейкото през 2004 година
След края на кариерата си става треньор на аматьорския Егъртън. Завършва магистратура в УЕФА и става шеф по развиването на женския тим в Лестър, където е и сега. За малко даже е треньор на отбора.

Гари Кейхил, Максуел и Емил Хески се причисляват към Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия и Неманя Видич, които потвърдиха присъединяване в отбора, воден от именития Мартин О`Нийл.

Българският отбор също се укрепи със съществени имена - Валери Божинов, Илия Груев и Радостин Кишишев.

Валери Божинов е роден на 15 февруари 1986 година в Горна Оряховица. Като младеж минава през локалния Локо Гражданско отделение, Етър, Марица (Пловдив), Локо (София) и Добруджа, само че още на 12 години отпътува за Малта, където свети при юношите на Пиета Хотспърс. Там е харесан от Лече и прави дебют в Серия " А " едвам 15-годишен. Това е връх и до през днешния ден. Фиорентина заплаща 13 милиона евро за 18-годишния нападател. Като част от договорката за Адриан Муту е пратен чартърен в Ювентус, тогава в Серия " Б ". Прибира се във Флоренция и е продаден на Манчестър Сити за 4,1 милиона лири. Идват две тежки травми и интервал чартърен в Парма, която го купува за 6 милиона евро през 2010 година Следва трансфер за 2,6 милиона евро в Спортинг (Лисабон), само че там не пробива и е даван чартърен на Лече, Верона и Виченца. През пролетта на 2013 година подписва с Левски, само че остава единствено една година и се озовава в сръбския гранд Партизан (Белград). Там печели дубъл - купа и купа през 2016 година През пролетта на 2017 година напуща " гробарите " и подписва с китайския втородивизионен тим Мейджоу Хака, само че остава единствено няколко месеца и се озовава в швейцарския " Лозана ". През зимната пауза на 2018 година минава в хърватския " Риека ". Напуска през лятото на същата година и играе за " Ботев " (Враца). След няколко месеца още веднъж е в " Левски " като свободен сътрудник. През лятото на 2019 година се завръща в " Ботев " (Враца) и напуща след единствено 7 изиграни мача. През зимната пауза на 2020 година Божинов поддържа форма с отбора на " Септември " (София), само че на 13 февруари подписва с италианския " Пескара ". Записва единствено 3 дуела. На 15 септември 2020 година се връща в " Левски ", само че напуща след идването на Станимир Стоилов, който твърдо желае да се освободи от него. На 10 януари 2022 година подписва със " Септември " (София) до края на сезона, като е и с ролята на играещ помощник-треньор. На 11 октомври напуща след раздялата на клуба с наставника Славко Матич. На 13 февруари тази година отива още веднъж при втория си татко Сашо Ангелов в " Добруджа ", само че през април и двамата са освободени. На 6 април се причисли към " Витоша " (Бистрица).
В националния тим има 43 мача и 5 гола.

Илия Груев е роден на 30 октомври 1969 година в София. Юноша на " Левски ", като дебютира при мъжете с този тим. След един сезон в " Славия " е продаден на турския " Алтай " (Измир). Връща се назад в България, с цел да играе в " Локо " (Сф) и по-късно още веднъж отива в турския клуб. Следва един сезон в " Монтана ". Най-успешният му интервал е в " Нефтохимик " (Бугас), като печели два пъти купата на професионалната лига и взема сребро в шампионата. През 2000 година минава в " Дуисбург ". След това играе и за Юрдинген и Рот Вайс (Ерфурт) в Германия. В националния тим има 13 мача и 1 гол, разписвайки се в квалификацията против Русия за крайното 2:4.
След края на кариерата си стартира като помщник-треньор на Хенри Фукс в юношите на " Рот Вайс " (Ерфурт). След това идва с екипа на Красимир Балъков в бургаския Черноморец. Помага и на Лотар Матеус в националния тим. Отново с Балъков отива в хърватския Хайдук (Сплит) и немския Кайзерслаутерн. С Коста Руняич и Карстен Бауман работи в " Дуисбург ", а по-късно дружно с Руняич е в " Кайзерслаутерн ". Връща в " Дуисбург " като старжи треньор. Работи с Флориан Кохфелд във " Вердер ", където е и треньор на дадените чартърен играчи. Последно е в " Арминия " (Билефелд) с Франк Крамер.

Радостин Кишишев е роден на 30 юли 1974 година в Бургас. Юноша на Черноморец. След това се мести в Нефтохимик и печели два пъти купата на професионалната лига. Един сезон изкарва в турския Бурсаспор, след което се връща в България и играе за Литекс. Става повторен първенец с ловчанлии за 1998 и 1999 година Следва кариера в британските Чарлтън, Лестър и Лийдс. Връща се в Литекс за сезон 2009/2010 година и печели дубъл с тима. Още един е в британския Брайтън и завършва в родния Черноморец.
В националния тим записва 83 мача и 1 гол. Играе на европейското състезание в Англия през 1996 година и международното във Франция през 1998 година
След края на кариерата си работи като треньор в другите бургаски тимове и старозагорския Верея.  

Божинов, Груев и Кишишев се причислиха към Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Наско Сираков, Мартин Петров, Мариян Христов, Георги Пеев, Милен Петков и Христо Йовов в отбора, воден от Димитър Димитров-Херо. До Херо на пейката ще бъде и Любомир Шейтанов.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР