Още преди няколко дни стана ясно, че обвинител №1 ще

...
Още преди няколко дни стана ясно, че обвинител №1 ще
Коментари Харесай

Зарков: Гешев може да пита КС колкото си иска, но… frognews.bg

Още преди няколко дни стана ясно, че обвинител №1 ще нападна в Конституционен съд измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които бе въведен механизмът за следствие на основния прокурор. Промените ще бъдат обнародвани в “Държавен вестник ” най-накрая на следващия ден и следва да влязат в действие до три дни. 

 

Относно питането на Гешев към Конституционния съд дали са законни решенията на държавен орган с изминал мандат, преди време Конституционен съд реши, че не може един орган да спре да действа поради несъблюдение на конституционните отговорности на различен орган, в тази ситуация – на Народното събрание. 

 

“Интересното е, че основният прокурор преди време е дал мнение във връзка с Инспектората на Висш съдебен съвет, а в този момент пита противоположното ”, даде образец министърът.

 

“Висш правосъден съвет с изминал мандат не би следвало да избира нов основен прокурор ”, съобщи Зарков. Той напомни първичното връщане на избора на Иван Гешев от президента.

 

Зарков разяснява и днешното съвещание на Висшия правосъден съвет, което разисква едно от настояванията за предварителното освобождение на обвинител №1. Предстои в понеделник да бъде прегледано второто. 

 

Зарков посочи, че в процедурите има периоди, които ще бъдат спазени. 

 

“Когато кадровиците решат, ще слеят двете процедури за искане на оставка на основния прокурор преди края на мандата му ”, съобщи правосъдният министър.

 

За измененията в Наказателно-процесуален кодекс той изясни, че съдията, който става основен прокурор, ще бъде “по силата на този закон ” прокурор, а вторият прокурор, който ще управлява първия, ще бъде с сан на заместител основен прокурор.

 

Те ще бъдат с подобен статут за избран интервал от време. Според Закона, те ще се върнат след привършване на мандата им в предходните си функции.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР