Още това лято по българските плажове да започне разделното събиране

...
Още това лято по българските плажове да започне разделното събиране
Коментари Харесай

Разделното събиране на боклука на плажа става задължително

Още това лято по българските плажове да стартира разделното събиране на отпадъците и изключително на пластмаса, с цел да се предотврати замърсяването на морете, а от идващия летен сезон това да е наложително. За това договаря екоминистерството с концесионерите на плажовете и организациите за оползотворяване на отпадъците от опаковки.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който дружно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова взе участие във Варна в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на компании и организации за оползотворяване на отпадъците. Дискутирани бяха подготовката за летния сезон, усилването на контрола и ограничения за ограничение на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса по плажовете, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Табели ще насочват към разделните кошчета

" Поисках концесионерите и организациите да слагат осведомителни табели за събиране на отпадъците разделно и да има места, на които да може да се изхвърля пластмасата “, сподели министър Димов в изказване пред медиите след срещата.

Целта е попречване на замърсяването на морето. Всяка година в международния океан се изхвърлят по 13 млн. тона пластмасови боклуци. Над 80% от тях се генерират от сушата и един от главните източници на замърсяването са плажовете и крайморските заведения, показват от ведомството. Проблемът е интернационален и въпреки към този момент да се търсят решения на равнище Европейски Съюз, всеки човек може да е част от решението, счита Нено Димов.

" Кръговата стопанска система е най-авангардната политика на Европейски Съюз сега, концепцията е това, което през днешния ден назоваваме боклуци, на следващия ден да назоваваме суровина “, изясни той.

След края на идния сезон ще съберем опит от разделното събиране и с сектора ще стартира полемика по подготовката на законодателни решения, с които разделното събиране на боклуци по плажовете да стане наложително от идващия сезон, сподели още министърът. Той заяви, че в границите на Българското председателството на Съвета на Европейски Съюз е почнала полемика по минипакета за кръгова стопанска система, който се отнася до пластмасовите боклуци.

" През юни ще имаме политически изводи на министрите по околна среда. На тази база ще стартира подготовката на законодателство в границите на Европейски Съюз и надлежно подготовка на национално законодателство, което да дава отговор на европейското. За сезон`2018 въвеждането на разделното събиране ще е непринудено, като наклонността е за сезон`2019 то да стане наложително “, заключи Нено Димов.

Това лято неохраняеми ще са 86 плажа

Николина Анкелгова на собствен ред разгласи, че контролът над концесионерите и наемателите на плажовете това лято ще е още по-стриктен. " Проверките и на линиите, и на местата за настаняване ще продължат, само че ще бъдат правени по този начин, че да не пречат на работата на бизнеса и спазвайки българското законодателство ", разгласи министърът на туризма.

Като значим триумф на държавното управление за морските плажове тя означи, че броят на неохраняемите пясъчни линии този сезон ще е по-малък по отношение на предишния. Без стопани налято ще са 86 плажа.

Прогнозите все още са задграничните туристически визити да са с към 5% повече спрямо лято 2017 година, когато те бяха над 5.3 млн. и доближиха нарастване от 5.7 на 100, уточни още Ангелкова. Тя разясни, че и ранните резервации, и авансово декларираните полети на морските летища Варна и Бургас за лято 2018 година сочат растеж по отношение на предишния сезон.

Резултатите за 2017 година също са отлични. Чуждестранните туристи надминаха с 1,8 млн. души личното население на страната. Българите пък са осъществили към 9 млн. нощувки у нас.

Тези резултати ни задължават да задържим високото качество на българския туристически артикул и възходящия интерес на туристи от висок клас. Още повече, че с огромните туроператори към този момент договаряме лято 2019 година, съобщи Ангелкова.

Тя и екоминистърът ще наблюдават дали всички преместваеми обекти на плажа са свързани към канализационната мрежа, тъй че да не се заустват в морето.

13 сини флага по морето това лято

Тази година 13 плажа в България са със наследник байрак, което значи, че предлаганото качество се покачва, сподели още Ангелкова. При някои от тях водата за къпане през предходната година е била оценена като " доста добра “, а тази година към този момент като " отлична “, изясни тя.

Според данните от мониторинга на районните здравни инспекции преди началото на сезона на 5 морски плажа качеството на водата се е подобрило по отношение на предходната година, допълниха още от туристическото министерство.

Нено Димов и Николина Ангелкова по-късно денем участваха в откриването на акцията на Фестивален и конгресен център във Варна и НДК – „ re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е”. В централното предверие на Центъра бяха показани три съоръжения, направени от пластмасови боклуци, събрани на територията на комплекса.

Екоминистърът Димов изясни, че задачата на взаимната самодейност с НДК и неговите структури е да се насочи вниманието към ефикасното потребление на пластмасите. " Това е метод, по който посредством просвета и образование ще се опитаме на създадем опазването на околната среда от замърсяване с пластмаси част от нашето ежедневие в дълготраен проект “, сподели Димов при откриването на инсталацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР