Още при появата на малките устройства за проследяване Apple AirTag

...
Още при появата на малките устройства за проследяване Apple AirTag
Коментари Харесай

Apple AirTag: Джаджата, която може да се ползва за проследяване на всеки без неговото знание

Още при появяването на дребните устройства за следене Apple AirTag много хора показаха терзания от това, че устройствата могат да бъдат употребени за следене на нищо подозиращи хора.

От Apple се опазиха с това, че притежателите на iPhone получават особено уведомление, когато телефонът засече, че към притежателя му има прикачен AirTag, само че и обясниха, че самият AirTag издава звуци, уведомявайки близките за наличието си. 

Изглежда обаче, че премахването на звуковия сигнал и превръщането на AirTag в спокоен и привиден тракер е самобитен бизнес в Съединени американски щати.
 Снимка 562441
От AppleInsider са открили, че има десетки разгласи за “модифициран ” AirTag без тон в платформи като Etsy, Ebay и други. 

От PCMag даже са открили контакт със притежателя на профил в Etsy, който напълно намерено продавал такива джаджи, обяснявайки в описанието, че те “изглеждат съвсем като елементарните ” AirTag. 

Разликата е, че в тези устройства е пробита дребна дупчица, през която е деактивиран звуковия представител, като цената на подобен “хакнат ” AirTag особено в този профил била 77.5 $ - двойно по-висока от регулярната цена на джаджата от 29 $. 
 Снимка 562442
Собственикът на профила даже обяснил на PCMag, че е решил да прави тези промени по AirTag, защото получавал доста запитвания от хора, които желали да прикачат спокоен AirTag към велосипеда или кучето си. 

Все отново той също позволява, че “както с всеки артикул, постоянно ще има малцинство от консуматори, които ще решат да го употребяват с нечисти цели ”. 

Той също по този начин споделя, че модификациите, които прави, не са кой знае какво откъм техническа позиция и всеки би могъл да ги направи. 
 Снимка 530275
Това значи, че звуковата отбрана на АirTag не е никаква отбрана и потребителите остава да разчитат на известието, което получават, когато телефонът им засече, че чужд AirTag ги следва на всички места.

Няма по какъв начин да знаем дали и по кое време по-способни хакери ще съумеят да открият междина и в тази отбрана, трансформирайки АirTag в съвършеното устройство за следене.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР