Още щом стъпите в Прага или в Будапеща веднага ще

...
Още щом стъпите в Прага или в Будапеща веднага ще
Коментари Харесай

Триделник: Какви тайни крие едно от най-любимите лакомства на малки и големи

Още щом стъпите в Прага или в Будапеща незабавно ще видите пред себе си десетки хора, носещи сладки лакомства в ръцете си. Да, това е козуначено коминче! Или както е познато в Прага – trdelnik, а в Будапеща – kürtőskalács. Каква е неговата загадка и за какво всъщност е толкоз известно в тези европейски столици, изключително в Прага? Именно това следва да разгледаме в идващите редове.

Какво е „ триделник “?

Trdelnik или още прочут като козуначено коминче е сладко тесто, което е много фино. То се увива към тръба и остава кухо от вътрешната страна. Прилича на къса тръба - към 10 см необятна и към 15 см дълга.

Какво значи „ триделник “ на чешки?

Името триделник идва от думата за автентичен дървен, а през днешния ден неръждаем кол, а точно „ трдло “. Смешното е, че в случай че кажете на някого: „ Ty jses ale trdlo! “, това значи „ Идиот, малоумен човек “. Не е мъчно да ни мине през глава мисълта, че чехите са измислили артикул, особено за туристите и са го нарекли с дума близка по звучене до тази за „ простак “. Кой ли е простакът в тази ситуация?
.
Прозход на „ триделника “

Произходът на това сладко тестено прелъщение може да бъде проследен обратно в Румъния, най-много в района на Трансилвания. Смята се, че рецептата за сладкиша е донесена с хора, които бягали от страната си, когато турците нахлуват на тяхна територия. Някои от тях се заселват в Словашката република, заради което сходни типове сладкиши стартират да се пекат в още през 17-19 век, а в разнообразни елементи на Моравия се появяват едвам през 20 век.

Днес можете да намерите сходни типове козуначено коминче в доста европейски страни, да вземем за пример Австрия, Германия, Люксембург, Латвия, Полша, Швейцария, Словакия, даже и в България.

В Чешката република модерната версия на „ trdelnik “, както го виждате да се продава в центъра на Прага, е доста нова. Започва с активността на Ondrej Hladky от Vidce (област Zlin – Morava), който стартира да продава изделието в своя град през 2004 година въз основа на истинската рецепта, която му е дадена от фамилията му. 

В изявление през 2010 година господин Хладки твърди, че той е занесъл концепцията в чешката столица. Първоначално на щандовете се продавал елементарен вид на триделник с канелена захар, само че от 2015 година стана известен и този пълнен със сладолед, плодове и доста топинги.

Репортерът Доминик Юн от Radio Praha пък излиза по улиците на Прага с задача да разбере каква е същинската история на триделника. Jůn открива безчет легенди за trdelník, които са основани най-вече, с цел да обслужат туристите. Jůn интервюира Ладислав Проваан от Музея на гастрономията, с цел да разбере неговата визия за неуловимата история на trdelníky. В изявлението си с Jůn, Provaan споделя реалната история на trdelník,
               

„ Trdelník се свързва доста непосредствено с готвенето на пещ. Преди пещите за самун и преди кухненските печки или котлони не е имало различен метод да се готви тесто, с изключение на да се усуче на дървена пръчка и да се върти на открит огън. Доколкото е известно в Европа, то стартира с антична Гърция и на практика всяка нация от Швеция надолу на юг, изток и запад, хората са познавали Trdelník. Единствената разлика е, че на всички места той е носил друго име. Думата „ Trdelník “ е единственото чисто чешко определение за тази храна. Това е доста антична дума и всъщност отбелязва потреблението на дървена пръчка, чук или вретено – същата дума се употребява при извъртане на прежда ”.

Триделник в битовите истории

Триделникът участва и в литературата и там не е показан по по-малко сантиментален метод от митовете. Става дума за една доста трогателна история за живота в малко селце в Словашката република, написана за списание през 1904 година

В тази история малко момче разказва по какъв начин се е сдобило с „ ново братче “ и селските дами идвали в къщата и носели супи, сладкиши и триделник за майка му. Той бил разчувствуван, че има толкоз доста сладки лакомства и взел един триделник на учебно заведение. Другите момчета в никакъв случай не го били виждали и незабавно изделието и самото момче се трансформирали в център на внимание.

Всички желали да приказват с него, а други момчета предложили разнообразни неща за замяна – фасул на петна, лъскави копчета, а едно даже предложило колие, направено от ток на остаряла кожена обувка. Малкото момче сменило триделника с колието от кожени обувки, тъй като му споделили, че нито мечка, нито вълк няма да го нарани, в случай че го носи!

Sólo como comentario informativo, los Trdelník no son de República Checa, son originarios de Eslovaquia.
— Diego Guerra (@DGuerra_99)
В последна сметка, майка му намира странното колие и го хвърля в огъня, тъй като било грозно и не изключително хигиенично.

Тази историята удостоверява вярването, че триделникът е основан особено за родилки.

В близкото минало в тези региони, имало бит да се носи готвена храна за родилката, а също и сладкиши. Често това се правело освен най-близките им, само че и от цялото село, което готвело и носело храна, тъй че новата майка да не се тормози да готви за себе си или за фамилията си.

Всичката храна трябвало да бъде лесна за мелене и трайна. Ето за какво постоянно в този регион ан Европа давали триделник– защото се съхранявал елементарно, не цапал, може да се яде леден и издържал няколко дни.

Каква е същинската история на сладкиша обаче е тайнственост и до през днешния ден.

Как се прави триделник?

I think this was St. Vitus Cathedral which is really pretty. You also have to try Trdelnik which is really good. It’s dough with sugar and you can put whatever topping inside.
— Holly
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР