Още през 50-те години на миналия век се появи мит

...
Още през 50-те години на миналия век се появи мит
Коментари Харесай

Ще се оцвети ли водата, ако отидем по малка нужда в басейна

Още през 50-те години на предишния век се появи мит за прибавянето на специфичен реагент, който оцветява водата в басейна в червен или синьо-виолетов цвят, в случай че плувецът реши да го употребява за други цели, а по-скоро да се оправи с естествените си потребности.

Трябва да кажем, че британската версия на Wikipedia в действителност разказва химикал, прибавен към водата като мит. Но може ли фиктивно вещество да защищава басейните толкоз дълго от посягане върху чистотата им, тъй че хората, които избират да не го оставят, с цел да отидат до тоалетната, да се възспрат? Вероятно не. Нека да забележим дали този реагент фактически съществува и какъв брой известна е неговата приложимост.

Много хора споделят истории, в които персонално са видели по какъв начин водата към плувеца се зачервява, сигнализирайки за нарушаване на разпоредбите за държание в басейна. И най-вероятно те не се заблуждават, само че този реактив се употребява извънредно рядко, защото цената му е доста по-голяма, спрямо тази на химикалите, почистващи водата. Освен това има късмет да изплаши евентуалните клиенти, тъй като даже потта, отделяна от човешкото тяло, въпреки и леко, само че въпреки всичко оцветява водата към нас в алено.

Наистина в Европа в някои басейни се практикува прибавянето на оцветител към водата, само че в последно време все по-рядко. По принцип, както в Съединените щати, заради високата им цена, европейците ги употребяват единствено в елитни фитнес клубове и спортни комплекси, с цел да печелят спомагателни пари на богатите си клиенти, които желаят да тестват правдоподобността на този мит с образец. Повечето компании употребяват класическо хлориране на вода в басейна.

Но в случай че някои от вас е въздъхнал с облекчение, отговаряйки на въпроса ви дали е допустимо „ за малко в басейна “, ние отговаряме - не! И това не е толкоз въпрос на просвета на човек, колкото грижа за личното му здраве и на тези към вас. Хлорираната вода в басейна не унищожава всички тайни на човешкото тяло, както бихме желали да имаме вяра в това. Напротив, острата миризма на хлор и червени очи след посещаване на басейна демонстрират съществуването на хлорамини в него, които се образуват вследствие на химическа реакция сред потта и..., добре, вие сами разбирате. Получените хлорамини нервират лигавиците на очите и носа, причинявайки щета и дискомфорт на тялото ни. При верен метод за филтриране на водата в басейна обаче няма да ни навреди.

Източник pochivka.blitz.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР