Още преди сезирането на прокуратурата в ДАНС са имали данни

...
Още преди сезирането на прокуратурата в ДАНС са имали данни
Коментари Харесай

Финансова институция е подала през юли сигнал до ДАНС срещу Нексо

Още преди сезирането на прокуратурата в ДАНС са имали данни от непознати служби по отношение на Nexo. " Тези данни потвърдиха нашите подозрения, че има непозволени финансови интервенции и пране на пари ", сподели пред депутатите от краткотрайната парламентарна комисия шефът на спецагенцията Пламен Тончев. Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на " Нексо " и " Нексо Капитал " и обвързваните с тях лица изслуша Тончев навън за медиите съвещание.

" През юли в ДАНС, по реда на Закона за ограниченията против изпирането на пари, постъпва информация за осъществени съмнителни финансови интервенции, свързани с интернационалната компания Nexo ", съобщи Тончев. Шефът на ДАНС посочи, че по-късно, през септември е сезирана прокуратурата, като е формирана прокурорска инспекция на Софийска градска прокуратура и досъдебно произвеждане е предоставено на Националната следствена работа.

Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия по отношение на активността на " Нексо " и " Нексо Капитал ", и обвързваните с тях лица изслуша навън за медиите съвещание ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.

Той посочи, че не може да даде цялата информация, с която разполага заради течащо следствие.

Осъществена е поредност от мероприятия за изясняване произхода на средствата, станали предмет на съмнителни финансови интервенции, както и ролята на физическите и юридическите лица, участващи в тях, уточни ръководителят на ДАНС.

" Установено е, че групата сдружения на " Нексо " развиват активност в разнообразни страни и юрисдикции, в това число и в такива с преференциално данъчно законодателство - офшорни зони. Дейността им се показва най-общо в даване на разнообразни финансови услуги, свързани с валути и криптоактиви ", разясни Тончев. И добави, че групата на " Нексо " употребява своя криптовалута, която се предлага за продажба като лимитирани скъпи бумаги.

С разпореждане на наблюдаващия прокурор е предоставено осъществяването на обособени мероприятия по досъдебното произвеждане, като по реда на закона за ограниченията против изпирането на пари е добита банкова информация, имаща отношение към лицата и компаниите, осъществили съмнителни финансови интервенции.

От разбора на придвижването по банковите сметки са открити генерирани дебитни и кредитни обороти в изключително огромни размери и преводи в междубанкови сметки на български сдружения и сдружения от групата на " Нексо ", акцентира ръководителят на ДАНС. По думите му огромна част от получените финансови средства по тези сметки след това са пренареждани към друга компания, обвързвана с физическо лице от ръководството на " Нексо ", след което пък са закупени голям брой парцели, включително в интерес на трети лица, на забележителна стойност. Установени са такива парцели, които са бизнес здания в София и в туристически дестинации в България. Извършени са голям брой инспекции, в това число са открити обществени източници, въз основата на които са разпознати действителните притежатели, активността и капитала на сдруженията от групата на " Нексо " в Швейцария, Съединени американски щати, Обединеното кралство, Естония и други

В резултат на съгласуваност и продан на информация с непознати партньорски служби са добити данни, потвърждаващи информацията в общественото пространство, за осъществени на непозната територия престъпления на сдружение от групата " Нексо ", сподели Пламен Тончев, като заключи всички общоизвестни досега дейности на правораздавателните органи.

След претърсвания на 12 януари от взаимни екипи на ДАНС, Национална следствена служба и Министерство на вътрешните работи под управлението и надзора на СГП на адреси на офиси и пространства, в допълнение се е наложило и изземване и претършуване на още два адреса в столицата. От прокуратурата са повдигнати обвинявания на четири лица, на две от тях е избрана мярка за неотклонение " парична гаранция ", а другите две са оповестени за търсене, защото не са открити на адресите си по местоживеене.

Към момента продължава осъществяването на предоставените на ДАНС от прокуратурата мероприятия по досъдебното произвеждане, съобщи ръководителят на организацията.

През уикенда пък създателят на " Нексо " и някогашен народен представител Антони Тренчев разгласи поредно в двете национални частни малките екрани, че компанията не е направила нищо неправилно и се закани да съди страната за 1 милиард лв.. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР