Още преди войната в Украйна ЦРУ на няколко пъти предупреди

...
Още преди войната в Украйна ЦРУ на няколко пъти предупреди
Коментари Харесай

Най-добрата тайна служба в света: Какво се знае за работата на ЦРУ

Още преди войната в Украйна Централно разузнавателно управление на САЩ на няколко пъти предизвести за съветските проекти - изненадващо, като се има поради, че всекидневно работи потайно и тихомълком. Централно разузнавателно управление на САЩ е основано преди 75 години, а за работата му се знае малко, написа.

Американският президент Джо Байдън не пести похвалите: на тържеството по случай 75-ия празник на Централно разузнавателно управление на САЩ в основната квартира в Ленгли той неведнъж акцентира световната лидерска роля на разследващото ръководство. Това ни минимум не било пресилено: по думите на Байдън Централно разузнавателно управление на САЩ е най-хубавата загадка работа в света и точно нейна е заслугата, че проектите на съветския президент Путин за нападението в Украйна са били разкрити навреме.

Още седмици преди в края на февруари Путин да изпрати съветските войски в Украйна, от Съединени американски щати пристигнаха изненадващо доста и подробни отчети за напредването на съветските елементи - сведения от Централно разузнавателно управление на САЩ и от Агенцията за национална сигурност. Такова обилно даване на информация е изцяло извънредно.

Потайностите на Централно разузнавателно управление на САЩ

За работата на Централно разузнавателно управление на САЩ се знае малко. А в случай че въпреки всичко изтекат някакви сведения, нормално става дума за провалени интервенции, пропуснати шансове в битката против тероризма или противозаконни практики. Тези кавги стигат до обществеността посредством уисълблоуъри, проверяващи публицисти или посредством публични следствия.

Възмущението бе изключително огромно, когато през 2014 година американският Сенат популяризира фрагменти от отчет - разбор на практиките на Централно разузнавателно управление на САЩ след атентатите от 11 септември. Тогава президентът Джордж Буш дава позволение на тайните служби да ползват и по-жестоки способи на разпит. От отчета стана ясно какъв брой брутално е подхождало Централно разузнавателно управление на САЩ тогава.

В документа е разказан да вземем за пример методът, при който се симулира давене на разпитвания. След оповестението на отчета тогавашният президент Барак Обама призна, че са позволени неточности - и загатна "някои неща ", които са "в нарушаване на нашите полезности ".

Отношенията сред Централно разузнавателно управление на САЩ и американските президенти не всеки път са безоблачни. Доналд Тръмп да вземем за пример, наследникът на Обама на поста, изпитваше надълбоко съмнение към службите. Казваше, че са корумпирани и доста съмнителни, тъй като наред с другото Централно разузнавателно управление на САЩ беше на мнението, че Русия се е пробвала да повлияе на изборите в негова изгода. Тръмп дефинира тези догатки като смехотворни, погрешни и подвеждащи.

Основната задача

При това една от главните задания на самото Централно разузнавателно управление на САЩ е да оказва тактическо въздействие върху избори и държавни управления. Само един образец: през 1953 година службата смъква другарски настроеното към Москва иранско държавно управление отпред с премиера Мохамед Мосадък. А през 1960 година президентът Дуайт Айзенхауер персонално дава разпореждането за убийството на социалиста Патрис Лумумба в Конго. Централно разузнавателно управление на САЩ е взело участие в преврати и контрареволюции в Индонезия и в Централна Америка, има намеси и във Виетнам и в Афганистан. Смята се, че наркотърговията и прането на пари също постоянно са били употребявани като средство за реализиране на задачата.

Поради всичко това мнозина се отнасят към Централно разузнавателно управление на САЩ скептично и враждебно. А на другия полюс е възхищението от работата на разузнавачите, заслуга за което имат и редица холивудски филми. Централно разузнавателно управление на САЩ от години "обработва " филмовите дейци, с цел да увековечават героичния му облик на екрана. А оттова нататък се оправя независимо: с изпипано рекламно видео на интернет страницата на службата се търсят нови млади сътрудници. Видеото наподобява на филмов откъс за касов филм, който дава обещание на всеки американец негова лична героична роля.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР