Още през септември месец миналата година с оглед преодоляване на

...
Още през септември месец миналата година с оглед преодоляване на
Коментари Харесай

80 % от хората, преболедували Covid-19, все още имат оплаквания

„ Още през септември месец предходната година с оглед превъзмогване на последствията след претърпяна коронавирусна зараза нашият институт стартира национала и безвъзмездна акция за всички българи за постковид признаците “, сподели проф. Яна Симова, изпълнителен шеф на Българския кардиологичен институт, началник на научноизследователската група „ Пост-Covid-19 синдром “ и шеф Отделение по Кардиология в МБАЛ „ Сърце и Мозък “ в Плевен.

В здравен отчет на Американската комерсиална камара, показан през вчерашния ден, се споделя чe равнищата на инсулти и хипертония у нас са над 4 пъти над средноевропейските. Нивото на исхемичната болест на сърцето е над 1, 5 пъти.

По думите на проф. Симова лекуването на Covid – 19 не стопира след оздравяването. Вирусът е изключително рисков и той визира всички клетките в доста органи.
 Първи случай на индийския вид на COVID-19 у нас Първи случай на индийския вид на COVID-19 у нас
Проба на инфектиран с COVID-19 пациент от Плевен е открита като индийски вид " делта ". Това оповестяват на формалната си страница от...

„ Постковидните признаци могат да останат друго време, само че съгласно специалисти на СЗО те могат да останат две-три години. Това, което на мен ми прави усещане от нашата акция, при която аз съм прегледала над 500 души, че всеки втори или трети човек споделя: „ Аз не съм същия човек след заболяването ".

Нашият разбор сочи, че досега по нашата акция „ Пост-Covid-19 синдром сме създали анкети с над 2400 души, а сме прегледали от тях над 1500 индивида. 80 на 100 от пациентите, които интензивно ни потърсиха, споделят, че имат някакви недоволства след изкаран Covid-19. Това е даже по-висока цифра от тези на Американската камара. Като множеството от пациентите имат повече от едно недоволство. Най-честите измежду тях са отмалялост – 62 на 100, сърцетуптене имат към 40 на 100, зной при 32 на 100, следват гръдна болежка, болки по ставите, главоболие, нарушаване в концентрацията, в съня, световъртежи, персистираща кашлица, обриви, косопад, понижен слух и зрение, т.е. засягат се няколко системи на организма по едно и също време и няма строги правила, по които да се развиват постовидните положения ", разясни в " Хоризонт до обед " проф. Яна Симова, изпълнителен шеф на Българския кардиологичен институт.

" Най-честото каридологично отклоняване е смяна в стойностите на артериалното налягане, като при 98 на 100 от хората това отлонение беше към по-високи стойности на кръвно налягане ", съобщи експертът.

Проф. Симова акцентира, че постковидните признаци не се въздействат от възрастта на пациента, както и от това какъв брой тежко е протекло болестта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР