Още тази седмица в сряда или най-късно идната седмица депутатите

...
Още тази седмица в сряда или най-късно идната седмица депутатите
Коментари Харесай

Връщат хартиените бюлетини за изборите

Още тази седмица в сряда или най-късно идната седмица депутатите се захващат с измененията в Изборния кодекс, посредством които дружно с машините за гласоподаване ще се вкарат още веднъж и хартиените бюлетини във всички секции. Това оповестиха пред “Труд ” адвокати от ръководещото болшинство.

Причината за забавянето, съвсем два месеца след внасянето на текстовете с поправките, се оказа в Централната изборна комисия. “Изчакваме мнението на ЦИК и законопроектът ще бъде в дневния ред на комисията. Имах подготвеност за тази седмица, само че се надявам това да се случи най-късно идната ”, съобщи пред “Труд ” ръководителят на комисията по конституционни и правни въпроси в 47-ото Народно заседание Милен Матеев.

“Труд ” потърси за коментар ръководителя на ЦИК Камелия Нейкова, която съобщи, че в комисията още работят по мнението си за законопроекта, “но сега не мога да кажа нищо съответно ”. Юристи с дълголетен опит в пленарната зала припомниха, че преди няколко седмици от Обществения съвет на ЦИК е показан отчет, в който се споделя, че законодателни промени са нужни незабавно, защото са установени доста нарушавания с гласуването единствено с машини.

Проектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс към този момент е минал и през съдружен съвет, удостовери пред “Труд ” зам.-председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Филип Попов, който е един от вносителите за връщането и на хартиената бюлетина в изборния развой. “Нямаме поддръжка от останалите обединения в обединението Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България, само че от Българска социалистическа партия сме безапелационни, че би трябвало да има опция както с хартиена бюлетина, по този начин и с машина.

В плана предвиждаме и да няма към този момент така наречен тъмни стаички, а както в доста страни от Европейски Съюз, да има заслон, който единствено да прикрива тайната на вота от комисията, само че в същото време да няма опция гласоподавателят да снима гласуването си и по-късно да регистрира възможен следен избор ”, съобщи Филип Попов. По думите му предлагането за връщането на хартиената бюлетина е и поради множеството хора, които не са дали своят вот поради терзание по какъв начин гласоподавателят ще се оправи с машините, изключително по-възрастните. Други пък нямали доверие на машинния избор поради подозрения, че резултатите могат да се манипулират. “Надявам се сътрудниците в залата да схванат, че тази ниска изборна интензивност води до делегитимация на органите в Република България ”, уточни Филип Попов.

Социалистите не са инициирали диалози за поддръжка с останалите партии в 47-ото Народно заседание. Още през април, когато от Българска социалистическа партия внесоха поправката за връщането на хартиената бюлетина в Изборния кодекс, от ГЕРБ и Движение за права и свободи дадоха да се разбере, че ще поддържат предложенията на Българска социалистическа партия. ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обаче имат 119 депутати и при тази настройка наложително ще трябват гласове и от “Възраждане ” за приемане на поправката за хартиената бюлетина.

Със сигурност свои оферти в Изборния кодекс ще внесат и от “Възраждане ”, стана ясно от думите на водача на партията Костадин Костадинов. “Нашата позиция е, че би трябвало да се усъвършенства настоящето гласоподаване, тъй като на последните избори се видя, че когато има надзор сред машинния избор и разписките от машините, когато се преброят хартиените изрезки, е доста по-голяма вероятността да не се позволен операции. Но има една дребна детайлност – сега, в случай че има противоречие сред протокола от машината и разписките, се зачита вота от протокола, а това не е вярно ”, сподели Костадинов пред “Труд ”. “Предложенията ни ще са в тази посока ”, означи още водачът на “Възраждане ”.
Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ, пред “Труд ”: ГЕРБ ще поддържа предложенията на Българска социалистическа партия, решението е надпартийно


Нашата парламентарна група ще гласоподава законопроекта за смяна на Изборния кодекс. С измененията, които направиха в 45-ото Народно заседание болшинството на митинга, ние, от ГЕРБ, твърдяхме, че се нарушени правата на множеството български жители, тъй като няма равнопоставеност при гласуването. Никъде в страните от Европейския съюз не е прието гласоподаване единствено с машини. То сподели своите недостатъци и на него се дължи обстоятелството, че имаше толкоз ниска изборна интензивност. В този смисъл сме безусловно уверени в правотата на измененията, без значение че са препоръчани от парламентарната група на Българска социалистическа партия. Това е надпартийно решение, което ние, в ГЕРБ, сме взели доста от дълго време и ще подкрепим текстовете.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР