Още през 2012 г. Движението за права и свободи (ДПС)

...
Още през 2012 г. Движението за права и свободи (ДПС)
Коментари Харесай

Йордан Цонев: ДПС предупреди за порочните практики със златните паспорти

Още през 2012 година Движението за права и свободи (ДПС) се опълчи на законовите промени, с които беше позволено приемането на българско поданство против вложения, тъй като няма гаранции, че това поданство има задоволителен надзор, че вложенията ще бъдат действителни, тъй като е обещано да бъдат в държавни скъпи бумаги (ДЦК).

Това напомни от трибуната на Народното събрание депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев. 

Парламентът разисква през днешния ден на първо четене три законопроекта за промени в Закона за българското поданство. Два от тях са с вносители Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Хамид Хамид и Цонев. Първото предложение е за инспекция на всяка инвестиция против придобиване на българско поданство. Второто е за напълно унищожаване на опцията за приемане на така наречен „ златни паспорти “.

Поднасяйки претекстовете за новите оферти на Движение за права и свободи Йордан Цонев даде последователност на събитията до момента „за феновете на късата памет“, измежду които съгласно него „очевидно е и госпожа министъра на правосъдието“.

На 29 ноември 2012 година Народното събрание приема на второ четене Закон за изменение и допълнение на закона за поощряване на вложенията, където в преходните и заключителни разпореждания в параграф 34 се предлага въпросният прийом да бъде признат. Парламентарната група на Движението, като се изключи че се опълчва, предизвестява какво ще се случи с порочните практики, които се и случиха след това. Предложението ни за отпадане не е признато. „Ние излизаме от зала и не гласуваме. Това е позицията на Движение за права и свободи. Последва несъгласие на президента Плевнелиев и по този текст. ПГ на Движението за права и свободи гласоподава „за“ ветото. Въпреки това ветото е отхвърлено с гласовете на ПГ на ГЕРБ и на синята коалиция, вашият предшественик“, напомни Цонев.

В тези 8 години от 2012 до 2020 година се натрупват стотици такива случаи, при които схемата постоянно е една и съща. „ Инвестиция в ДЦК през адвокатска адвокатска фирма, която не е близка до Движение за права и свободи, както се потвърди. Може би е близка до други хора. Закупуване на ДЦК, издаване на удостоверения, че има направена инвестиция за 1 млн. и 1 лв.. След което следва предоставяне на непрекъснато престояване или на поданство. Инвестицията се устоя за периода на ДЦК с заеми от съответната банка, където ДЦК-та са заложени. След приключване на периода на заема който и периода за инвестицията, ДЦК-тата усвояват от банката и вложителя си е взел парите авансово с заема. За него остава разхода към адвокатската адвокатска фирма и лихвите към банката. Това е цената на въпросното поданство. Това имахме поради като не се съгласихме с този модел “, сподели Йордан Цонев.

През 2019 година Народното събрание основава краткотрайна анкетна комисия за инспекция на обстоятелства и условия за корупция при издаване на българско поданство. Според Цонев обаче грешката е, че се изследват събитията не по капиталовия път, а по пътя на генезис. „ Ставаше въпрос за изявления в задгранични медии. В хода на работата се запознахме и с тези извращения. Тогава истината е това, което казахте, че министър Ахладова предложи да отпадне капиталовото поданство “, сподели депутатът от Движение за права и свободи.

В комисията тогава разсъждавали и проучили по какъв начин стоят нещата в другите страни. Опитът е проследен в 7 страни, към които Европейската комисия е имала забележки – Малта, Кипър, Гърция, България, Португалия, Испания и Северна Ирландия. Всички останали страни към момента не са завършили, само че са трансформирали законодателството си по издаване на капиталово поданство, като са стегнали и изискванията, и контрола.

Комисията в Народно събрание през 2019 година, състояща се от 16 члена, двама от които от Движение за права и свободи плюс ръководител, плюс още един член предлага следното: „ България да не възвръща капиталовото поданство, само че да го регламентира и управлява строго. За да се основат ефикасни гаранции, че става въпрос за действителни вложения, създаващи работни места и добавена стойност. “

Йордан Цонев подсети още, че отчетът е признат от всички членове на комисията и подписан без изключително мнение. „ Не от Движение за права и свободи единствено. Това беше мнението към оня миг. Комисията създаде план за законодателни промени които в действителност стегнаха този режим и надлежно и контрола “, сподели националният представител.

Законопроект останал единствено без подписа на Българска социалистическа партия от Крум Зарков, „ който от самото начало беше за отпадане на това поданство и в комисията, и когато ставаше въпрос в законопроекта “. Всички останали са го подписали. Така се стигнало до оставане на режима. „ Тук е операцията, г-жо министър, и не я вършиме единствено вие, а една цяла група от хора, обърна се Цонев към правосъдния министър Надежда Йорданова.

„ Не е оставен същият режим, същият режим е безусловно анулиран. Няма ДЦК, няма този път, по който имаше позволени. Режимът е изменен, режимът е затегнат, контролът също. След приемането на закона не е публикуван нито един паспорт по новия режим “, акцентира Цонев.

По думите му аргументите за това са доста. „ Една от тях, че не е преференциално на тези които желаят. Бърза писта за европейско поданство да минат през всички тези инспекции и да създадат действителни вложения с работни места. Това е отговорът на въпроса. След като излезе отчетът на Европейската комисия през декември 2021 година за напредъка по договарянията за визите. Отпадане на визите за европейски жители за Съединените щати “, подсети Цонев.

Парламентарната група на Движение за права и свободи, като взе поради този резултат, че нашите сътрудници изрично не желаят и затегнатия режим, като взе поради и това, че по новият режим на практика не се работи, на практика няма направени вложения. Взехме решение да предложим в законопроект този механизъм да отпадне напълно. Вие, уважаеми сътрудници, преценете къде е смяната в позицията на ПГ на Движение за права и свободи. След като ние сме били изначално срещу порочният модел. След като сме взели участие в генерална смяна на този модел и по-късно като сме видели, че не работи, и че не се приема от нашите сътрудници от Съединени американски щати и от Европейски Съюз. Искаме той да отпадне, безапелационен бе Йордан Цонев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР