Още преди да бяха поискани имунитети, ясно заявихме, че в

...
Още преди да бяха поискани имунитети, ясно заявихме, че в
Коментари Харесай

Захариева: Искането на имунитети е натиск върху парламента, за да няма реформа в правосъдието


Още преди да бяха поискани имунитети, ясно декларирахме, че в обстановка, когато се притоплят остарели манджи и супер остарели каузи, и поради изявленията на основния прокурор, няма да подкрепим свалянето на имунитета на който и да е депутат. Това съобщи пред БНР Екатерина Захариева, народен представител от ГЕРБ-СДС и някогашен правосъден министър.

Това, което се случва сега, е опит за напън върху законодателната власт, тъй че да не се продължи с промените. Механизмът за следствие на основния прокурор е единствено една дребна крачка. Не приказвам единствено за изменение в Конституцията, има какво да се направи и със Закона за правосъдната власт, с Наказателно-процесуалния кодекс, с Наказателния кодекс и така нататък Няма нищо общо с това дали някой го е боязън. Ако господин Борисов се опасяваше, нямаше да излиза от Народните събрания и да отстъпва мястото си на идващия в листата. Става въпрос за кардинална позиция, че не може правосъдната власт да оказва напън върху която и да е от другите управляващи “, изясни Захариева.

„ Борисов беше без имунитет до неотдавна. Ако е имало нещо, трябвало е да го придвижат. Въпросът е за какво в този момент? И не приказвам единствено за Борисов. Вижте какво се прави против Кирил Петков и други народни представители. То е обвързвано освен с конституционната промяна, а и с механизма за следствие на основния прокурор, който беше признат от Народното събрание “, добави тя.

Екатерина Захариева уточни, че промяната в правораздаването не е значи промяна на този с оня. „ За българския жител не би трябвало даже да е значимо по какъв начин се споделя основния прокурор. По-важно е какви ще бъдат пълномощията на основния прокурор, а не купата. “

„ Конституционната промяна би трябвало да се случи с поддръжката на повече политически партии в Народното събрание. Разговори би трябвало да се водят с всички. Минималното належащо болшинство е от 160 народни представители, а с цел да минем по бързата писта, би трябвало да са 180. ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи нямат 180 гласа. Друг е въпросът какъв катарзис претърпяват в този момент Българска социалистическа партия и нейният водач. Българска социалистическа партия се държат малко като представители на прокуратурата “, означи Захариева. Тя се надява Проектът за изменение на Конституцията да бъде импортиран от най-малко от 3 политически сили.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР