Още преди да се е стигнало до плащане на руските

...
Още преди да се е стигнало до плащане на руските
Коментари Харесай

Русия започна да дава заден ход за плащането в рубли за газа

Още преди да се е стигнало до заплащане на съветските газови доставки и от други страни-члнеки на Европейски Съюз, след прекъсването на подаването към България и Полша, в Москва наподобява търсят метод да успокоят Запада.

Макар отговорът на Европа в началото да не беше еднопосочен - някои страни резервираха безмълвие и започнаха да търсят пролуки, които да им разрешат да продължат заплащанията за съветски природен газ - общото мнение е, че това би означавало нарушение на договорите и заобикаляне на наложените наказания. Бе задвижен и проект за бързо обезпечаване на различни доставки, а съответно за България и Полша се видя, че няма необикновен проблем при прекъсването на съветския газ.

Това наподобява е, тормозило съветския президент Владимир Путин, че приходите от продажбата на газ към Европа могат внезапно да намалеят, защото на 4 май той издаде нов декрет, в който процесът по превалутиране е леко изменен.

Засега не е ясно по какъв начин това ще се одобри от Европейски Съюз, само че газовите пазари реагираха с намаляване на котировките за юни.
Реклама Какво се промени?
Преди експлоадирането на войната в Украйна и когато през зимата цената на природния газ беше рекордно висока, Европа плащаше на Русия поради зависимостта си от съветското синьо гориво. Което означаваше, че както Европейският съюз страда ценово от голямата си съветска взаимозависимост, по този начин и Русия получава голяма сума пари през " Газпром ". Но все пак нито " Газпром ", нито " Газпромбанк " попаднаха под глобите на Запада, което разреши доставките на газ да продължат, а цената да се намали доста.

Това обаче се промени за заплащане в рубли. Засега нито една европейска страна не е приела изискванията на Москва, макар множеството спекулации по въпроса. И по-ското позицията на Брюксел е, че това няма да се случи.

И защото сигурно не е в полза на Руската федерация да се откаже от приходите си от природен газ, се стига и до повартния миг, в който на 4 май, с нов декрет на президента Владимир Путин беше оповестено, че предходният (от 31 март) е " допълнен ".

Според новото напътствие, паричните преводи на европейските контрагенти няма да бъдат превалутирани в Руската Централна Банка (която е под санкции), а това ще става в клирингов център - Национальный клиринговый центр. За тази цел няма да се минава през трети страни (банки), които са под глобите на Европейски Съюз. А и също значи, че Руската централна банка изобщо няма да е част от уравнението.
Реклама
Един от най-сериозните проблеми за заплащането в рубли, с изключение на чисто геополитечски, е че " Газпром " не приемаше заплащанията, до момента в който те не са превалутирани в рубли. Което значи, че има интервал от превеждането на парите от европейските компании до крайното превалутиране в съветски рубли в някой московски медиатор без да има изясненост какъв брой време ще продължи това и къде отиват те. По този метод може да се одобри даже, че се дава заем на съветската страна за неустановен интервал от време, с който да се прескачат глобите в действителност става невероятно, защото заплащането ще се приема за завършено чак когато рублите се преведат по съответната сметка. От новия декрет не излиза наяве това да се трансформира.

Засега няма формален коментар от Брюксел във връзка новите " допълнения " за заплащането на газа. Но съгласно редица интернационалните специалисти, представени в западни медии, това е явен сигнал, че Русия желае да продължи да продава газа си на Европа и търси метод хем да се извърши изискването на Путин, хем и западните клиенти да са удовлетворени.
Реакция на пазара
Тази вест незабавно се усети на газовите пазари като синьото гориво незабавно спадна до най-ниското си равнище от началото на май. Борсовият показател TTF се намали под 95 евро/мВтч към 16 ч.

Вицепремиерът Асен Василев съобщи през уикенда, че новият декрет на Путин не трансформира позицията на България, защото " Газпром " се е оказал като " некоректен сътрудник ". Това значи че страната ще продължи да търси разновидности за снабдяване на природен газ през терминалите в Гърция и посредством суапови покупко-продажби със страните в близост без да разчита на Газпром като снабдител и за напред.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Свят 2 Свят 3 Лица 1 Свят 2 Войната в Украйна 3 Градове 1 Лица 2 Войната в Украйна 3 Крипто Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР