“Още след като стана ясно, че от българския бюджет са

...
“Още след като стана ясно, че от българския бюджет са
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев за ФАКТИ: Определени държавни лица са искали Божков да напусне страната

“Още откакто стана ясно, че от българския бюджет са окрадени стотици милиона левoве, беше обявено персонално от господин Борисов - от неговия премиерски кабинет, в централните вести, че по предварителни данни на Агенцията за държавна финансова ревизия става дума за над 210 милиона лв.. След това бяха направени спомагателни инспекции от Агенцията за държавна финансова ревизия и от Държавната комисия по хазарта. Държавната комисия по хазарта издаде осем акта към четирите компании на господин Божков с искане за 556 милиона лв. без лихвите”.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Румен Гечев, депутат от Българска социалистическа партия и зам.-председател на Комисията по бюджет и финанси в 47-мото Народно заседание.

“На мой въпрос в Парламента през май 2020 година, господин Горанов - тогава министър на финансите, отговори, че сумата плюс лихвите, които господин Божков дължи, възлиза на малко повече от 697 милиона лв. към май 2020 година. Очевидно към този момент сумата е над 700 милиона лева”, уточни още той.

“Няма никакво подозрение, че избрани държавни лица са желали господин Божков да напусне страната. Може би са изпитали някакво облекчение от заминаването му. Изглежда обаче не са си дали сметка, че откакто вършат самопризнания, че българската страна губи към този момент над 700 милиона лв., поражда разумният въпрос - кой е разрешил това да се случи”, разяснява проф. Гечев и изясни, че в състава на Държавната комисия по
хазарта влизат хора - министри и заместник-министри, които действително са назначени от министър-председателя - тогава Борисов.

“В Държавната комисия по
хазарта, с която и Борисов, и Горанов се мъчат да си измият ръцете, влизат представители, назначени персонално от Горанов и Борисов. Няма метод тези хора да не носят отговорност”, безапелационен бе Гечев.

“Вината на държавните органи е директна”, уточни той и изясни по какъв начин макар правените голям брой инспекции, ощетяването на бюджета останало неразкрито, което, естествено, буди подозрение в качеството на инспекцията.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

“Прокуратурата доста от дълго време трябваше да се самосезира. За стотен път запитвам системата на прокуратурата - дами и господа, къде се намирате? В Народното събрание изнесохме тези данни преди 2 години. Кого криете вие? Без да съм правист, знам, че в Наказателния кодекс за укриване на закононарушение се носи наказателна отговорност. Ще бъда измежду депутатите, които ще желаят да се търси наказателна отговорност, в случай че се потвърди, че прокурорите са крили престъпниците”, съобщи проф. Румен Гечев.

Той изрази подозрение предприемачът Васил Божков да е бил принуждаван да заплаща подкупи на Борисов и Горанов. “Няма по какъв начин наложително да ти вземат 60 милиона лв. за пет години”, разяснява той.

“Първо, безспорни ли са обстоятелствата какъв брой са откраднатите пари от
хазарта - да, данните са изнесени от държавните органи на България, от тези, които са нарушили закона, колкото и необичайно да наподобява това. Те оповестиха какъв брой пари са откраднати, в какъв интервал са откраднати, само че не признаха, че са ги откраднали дружно. Второ, всички видяхме златните кюлчетата, които се появиха в дома на господин Борисов в Бояна, видяхме банкноти от 500 евро. Обясненията за малоумници, че Мата Хари е влизала - какво е това НСО, пред което някаква си Мата Хари ще разкарва злато и евро и те няма да видят?”, уточни още депутатът.

“Браво на господин Рашков, че се пробва да върне на юридическия терен хората, които излязоха и сами ни споделиха, че са откраднати 700 милиона лв.. Това е безусловно морално и юридическо умозаключение на господин Рашков, откакто Прокуратурата на Република България е поставила чадър над престъпници”, съобщи той.

В края на диалога проф. Румен Гечев разяснява политическия аспект на арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова. “В момента няма по какъв начин да сме сигурни, че е имало някакви трендове ГЕРБ да “заиграва” с обединението. Това няма по какъв начин да стане. Основната функционалност на “Продължаваме промяната” и това, което крепи и споява обединението, е цел номер едно - недопускането на ГЕРБ до властта и търсене на отговорност на 12-годишното им ръководство. Тези 700 милиона лв. са единствено част от откраднатите пари. Ако стартираме да приказваме за “Хемус” или за ТОЛ-системата, числата са в милиарди. Няма по какъв начин една партия или група партии да се прегърнат с ГЕРБ. Това ще бъде целувката на смъртта”, уточни депутатът.

Целия диалог можете да гледате във видеото:




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР