Още през 2000 г. в Huawei са знаели, че ще

...
Още през 2000 г. в Huawei са знаели, че ще
Коментари Харесай

Huawei очаквали конфронтацията със САЩ отдавна

Още през 2000 година в Huawei са знаели, че ще се стигне до конфликт със Съединени американски щати, когато компанията “се приближи до върха”. Това разгласи в отговор на журналистически въпрос Рен Жънгфей, създател на китайския софтуерен колос по време на среща с медиите.

“С горделивост можем да кажем каква е нашата цел: да бъдем световен водач. Искаме да сме No1 в света. В предишното не позволявахме на нашите чиновници да го споделят на глас, тъй като смятахме, че това може да докара до спорове със САЩ”, изяснява Жънгфей.



По думите му при започване на 2000 година е взето решение за продажба на Huawei на американска компания за 10 милиарда $. Сключен е контракт и всички съответни процедури са завършени и остава единствено утвърждението от Бодра на шефовете на американската компания. “Докато го чакахме, договарящият екип, в това число и аз, бяхме на плажа с флорални облекла и играехме пинг-понг. Междувременно, въпросният Борд на шефовете беше заменен. Новият му ръководител бе в известена степен непредвидлив и отхвърли договорката за придобиване. Ако договорката се беше осъществила, щяхме да си имаме тази американска каубойска шапка и да щурмуваме света”, спомня си създателят на Huawei.

Впоследствие ръководителите на китайския софтуерен колос вземат решение да не продават компанията, поради което Жънгфей предизвестява: “Ще ни се наложи да се конфронтираме със Съединени американски щати, когато наближим върха. Трябва да сме готови “. По-късно публицистите засягат персоналния удар, който Рен Жънгфей понася с ареста на щерка му Мън Ванчжоу в Канада по исканена Съединени американски щати в края на 2018 – 18 години след прогнозата му за директна борба: „ Предвиждах, че нещо сходно ще се случи, само че след две години, когато завърши делото ни със Съединени американски щати в съда. Бяхме сигурни, че те ще подхващат дейности против нас без значение от изхода му, само че не и преди него. Мислехме, че имаме към две години, с цел да се подготвим. Но карцерът на Мън Ванчжоу взриви всичко”, дава отговор той.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР