Още през 2022 г. Министерството на финансите е дало становище

...
Още през 2022 г. Министерството на финансите е дало становище
Коментари Харесай

Министерството на финансите още 2022 г. поискало бързо дело срещу Газпром

Още през 2022 година Министерството на финансите е дало мнение за бързо започване на развой против съветската " Газпром ", която спря ненадейно доставките на природен газ за България след нападението на Русия против Украйна. Това разясни финансовият министър в оставка Асен Василев в изявление за Би Ти Ви. Той беше министър и в кабинета " Петков ", когато войната стартира, само че отвън изпълнителната власт за повече от година, когато управляваше длъжностен кабинет.

Василев не отговори за какво подобен иск още не е заведен като препрати въпроса към Министерството на енергетиката.

Запитан за какво политиците от " Продължаваме промяната - Демократична България " мълчат по тематиката за пътната карта за строителството на " Турски поток ", която се откри в документи, изтекли посредством кореспонденцията на съветски политик, Василев отговори риторично: " Като я напомним, какво следва?! Да я напомним на всички жители, които знаят... " И разясни: " Не се борим това да е една седмица в новините и след това да го не помнят всички, а да имаме работещо правораздаване, когато има подозрение, че 3 милиарда лева не са изхарчени вярно и има документи, които демонстрират това. "

Пътната карта, подписана в Санкт Петербург от Теменужка Петкова в качеството й на енергиен министър на ГЕРБ през 2017 година, демонстрира, че построяването на газопровода е било авансово контрактувано с Русия, а процедурите са били единствено проформа. Така на процедура България е обслужила ползите на Русия за заобикалянето на Украйна при преноса на газ, което е разрешило на Владимир Путин да нападне Украйна.

Василев сподели, че задачата на сегашните договаряния с ГЕРБ (в които един от договарящите е Петкова - бел. ред.) е да бъде довършена интеграцията на България в европейските структури - сухопътен Шенген и еврозоната, както и регулаторите да стартират да си правят работата, а не да чакат телефонно позвъняване от някой политик. " Ако някъде има ябълка на раздора, тя е обвързвана с подбора на хората в регулаторите и ръководителите на службите ", сподели Василев. Добави, че концепцията на неговата политическа мощ е те да се избират от Народното събрание по транспарантен и резистентен метод. " Това в случай че реализираме, тази борба в случай че спечелим, България ще бъде на напълно друго място в идващото потомство ", сподели финансовият министър. Репликиран, че приказва за прекомерно дълъг интервал, отговори: Това е дълъг развой.

Василев пресметна, че за към 20 от общо 120 назначения в регулаторите и правосъдната власт ръководещите ще имат потребност от поддръжката на Движение за права и свободи, тъй като се изисква конституционно болшинство.

Запитан за какво се е отказал от въвеждането на директна такса върху съветския природен газ, отговори, че е бил заставен от изнудването на Унгария, която заплаши, че ще спре България за Шенген.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР