Още с пристигането си в България очаквано Григор Димитров бе

...
Още с пристигането си в България очаквано Григор Димитров бе
Коментари Харесай

Човекът, подарил герб от дърво на Гришо пред БЛИЦ: Поздравява като самураите!

Още с идването си в България предстоящо Григор Димитров бе посрещнат от стотици екзалтирани фенове. В Хасково обаче, за него имаше една специфична изненада, защитавана грижливо в загадка – дълго въображаеми и проведени дарове, поднесени с любов от фейсбук групата „ Фенове на Григор Димитров и тениса ”. Неин админ е Лили Ангелова, а в организацията се включват още Райна Владимирова, Славея Димитрова, Божана Ненкова и Красимира Катранова. Сред подаръците бе и един извънреден герб от дърворезба, който обиколи за нула време общественото пространство. Негов създател е Христо Иванов от Плевен. Но зад него стоят повече от 9000 индивида! Един от тях е Вера Аврионова, която основава и красивата икона на „ Свети Григорий ”, също връчена на най-хубавия български тенисист.

И вместо страстта да е единствено позитивна, по остарял роден бит настроението бе помрачено от познати и порочни практики. За тях, само че и за огромната изненада за Григор Димитров, беседваме с Христо Иванов – член на фейсбук групата и създател на герба от дърворезба. Той се съгласи да приказва само пред националното издание „ ШОУ ” и организация БЛИЦ!

 - Христо, герба, който изработихте за Григор Димитров, за нула време провокира повсеместен медиен интерес. В предварителния ни диалог обаче, изразихте огромно отвращение. От какво е подбудено то?
- Заради разнообразни изявления в медиите се получиха всякакви неприятни недоразумения. Много хора се подразниха и с съображение на обстоятелството, че редица ваши сътрудници публицисти не разказват правилно обстановката. Не видях един правилен откъс по тематиката и по тази причина заобикалям да беседвам, само че за вас върша изключение. Подаръкът за Григор Димитров в действителност не е единствено от мен, а от цялата фейсбук група „ Фенове на Григор Димитров и тениса ”. Тази група наброява към този момент над 9000 индивида, а неин админ е Лили Ангелова – доста прелестно момиче, което следи извънредно прецизно за това разпоредбите да се съблюдават, да няма хейт и никакви дебелашки прояви. Идеята да създадем подарък на Григор Димитров се породи след предходната година, която бе много сполучлива за него. Бяхме се прецизирали да не се ангажират медиите по никакъв метод и тази среща да стане доста персонално – сред представители на групата и Гришо. Без звук, без гласност. Обаче след това виждате какво се случи.

- Така се случи, тъй като това, което подарихте на Григор Димитров, е доста красиво. Нямаше по какъв начин да остане неусетно!
- Благодаря в действителност. Всички подходихме с необикновен възторг и огромно предпочитание, само че тези медийни спекулации – че надали не подаръкът е от мен, скапе настроението. Няма такива работи. Аз единствено съм направил този герб, а подаръкът е от 9000 индивида. Всички дружно събирахме пари. Аз направих герба, различен измайстори доста красива икона на „ Свети Григорий ”, имаше и един стъклен плакет с обръщение, едни календари със фотоси на Григор от шампионати за неговия татко и специфичен букет за майка му. Искам още веднъж дебело да подчертая – аз съм член на групата, а гербът е от всички. В тази група участват и възрастни хора, пенсионери, които също отделиха част от пенсията си, с цел да се включат в подаръка. Има хора и от чужбина, които пращаха пари. И даже мисля, че тези възрастни хора са доста по-достойни от това, което аз съм направил.

- А вие с дърворезба ли се занимавате по принцип?
- Не, това е единствено мое занимание. Работя в полицията в Плевен. Но още от първи клас се занимавам с изобразяване и дърворезба – към този момент 47 години, на колкото съм. Занимавам се и с доста други неща. Но в този момент се усещам извънредно неловко поради всички тези хора, които се включиха. Не чаках да стане по този начин и да се обърне такова внимание на герба. И да ми се наложи да се изяснявам за какво някакъв публицист си е измислил избрани истории, поставил ми е думи в устата и оттова нататък колелото се е завъртяло.
- Абсурдно е да се мисли, че може да има нещо по-интересно от истината! И все пак…
- И въпреки всичко, да. Много добре го казахте, само че това сте вие. Много ваши сътрудници не работят по този начин. На мен ми се обади журналистка, говорихме, а най-после, когато прочетох публикацията, открих, че тя просто е написала това, което желае, не това, което е. Останали започнаха да копират нейния материал и по този начин.

- Да се върнем на подаръка за Гришо – и концепцията, и крайният резултат са много сполучливи…
- Да, получи се доста хубаво в действителност, с помощта на доста хора, които сплотиха старания. В групата беше направена анкета, всички членове гласоподаваха, всеки даде мнение и по този начин избрахме какво да създадем за Григор. Никой не е решавал еднолично. А с организацията се заеха много хора, което е един доста значим труд, тъй като те си отделиха от времето, пътуваха от София до Хасково, доста неща.

 - Колко време лиши направата на герба, на иконата, която е дело на различен член от групата?
- Иконата не знам тъкмо какъв брой време е лишила като направа, а моята работа бе разпределена в може би две седмици. Наложи се да си взема отпуска, с цел да мога да съумея да завърша герба в точния момент. Първоначалната концепция беше подаръците да са подготвени за Коледа, по-късно на шампионата в София, само че стана по този начин, че Гришо се контузи. Затова и срещата с него се провежда в родния му Хасково. Случи се рано сутринта, директно преди открития урок по тенис, който Гришо организира.

- Каква беше реакцията на Григор, на неговите родители?
- (усмихва се) За страдание аз не съумях да участвам, макар че доста желаех, тъй като имах служебни задължения, само че хората, които са били, са просто очаровани от него. Споделят, че Григор е доста сърдечен и топъл човек. И нещо доста забавно – той поздравява с две ръце, което прави необикновено мощно усещане. Това е доста значимо. И до момента в който се ръкостиска с двете ръце е леко наведен напред. А това единствено японците го вършат. Самураите. Докато ние се лигавим, дори в нередки обстановки подаваме и лява ръка, което е доста неуместно. Хубавото е, че успяхме да го изненадаме доста, оценил е безусловно всеки един подарък. Даже е споделил за иконата – „ Мамо, ето това е подарък! ”

- Прекрасно! Още повече, че за Григор Димитров настроенията постоянно варират – от едната до другата прекаленост, което е типично българска линия.
- Вярно е за жалост. Ние би трябвало най-сетне да се научим да си почитаме достойните българи, не да ги плюем при първа опция. Изключително неуместно държание. Да, той е обществена персона, евентуално чака такива реакции, само че не е в това въпросът. Григор направи по този начин, че тенисът да се трансформира в вяра в България – по този начин, както е футболът – и даже да го измести от трона. Знаете ли какъв брой доста хора, най-малко тук, в Плевен, откъдето съм родом и пребивавам, се ориентират към този спорт? Искат да упражняват тенис на корт. Това е образован спорт, до момента в който футболът за мен е една просташка игра, да ме извиняват футболистите (смее се). Много от дълго време не виждам футбол, само че за сметка на това проследявам постоянно тенис мачове.
Интервю на Анелия ПОПОВА

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР