Още шестима нелегални мигранти са задържани днес - на граничния

...
Още шестима нелегални мигранти са задържани днес - на граничния
Коментари Харесай

Задържаните мигранти са били в камионите без знанието на шофьорите

Още шестима незаконни мигранти са арестувани през днешния ден - на граничния пункт " Капитан Петко челник " сред България и Гърция. Те били укрити в камиони.

Първи в " По света и у нас " нощес ви разказахме за огромна група от 69 мъже, арестувани в ловно стопанство над Ихтиман, които настояват, че са от Афганистан. От Министерство на вътрешните работи оповестиха, че 25 от тях са малолетни.

Мигрантите, арестуваните на вход и излаз по границите ни през първите пет месеца на предходната година, са 205, а през тази година са 908 - или 4,4 пъти повече.



На този поток въздейства облекчаването на анти-Ковид ограниченията, които отварят още веднъж пътя пред незаконните мигранти. Възпира ги обаче икономическата обстановка в Турция. Липсата на работа през последната година е лишила доста от спестяванията им и това, което ги стопира е, че нямат пари, с цел да си платят на трафикантите.

Групата незаконни мигранти, арестувана в ловното стопанство над Ихтиман, най-вероятно е тръгнала към Европа, макар че не може да си заплати трафика през целия маршрут.

" Просто са платили едвам ги преведат и от там нататък да се избавят. Т.е. те не са платили настаняване и прехранa, извеждане по-късно от България към Сърбия или към друга страна в Европа. Платили са едвам влязат в България. И търсят храна. Това са хора, които нямат два $ в джоба си ", сподели Мажд Алгафари.

Показателен е фактът, че са се хранили с царевица от хранилките за диви свине и с диви плодове.

" Ето тук са се мъчили да ядат някакви плодове. Това е пъклен кисело. Това не го яде нищо, никакво животно ", споделя Иван Янкулов от Държавното ловно стопанство " Еледжик ".

Задържаните през последното денонощие на граничния ни пункт с Гърция " Капитан Петко челник " също най-вероятно не са платили за проведен трафик. Те са били по трима в два камиона. И в двата случая са влезнали в товарния отсег, разрязвайки бризента и без знанието на водачите.

Специално за " По света и у нас " гръцкият зам.-външен министър разяснява, че сега няма засилен напън на границата сред Турция и Гърция.

" Обратно, това, което мога да кажа е, че след един интервал, в който имахме такива опити за нахлуване през Еврос, предишния февруари, само че и по море през последното лято, в този момент тези опити са доста намалели и имаме доста малко такива случаи. Като държавно управление сме посочили, че метода, по който се оправяме с тази незаконна миграция със стената на Еврос и морската защита с кораби в Егейско море, са спрели и тези противозаконни влизания ", сподели заместник-министърът на външните работи на Гърция Костас Власис.

Заради Ковид пандемията Турция безусловно е затворила южната и югоизточната си граници. Мигрантският поток от Сирия е блокиран в лагери построени в буферни зони. Пристигащите от Афганистан и Пакистан стигат до Ирак. Така капацитетът за мигрантски поток към Гърция и България са единствено намиращите се към този момент в Турция.

" Имам такива, на които съм превеждал, пробвали са се няколко пъти с разновидността през Гърция и от Гърция за България, още гръцките управляващи стопират ги и ги връщат в Турция. Втори, трети, четвърти, пети път и най-сетне потегля през България. Просто те пробват, те нямат различен късмет. И тях не ги интересува коя граница ще нарушат ", описа Мажд Алгафари.

И това, което го знам от хора, които са на границата, които работят. Тази ограда не избавя ситуацията. Прескачат си я, прокопават си я.

В момента най-вече незаконни мигранти, които влизат в България, са от Афганистан. Над 97% бягат от родината си по стопански аргументи и по-малко от 3% са тези, които са преследвани от талибаните. Според Алгафари отдръпването на военния контингент на Съединените щати от размирната страна няма да се отрази на този поток.

В момента с друга активност има два маршрута. Единият си остава от Турция през река Марица, която в този сезон към този момент е лесна за прекосяване в Гърция. После към Македония или България. Другият е от Турция непосредствено към България.

В момента да вземем за пример има засилен импорт на дини от Близкия Изток към страната ни. Оказва се, че камионите цялостни с този плод са положително скривалище и за незаконни мигранти. Очаква се след края на Европейското състезание по футбол да стартира лятното пътешестване на гастербайтерите от Западна Европа към Турция, а след това и назад. Този натоварен трафик също се употребява като прикритие от незаконните мигранти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР