Още през 2014 г. писах за едно движение, набиращо популярност

...
Още през 2014 г. писах за едно движение, набиращо популярност
Коментари Харесай

Учите ли се от грешките си?

Още през 2014 година писах за едно придвижване, набиращо известност измежду бизнесмените. В 42 града по целия свят бизнесмени започнаха да се срещат за така наречен „ Нощи на неуспехите “ (F*ck Up Nights). Тези събития бяха тъкмо това, което човек си показва, когато чуе тези думи. Целта им бе да разреши на бизнесмените да опишат най-големите си провали. От публикуването на този материал насам придвижването се е разраснало до 185 града.

Като се има поради, че шерването на истории за най-големите ви неуспехи не звучи като изключително занимателно прекарване, какво стои зад известността на тези събития? Създаването на възприятие за принадлежност към някаква общественост несъмнено е един от факторите. Провалът не е толкоз противен, когато човек схваща, че няма нищо неповторимо в неговите неуспехи. Друг фактор е ученето. Малко неща могат да бъдат по-ефективни принадлежности за учене от правенето на неточности и взимането на поука от тях.

Неочакваната известност на тези „ Нощи на неуспехите “ показва големия капацитет на ученето от грешките. Прочуванията обаче демонстрират, че множеството от нас не се възползват от по-голяма част от изгодите, които произтичат от неизбежните неточности. Изследване на Лорън Ескрайс-Уинклър и Айелет Фишбах от изнес учебното заведение Буут към Чикагския университет демонстрира, че даже когато тласъците са високи, хората са склонни да забиват главите си в пясъка и да не се учат от грешките си.

За благополучие, работата на тази изследователска двойка по тематиката включва и способи да не позволявате на вашето его и страсти да ви попречат да се учите от неуспехите си. Научния център „ Общото богатство “ към Калифорнийския университет в Бъркли (Greater Good Science Center) неотдавна доразви тези разработки, давайки повече изясненост за това какво пречи на хората да се възползват оптимално от неправилните си стъпки и по какъв начин да преодолеят тези постоянно срещани умствени блокове.

Мислите, че всичко се върти към вас

е зложелател на ученето. Когато човек признава, че е сбъркал, той накърнява личната си визия за себе си като способен и образован човек. Това обаче ви оказва помощ да коригирате неправилни разбирания, да възприемате нова информация и да разширявате хоризонтите си.

Какво може да извършите, с цел да гарантирате, че егото ви няма да попречи на вашето самоусъвършенстване? Една техника за постигането на тази цел е основаването на психическа отдалеченост сред вас самите и грешката, от която пробвате да си вземете поука.

„ Това включва мислене за вашия персонален опит от външната позиция. С други думи, може да се запитате „ Защо Джереми се провали? “, вместо „ Защо аз се провалих? “. Може да звучи неуместно, само че работи “, изясняват от Научния център „ Общото богатство “.

Отказвате да споделяте

„ Хората са склонни да прикриват личните си провали от възприятие за позор “, означават от научния център.

Един от най-хубавите способи да се поучите от грешките си обаче е да ги превърнете във вдъхновяващи истории, които да са от изгода за другите. Точно както вдъхновяващите оратори трансформират неточности от предишното в мотивационни речи, представянето на неуспехите по верния метод ги трансформира в потребни житейски уроци.

Събития като „ Нощи на неуспехите “ формализират процеса, само че даже единствено неофициалното шерване на вашите прекарвания с други бизнесмени или онлайн ще ви помогне да затвърдите уроците, научени от някои от най-предизвикателните ви прекарвания.

Потискате възприятията си

Как се чувствате, когато се проваляте? Чувството е извънредно, нали? Неуспехът не е прелестен, само че е нужен. Болката е методът, по който природата ни предизвиква да се научим да не вършим нещо. Така че, когато потискате болката, вие потискате и ученето. Ако желаете да станете по-мъдри в дълготраен проект не би трябвало да си позволите да почувствате тази болежка. Не бягайте от тези страсти и не ги притъпявайте с разнообразни субстанции и разсейващи фактори.

„ Изглежда тъгата усъвършенства паметта и преценката, което може да ни помогне да успеем в бъдеще. Съжалението в действителност може да изостри “, показват от научния център.

Забравяте за какво се е стигнало дотук

Когато извършите някаква неточност е елементарно да попаднете в такова положение, че да поставяте под въпрос всяка стъпка, която сте подхванали. Размисълът и нещастието са част от процеса на справяне с неуспех, само че завладяващото фокусиране върху най-малките елементи не ви оказва помощ да се изправите на крайници и да приложите наученото. Какво в действителност оказва помощ? Фокусът върху аргументите да попаднете в обстановката, която е довела до вашия неуспех.

„ Поставянето на разум ясна дълготрайна цел, като да вземем за пример да станете доктор или да се научите да плувате, може да ви помогне да толерирате краткосрочните неуспехи “, изясняват откривателите.

Не спирате да се упреквате

Както към този момент казахме, неуспехът не установи едно изключително прелестно прекарване. Ако обаче не спирате да се упреквате за направените неточности, вие не си оставяте опция да извлечете скъпи уроци от неуспеха. Разбира се, би трябвало да помислите върху това къде сте сбъркали, само че не би трябвало да губите сила с безкрайни разбори и непрестанни упреци.

Вместо това проучванията демонстрират, че би трябвало да методите по-съпричастни със себе си. „ Много скорошни изследвания демонстрират, че има по-голяма възможност да израснете като човек и експерт, в случай че след неуспех говорите за себе си по метода, по който бихте говорили за обичан човек “, споделят от научния център.

Освен това, вместо да гледате на неуспеха като на удостоверение за вашите персонални дефекти, би трябвало да го приемете като неразделна част от човешката реалност. „ Въпросът не е дали ще се неуспехите – а по кое време. Единственият същински въпрос, на който би трябвало да отговорите, е какво можете да научите от това прекарване “, прибавят те.

....................

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР