Още през май 2019 г. открито се появи интересен документ,

...
Още през май 2019 г. открито се появи интересен документ,
Коментари Харесай

SMA - най-новата стратегия на САЩ за сломяване на Русия

Още през май 2019 година намерено се появи забавен документ, публикуван под егидата на Министерството на защитата и Обединения комитет на шеф щабовете на Съединени американски щати. Той се назовава „ Стратегическите планове на Русия “ и е квалифициран в границите на програмата „ Стратегическа оценка на доста равнища “ (Russian Strategic Intentions. A Strategic Multilayer Assessment [SMA]. Бяла книга. Май 2019), написа "Труд ".

Докладът е групов труд на създателите, измежду които са изброени: един от създателите на теорията за мрежовите войни Джон Аркил, специалистът по идеологията на евразийството Марлен Ларуел, Даниел Флин от офиса на шефа на националното разузнаване на Съединени американски щати, както и учени и военни от профилираните организации.



Има и имена на експерти от Русия – Анна Боршчевская от Вашингтонския институт за близкоизточна политика и Павел Девяткин от Арктическия институт, работещ с Корпуса на мира.

Предговорът е написан от генерал-лейтенант Теодор Мартин от Командването по образование и доктрината на Армия на Съединени американски щати, и той декларира, че „ дейностите на Русия в сивата зона “ заплашват витално значимите ползи на Съединени американски щати и е належащо по-добре да се разбере мисленето на съветското управление, с цел да може Русия да бъде по-ефективно възпрепятствана в бъдеще.

Докладът е разграничен на райони (Европа, Централна Азия, Близкия изток, Африка, Латинска Америка, Арктика), от които може да се заключи, че американското военно-политическо управление изхожда от това, че Русия заплашва Америка по всички тези посоки.

Ако едно неотдавнашно проучване на корпорацията RAND категорично показва другите сюжети за отслабването на Русия, с цел да се нанесе удар по нейните ползи в постсъветското пространство или в такова направление като Сирия, в създаването на „ Стратегическите планове на Русия “ ние виждаме опит за „ мозъчна офанзива “, подхваната да „ обезпечи “ на… разузнаването, правоприлагащите, военните и политическите институции скъпи познания и аналитични техники, с цел да се помогне на Съединени американски щати, на техните съдружници и сътрудници в създаването на цялостна тактика за успеха над съветските провокации.

На 8 май кураторите на програмата „ Стратегическа оценка на доста равнища “ организираха взаимно с Националния университет по защитата и офиса на шефа на Националното разузнаване кръгла маса по тематиката за бъдещото световно съревнование и споровете с Русия.

В резюмето на кръглата маса американските специалисти обобщиха своя проект за противодействието на Русия, с „ непрекъснати военни учения, които изискват цялостната готовност на обществото “, „ спасяването на имиджа на Съединени американски щати във Венецуела “, опозиция против опитите да се „ унищожат европейските институции “.

Също по този начин беше казано, че Евразийската икономическа общественост (EИО) е основана от Москва за „ разпространение на разпоредбите на съветската стопанска система към прилежащите страни, както и да се обезпечи фаворизиран достъп на себе си и да се предотврати западното въздействие “. На кръглата маса се появиха термини като „ путинизъм “, „ имперска ДНК “, „ новата теория на Брежнев “.

Много се приказва за нуждата да се понижи зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия, а за околните до границите на Русия страни като Грузия, Молдова и Донбас, които са с необикновен интерес от страна на американците, се говореше за активността на ГРУ и ФСБ, за „ машинациите “ на Москва (имаше даже приказен сюжет за потреблението на бойци от колумбийска съпротивителна група FARC за техните лични интереси).

Беше маркирано, че Кремъл има една „ напориста огромна тактика “, целяща да подсигурява, че Русия ще бъде приета за велика мощ, а световната мощ на Съединени американски щати ще се ограничи.

И макар че от време на време е забавно да се наблюдава по какъв начин американските анализатори приказват за връзката сред хилядолетната история на Русия, християнството, Ялтенската конференция и Русия през днешния ден, само че когато тези екскурзии се смесват с апелите за разширението на НАТО и ограничението на ролята на Организация на Договора за групова сигурност (ОДКС) и Европейска икономическа общност (Джереми Ламоро), а на Русия се приписват „ най-агресивните дейности в полза на построяването на многополюсен свят, поделянето на сферите на въздействие “ (Роберт Персън), това явно става прекалено.

Въпреки това, изводите са, че тактиките на Съединени американски щати и Русия във връзка с Европа се разграничават, и това, което желае Вашингтон, Москва не желае, и назад, и не би трябвало да се спори, какъв брой тривиално могат да звучат тези сентенции.

А изброяването на резултатите от външнополитическата активност на Русия в ревюто на американските анализатори ни припомня за списанието с мероприятията на Министерството на външните работи на Руската федерация, само че в интерпретация с противопоставен знак.

Америка, посредством своя ръководещ първокласен пласт, търси рецептите за битка с възходящото въздействие на Русия в света. Рецепти се оферират за следното: разпространяването на идеологията на либерализма; укрепването на НАТО; насърчаването на американската култура; потреблението на частния бранш в постсъветските страни в качеството им на проводник на американските интереси; да се изтласка износа на съветски оръжейни системи посредством американски стратегии за съдействие в региона на сигурността; удобен режим за страните, провеждащи прозападните промени.

Източник: "Труд "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР