Още през миналата година БНБ реши, че от края на

...
Още през миналата година БНБ реши, че от края на
Коментари Харесай

Бнб Алармира: Надвиснал Е Огромен Риск Върху Всички Българи С Кредити И Заеми!

Още през предходната година Българска народна банка реши, че от края на септември 2019 година антицикличният финансов буфер се покачва от 0% на 0,5%. Сега Българска народна банка взе решение за неговото покачване от 1 април 2020 година, което значи, че банките ще би трябвало да заделят повече запаси за всеки провиснал заем.

Централната банка стимулира решението си с това, че отпуснатите от банките заеми за жители и компании “продължават да нарастват със относително високи за последните години темпове, изключително в сегмента на заемите за семейства ”. В интервали на засилено кредитиране е допустимо да стартира последователно струпване на циклични опасности, които да се проявят в нарастване на необслужваните заеми при възможен бъдещспад на икономическата интензивност и/или повишаване на лихвените проценти, допълват от Българска народна банка.

Потребителските заеми на жителите набъбнаха със 17,7% за година и в края на февруари са 9,207 милиарда лева, сочат данните на Българска народна банка.

Това съставлява повтаряне на рекордния растеж от края на декември, който също беше 17,7%. Предоставените от банките заеми за семействата се усилват с най-бързи темпове от 2009 година насам. Само за година размерът на отпуснатите потребителски заеми набъбна с 1,381 милиарда лева Сред аргументи за това са ниските лихви, повишението на приходите, както и това, че банките по-лесно отпускат заеми.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР