Още преди година разясних, че не е нормално да се

...
Още преди година разясних, че не е нормално да се
Коментари Харесай

Имам яснота как да падне реално цената на водата в Бургас до 3,10 лв. за кубик

Още преди година обясних, че не е обикновено да се желае 60% нарастване, поради поскъпнала ел.енергия и заложени противоречиви вложения

- Г-н Царев, от една година високата цена на водата от време на време влиза във фокуса на някои локални политици. Какво е Вашето мнение по казуса?

- Нека първо напомня по какъв начин в действителност се стигна до тук. Преди към година на заседание на Асоциацията по ВиК (АВиК) е гласуван новият бизнес проект. В този бизнес проект е заложено покачване на цената на водата за 2023 година, против което в избрани интервали от време някои членове сменят мнението си. Това е първият чудноват миг, тъй като всички Общински препоръки са приели в началото общо решение, с което да се поддържа този бизнес проект и тази цена. Но защото тогава предизборно се подвигна звук, внезапно всички, надали не, отхвърлиха, че това е по този начин. Оправданията и извиненията бяха разнообразни, някои от които граничещи с безумство, като това, че на Общините бил даден различен бизнес проект, с друга цена. Или даже, че вътре в проекта цени не е имало въобще.

- Вие по кое време видяхте това противоречие?

- Още преди година обясних по време на конференция, че цената на електрическата енергия, която беше посочена като главен претекст за покачването, не е задоволително повишена, с цел да желаят 60% нарастване на цената на водата. Отделно, в него имаше заложени противоречиви вложения, които да бъдат осъществени на гърба на потребителите. Ако човек прочете финансовите доклади на ВиК – Бургас, ще види, че то е с непрекъснато повишаваща се облага.

- Значи Вие твърдите, че тогава членовете на асоциацията – нейният ръководител и представителите на Общинските препоръки и администрации са можели да спрат това нарастване? 

- Не аз настоявам това, по този начин е съгласно нормативната уредба. И това се е случвало – и в Бургаска област след гласоподаване „ срещу “ от представителите на Община Бургас и на още една община, е било спирано такова нарастване. В последната една година и на други места, като да вземем за пример в Шумен общинските представители стопираха такова нарастване. И тъкмо поради това на едно от последните събрания на АВиК беше взето решение, че най- бързият вид за поправяне на цената е още веднъж на такова заседание да бъде препоръчана и призната нова цена, която да бъде изпратена към ДКЕВР за утвърждение. Това е директният и най-ефективен път.

- Какво действително би трябвало да се случи, с цел да има решение на едно съвещание на АВиК за понижаване на цената на водата?

- За да бъде понижена цената на водата, би трябвало да се организира съвещание, на което да има точка от дневния ред с действително посочена цена. Тази точка би трябвало да бъде разисквана във всички Общински препоръки авансово, те да гласоподават „ За “ или „ Против “ посочената цена или да създадат оферти за друга съответна цена. Реално, все още, тези 7 разновидността на бизнес- проекта, със 7 разнообразни цени, са налични. Общинският съвет би трябвало да ги прегледа и да избере един от тях. След това да се желае изключително заседание на ВиК асоциацията, в точка от дневния ред да се изиска гласоподаване по един от проектите, а представителят на Общината да бъде акредитиран да гласоподава за най-изгодния за жителите на Бургас проект, с най-изгодните цени. Но би трябвало да се подходи към сходна самодейност с прегледани и утвърдени от съветниците оферти. Не може жителите да заплащат за вярното действие на едно сдружение, пък било то и държавно. И с цел да не съм необоснован – на територията на региона се осъществя план, финансиран главно от европейски фондове, за 480 млн.лв., в същото време ВиК – Бургас подвига цената на водата с 60%, с цел да понижи загубите с 5%. Повтарям – единствено с 5%. А, че сдружението печели добре, се вижда от финансовите доклади, в частта за хонорари за борда на шефовете. За интервала 2019 – 2021 година са си раздали към 700 000 лева Само в една година, скокът във възнагражденията им е 40%. Растат загубите по мрежата, порастват и парите, които си раздават.

- Каква съгласно вас би трябвало да е цената на водата в Бургас?

- След като с моя екип направихме финансов разбор, считам, че цената на водата умерено може да е 3.10 лева за кубик. Но това към този момент е в ръцете на хората, на които сме дали своят вот доверие да работят за нас.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР