Още преди седмица Блиц“ сигнализира, че скандалният оръжеен търговец Емилиян

...
Още преди седмица Блиц“ сигнализира, че скандалният оръжеен търговец Емилиян
Коментари Харесай

Търговският регистър отказа на Емилиян Гебрев вписване, че е собственик на „Дунарит“.

Още преди седмица „ Блиц “ алармира, че скандалният оръжеен търговец Емилиян Гебрев, притежател на „ Емко “, се пробва да открадне „ Дунарит “, макар запорите на Национална агенция за приходите и КОНПИ. Вчера комерсиалният указател публично отхвърли да впише решения на общото заседание на „ Дунарит “, взето от мнимите акционери Емилиян Гебрев и компания „ Емко “. Явно в България въпреки всичко има закони – даже и за най- богатите хора в страната, какъвто безспорно е оръжейния търговец Гебрев. В България обаче хора като Гебрев си мислят, че законите не са за тях, те са за другите, за дребните, елементарни хора. За Гебрев законите не важат, откакто си е повярвал, че правосъдните запори на Национална агенция за приходите и КОНПИ няма да му попречат да придобие запорираните акции от апетитното дружество „ Дунарит “, останало под контрола на Цветан Василев след банкрута на „ КТБ “.

Всяко деяние си има предистория. Каква е предисторията на Гебрев, дала му „ самочувствието “ да не се преценява със законите. Отговорът е един – многото пари извоювани от Гебрев от тоталното му въздействие върху държавните оръжейни сдружения години наред.

Както всички огромни в оръжейния бизнес, по този начин и Гебрев стартира кариерата си в държавната „ Кинтекс “. След като напуща, години по-късно още веднъж „ Кинтекс “ ще даде на Гебрев стремглав напредък. През ръководството на другарски настроените към него шефове на държавната компания, Гебрев съумява да си обезпечи най-хубавите задгранични поръчки, за стотици милиони долари. Гебрев няма нито нужното произвеждане, нито потенциалът на притежаваното от него „ Емко “ му разрешава да се оправи с конкуренцията на огромните в сектора, като държавната „ ВМЗ “, гр.Сопот да вземем за пример. Но точно Гебрев получава най- сериозните контракти, а „ ВМЗ “ – нищо, държавният цех услужливо даже не взе участие в поръчките.

И по този начин години наред през Гебрев минават десетки контракти за Индия, за Алжир и други африкански страни, в които българското военно произвеждане е добре познато и се цени. Да цени се, само че „ Кинтекс “. За самия Гебрев никой не е чувал, само че това не е толкоз значимо, когато имаш въздействието да осигуриш „ Кинтекс “ да работи за теб, а не за страната. Така Гебрев богатее, а страната обеднява. Позната родна история. Дори и в този момент някогашният дълготраен шеф на „ Кинтекс “ Антон Салджийски продължава импровизирано да обслужва ползите на търговеца, откакто му е дал всички контакти на държавната компания задграница. И освен Салджийски, ами преди него шефа Петър Караангелов.

Защо години наред съвсем всички огромни задгранични контракти с „ Кинтекс “ се обслужват от Гебрев и „ Емко “, макар че държавното „ ВМЗ “ създава същите муниции и има доста по-големи мощности. Само един образец – през 2016г. е подписан контракт с Индия за неуправляеми реактивни снаряди на обща стойност 150 млн. $, като страна по контракта е „ Кинтекс “ (индийците упорстват да си партнират с държавното дружество), само че реализатор по контракта е „ Емко “, а не страната, макар че същият снаряд се създава и от „ ВМЗ “. Абсурдно е държавният търговец „ Кинтекс “ да не работи с държавния производител „ ВМЗ “, даже повече – даже да не го кани за присъединяване в процедурите. Но пък кани и работи с Гебрев. Защо?

На този въпрос към момента никой не е потърсил отговора. Публична загадка в средите на оръжейните търговци е, че скандалният търговец главно изкупува остаряла и излязла от приложимост продукция, след това я пребоядисва и рециклира, а по-късно я продава за нова. Така разноските са минимални, а облагите големи. Публична загадка е също, че Гебрев години наред употребява държавните военни хранилища, като не заплаща наем и натрупа задължения към министерство на защитата. Че скандалният оръжейник има хора на всички места, от териториалните служби на „ Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) “, та до Междуведомствената комисия, която реализира надзор върху оръжейния бизнес в страна.

Няма отговор и на въпроса, за какво „ Емко “ години наред съвсем единствен доставя за държавната военна промишленост съществени първични материали, заставайки на входа на редица предприятия, в това число и на „ ВМЗ “. Така „ монополистът “ държи в шах ръководството на държавните предприятия – управлява доставките на първични материали и задължава предприятията към свои компании. Ако държавното дружество реши да преразгледа отношението си към Гебрев, току-виж същият му спре суровините за произвеждане, или му събере наложително отговорностите, които предприятието е натрупало под благосклонният преди този момент взор на главния си „ снабдител “. Симбиоза от рода – аз на тебе, ти два и три пъти повече на мен.

Защо Гебрев се прицели в „ Дунарит “, откакто доста добре знае, че предприятието е финансирано с пари на банкрутиралата „ КТБ “. Вече съвсем три години Василев употребява „ Дунарит “ като касичка, посредством която си обезпечава първокласния живот в Белград и парите, нужни за финансиране на кохортата от придворни публицисти, медии и лобисти.

Схемата е елементарна, вместо в български банки част от приходите на завода постъпват по сметки в Румъния, а от там парите се теглят от пълномощници на сметките и се носят в Белград. Все отново Василев не може да банкира, на него му би трябвало кеш. Тази скица се извършва с присъединяване на правилните на Василев хора в „ Дунарит “ – изпълнителния шеф Кръстю Кръстев и ръководителят на съвета Никола Киров. Двамата вземат участие и в опита на Емилиян Гебрев да придобие запорираните акции, знаейки за наложения правосъден запор на КОНПИ. И двамата разписват документи, дружно с шефа на сдружението продавач „ Кемира “ Асен Бабански, също правилен човек на Василев. Когато приказваме за кражба на активите на „ КТБ “, няма по прегледен образец от този - да си прехвърлиш запорираните от КОНПИ акции от капитала на „ Дунарит “. Запорирани по главното дело на комисията против Цветан Василев.

Явно сред Василев и Гебрев има сделка от типа на тази с белгийския „ предприемач “ Пиер Луврие или с руснака Дмитрий Косарев. Василев отново трансферира сякаш не неговите, а на „ КТБ “ активи. Нали по този начин твърдеше в миналото, че активите били на банката. Само че Василев ги продава, а не синдиците. И парите влизат в джоба на Василев, а не на Фонда за гарантиране на влоговете.
Ако отново има глашатаи, които да повтарят мантрата, че някой краде активите на „ КТБ “, да видят случилото се с „ Дунарит “. Не някой, а Василев, само че този път в комбина с Емилиян Гебрев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР