Още през лятото САЩ са предупредили Германия, че газопроводите в

...
Още през лятото САЩ са предупредили Германия, че газопроводите в
Коментари Харесай

Още през лятото САЩ са предупредили Германия за възможен саботаж на газопроводите в Балтийско море

Още през лятото Съединени американски щати са предизвестили Германия, че " газопроводите в Балтийско море " могат да станат обект на бойкот, написа списание " Шпигел ", базирайки се на свои източници, свързани с Централно разузнавателно управление на САЩ.  Германското държавно управление отхвърля да удостовери или отхвърли това, предава Българска телеграфна агенция.

Трите теча по " Северен поток-1 " и " Северен поток-2 " бяха открити в границите на няколко часа. Първият бе покрай датския остров Борнхолм. След това бяха открити два теча в непосредствен регион. Датската организация по енергетика заяви, че огромни количества газ са изтекли в морето. Самолетите и корабите не могат да се приближават до пет морски благи от случаите.

По-късно шведски сеизмолози оповестиха, че през вчерашния ден са записали два гърмежа по трасетата на газопровода.

Датската министър-председателка Мете Фредериксен сподели, че ръководеното от нея държавно управление счита, че течовете са резултат от " преднамерени дейности " на незнайни причинители, съобщи Асошиейтед прес. " Не става дума за инцидентна повреда ", съобщи тя на конференция, само че добави, че Дания към този момент няма информация кой може да стои зад това, заяви Би Би Си.

Други европейски водачи и специалисти споделиха, че може би става дума за бойкот на фона на енергийния спор с Русия, предизвикан от войната в Украйна.

Външният министър на Дания Йепе Кофолд сподели, че съгласно датското разузнаване няма увеличена военна опасност за Дания след трите теча в двете тръби на " Северен поток ", които са цялостни с газ, само че не го доставят за Европа.

Първата детонация бе засечена от шведски сеизмолози в понеделник югоизточно от датския остров Борнхолм, а втората, по-силната - станала вечерта на същия ден североизточно от този остров, е била като земетресение с магнитуд 3,2.  Трусовете са били регистрирани и в Дания, Норвегия и Финландия.

Изтичанията на газ бяха открити преди през вчерашния ден да бъде открит различен газопровод от Норвегия за Полша, минаващ през същия бранш на Балтийско море. На откриването на " Балтийския газопровод " полският министър председател Матеуш Моравецки назова случилото се " измама " и съобщи, че това може би е " нова крачка в ескалацията на войната в Украйна ". " Ерата на съветското владичество в газовата сфера приключва ", разгласи Моравецки и добави, че това е била " епоха, белязана от шантаж, закани и изнудване ".

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също съобщи, че приключването на газ от газопровода " Северен поток " в Балтийско море е " акт на бойкот ", съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Говорих за саботажа на " Северен поток " с (датската министър-председателка Мете) Фредериксен ", написа Фон дер Лайен в Туитър. " Изключително значимо е да се проверяват случаите и да се стигне до същината на събитията и аргументите за тях. Всяко спиране на дейната европейска енергийна инфраструктура е недопустимо и ще получи допустимо най-строг отговор ", съобщи тя през вчерашния ден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР