Още при първото служебно правителство, на което Асен Василев беше

...
Още при първото служебно правителство, на което Асен Василев беше
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Финансовата политика на Асен Василев бутна България, затова не сме и в еврозоната

Още при първото служебно държавно управление, на което Асен Василев беше длъжностен министър, се скапе инфлацията. Тази теза удостовери пред „ Фокус “ някогашният финансов министър Симеон Дянков.

„ Ако във времето се ревизира по кое време ние за последно сме изпълнявали инфлационният аршин – това е било през септември 2021 година Това е 2-3 месеца след рухването на кабинета „ Борисов 3 “ и първото от редицата служебни държавни управления – най-новото, когато Асен Василев беше за първи път финансов министър. Тогава се поде една такава политика сякаш в името на общественото благополучие, на равенството, само че внезапно се покачиха доста цени, дадоха се някои спомагателни обществени помощи и основното – дадоха се огромни дотации на безусловно незаслужаващи огромни компании вид „ Лукойл “, да вземем за пример. И тогава инфлацията хвръкна внезапно нагоре и до момента сме някъде към 2.5 процентни пункта над това, което би трябвало да сме “, сподели Дянков.

Бутна ли ни политиката на Асен Василев?

„ Определено. Това бе и повода и до момента да не сме (бел. ред. в еврозоната). И по тази причина в последно време като чуем, че това е част от дезинформация, от външни сили – просто ние, в случай че си бяхме изпълнили критерия – щяхме да сме в еврозоната. Не сме го създали. Да се хванем и да си го осъществим. Тук и за в бъдеще има един сериозен политически нюанс. Аз съм уверен, че в случай че успеем да организираме последващо постоянно държавно управление относително бързо и не влезем в поредност от служебни държавни управления – това държавно управление има огромния късмет да остане в историята като държавното управление, което е влезнало и в еврозоната, и в окончателния Шенген. По този метод ще стане историческо държавно управление. Това за мен е спомагателен късмет и причина да се сътвори постоянно държавно управление “, безапелационен бе Симеон Дянков.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР