Още преди инвазията Русия кроеше планове за нашите деца.Това обяви

...
Още преди инвазията Русия кроеше планове за нашите деца.Това обяви
Коментари Харесай

Украйна: Още преди инвазията Русия кроеше планове за нашите деца

Още преди нашествието Русия кроеше проекти за нашите деца.

Това разгласи Дария Герасимчук - упълномощена от украинския президент съветничка по правата на детето и детската рехабилитация в изявление за " Дойче веле " от 22 март, съобщи " Гордон ".

Според нея чрез действията си Русия потвърждава, че няма проекти да върне децата.

" Руската федерация форсира процедурите по осиновяване и промяна на поданство, обезпечава гратис образование на украинските деца. Освен това руснаците сортират децата посредством осъществяване на така наречен медицински прегледи, които разделят децата по категории. Тоест, желаят да сортират най-здравите и с тях да попълнят своята нация за сметка на украинските деца ", сподели тя.

Герасимчук счита, че още преди 9 години Русия е имала явен проект какво да прави с украинските деца.

" Тя стартира осъществяването си още през 2014 година след анексирането на Крим. Руснаците трансформираха поданството на децата и сътвориха т.ака наречения трен на вярата, с който жители на Руската федерация пътуваха до Крим за нелегално осиновяване на деца ", означи тя.

През декември 2022 година украинският омбудсман Дмитро Лубинец сподели, че офисът на комисаря на Върховната рада на Украйна по правата на индивида е разгледал престоя на повече от 12 хиляди украински деца в Русия, от които близо 8,6 хиляди са били изведени наложително.

На 14 февруари Факултетът по публично здраве на Йейлския университет (САЩ) в границите на плана Conflict Observatory разгласява резултатите от изследване, съгласно което в Русия и в анексирания Крим има мрежа от минимум 43 лагери, в някои от които украински деца са подлагани на идеологическа промивка.

Едно от украинските деца, депортирано от Мариупол, е нелегално осиновено от Мария Лвова-Белова - комисарката по правата на детето в Русия. Самата тя призна за това в диалог с Путин в средата на февруари 2023 г. 

На 17 март МНС издаде заповед за арест на Путин и Лвова-Белова. Те са обвинени в незаконната депортация и противозаконното прекачване на украински деца в Русия
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР