Още тази сряда, 1 август, човечеството ще е изчерпало всички

...
Още тази сряда, 1 август, човечеството ще е изчерпало всички
Коментари Харесай

Тази сряда човечеството ще е изчерпало ресурсите на планетата за 2018 г.

Още тази сряда, 1 август, човечеството ще е изчерпало всички запаси, които природата може да възобнови за една година и ще живее " на заем " в продължение на няколко месеца, сочи изследване на неправителствената организация Global Footprint Network, представено от Франс прес. Авторите акцентират, че тази дата настава все по-рано.

" 1 август ще бъде денят, когато ще сме изразходвали повече дървета, вода, плодородни земи и риба, в сравнение с Земята може да даде за една година, с цел да се прехранваме, да имаме заслон и да се придвижваме, като въглеродните излъчвания ще са повече, в сравнение с могат да всмукват океаните и горите ", изясни Валери Грамон от Световния фонд за дива природа (WWF), който е сътрудник на Global Footprint Network.

" За да осигуряваме потребностите си през днешния ден ни е нужен еквивалентът на 1,7 от Земята ", показва организацията в официално съобщение.

В началото на 1970-те години този ден се падаше на 29 декември, а през 2017 настъпи на 3 август.

Изчерпването на ресурсите се е ускорило вследствие на свръхпотреблението и разхищенията, посочи Валери Грамон. Тя напомни, че към една трета от храните по света се изхвърлят.

Положението е доста друго в обособените страни. Малки страни като Катар и Люксембург имат доста огромен екологичен отпечатък, акцентира Пиер Кане от фонда за дивата природа. По думите му, в случай че целия свят живееше като тях, денят на привършване на ресурсите щеше да настава още към 9-19 февруари. За разлика от тях тази дата във Виетнам е 21 декември.

На уеб страницата www.overshootday.org/solutions/ са показани разнообразни решения за катурване на наклонността - преразглеждане на концепцията за градовете, битка с разхищението на храни и свръхпотребление на месо, както и ограничение на демографското разгръщане.

А на уеб страницата www.footprintcalculator.org всеки може да пресметна екологичния си отпечатък.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР