Още с първите случаи в Китай бяха взети мерки от

...
Още с първите случаи в Китай бяха взети мерки от
Коментари Харесай

МВР се готви за дълга борба с коронавируса

Още с първите случаи в Китай бяха взети ограничения от Министерство на вътрешните работи за преодоляване на обстановката с разпространяването на COVID-19. Бяха конфигурирани термокамери на летищата. Ситуацията се развива и е извънредно динамична. България е една от първите страни, които взе съществени ограничения и това може би е повода вирусът да стигне по-късно при нас.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред. Той изясни, че сега Министерство на вътрешните работи реализира с изключение на нормалните си действия и чисто логистични функционалности по превоз и търсене на контактни лица.

" Всички чиновници са в подготвеност. Имахме усложнения с персоналните защитни средства. При срещата на премиера Борисов с турския президент Ердоган помолихме и ни бяха отпуснати такива средства, с цел да защитим личния състав, който работи в инфектираните региони. Не е належащо пътните служители на реда да са оборудвани с такива защитни средства каквито са нужни за хората, които работят в инфекциозните отделения да вземем за пример. Тези защитни средства се насочват към местата и чиновниците, които имат най-голяма потребност от тях ", изясни Маринов.

Той сподели, че през вчерашния ден са били направени първи софтуерни проби за произвеждане на персонални защитни средства в България, а през днешния ден това продължава. По думите му гранична полиция е задържала досега близо 30 000 броя медицински маски при опит за експорт от България. В момента това е неразрешено, защото маски и персонални защитни средства са нужни и в България. Маринов изясни, че те са иззети, би трябвало да бъде тестван произходът и сигурността им и има опция да бъдат употребявани при потребност, в случай че се потвърди, че са безвредни.

" Трябва да действаме рационално и да не се поддаваме на суматохата. В " Пирогов " е изолирано отделението за инфекциозно заболели. Много е значимо да не предизвикаме суматоха, тъй като тя може да провокира повече вреди, в сравнение с самия вирус, изключително за стопанската система ", прикани министър Маринов.

Той добави да се съблюдават всички ограничения и рекомендации на щаба. " Предприемаме дейности да подсигуряваме, че в идващите месеци ще има задоволително защитни средства. Не се знае какъв брой време ще продължи тази рецесия и се възнамеряват защитни средства и за по-продължителен интервал от време ", добави Маринов.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов изясни, че всички ограничения, предложени от СЗО, са били взети в България още преди първите случаи на инфектирани в България. Прави се честа стерилизация на пространствата, съблюдава се висока персонална хигиена. Раздадени са маски и ръкавици на чиновниците, които имат директен достъп с пациентите и пътували в страни, в които има инфектирани хора.

" Всички чиновници се отнасят доста отговорно, нямаме терзания, че някой от нас ще направи крачка обратно или ще изпита боязън. Грижим се за всички чиновници и се надяваме, че всеки от тях взема ограничения персонално, с цел да се защищити от болест ", добави основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (343)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР