ОЩЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ, КОГАТО СЕ ПРИЕМАШЕ ЗАКОНЪТ, БЯХМЕ ПРОТИВ!Мирът

...
ОЩЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ, КОГАТО СЕ ПРИЕМАШЕ ЗАКОНЪТ, БЯХМЕ ПРОТИВ!Мирът
Коментари Харесай

Йордан Цонев: Затворихме вратата за „златните паспорти“, а някой ни вменява роля

ОЩЕ ПРЕДИ 10 ГОДИНИ, КОГАТО съдебна експертиза ПРИЕМАШЕ ЗАКОНЪТ, БЯХМЕ ПРОТИВ!

Мирът и стабилността на Балканите зависят не от болшинствата, а от етническите малцинства, сподели зам.-председателят на Движение за права и свободи

Лена Бориславова е работила в адвокатската фирма, която е обслужвала клиенти, желали капиталово поданство

Конституционните промени във връзка с правосъдната система, които Движение за права и свободи предлага, плануват два разнообразни висши съвета – на съдиите и на прокурорите, а не както е сега: един върховен правосъден съвет, в който има две колегии, които общо кадруват и във времето се потвърди неефективността на този модел. Това съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев в предаването „ Панорама “ по Българска национална телевизия.

Той напомни, че тези промени към този момент са показани и в Европа, и пред обособените парламентарни групи. Те са направени като е регистриран насъбраният опит от последните 7 години, съобразени са с рекомендациите и на Европейската комисия, и на Венецианската комисия, добави Цонев.

Зам.-председателят на Движение за права и свободи развенча мита, че Движението е упорствало в предишното за „ златните паспорти “.

На 29 ноември 2012 година ГЕРБ внасят промени в Закона за задграничните вложения, в преходните и заключителни разпореждания на които се регламентира капиталовото поданство. Тогава депутатът от Движение за права и свободи Четин Казак се изрече в Народното събрание като изиска този текст да отпадне. Стенограмата от парламентарното съвещание е в досието, която ще връча на правосъдния министър Надежда Йорданова. При последващото гласоподаване никой от Движение за права и свободи не поддържа текстовете. Този закон минава с гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция, напомни Цонев.

Нещо повече – аз участвах още през 2020 година в създаването на текстове, които утежняваха приемането на тези паспорти. Промените в Закона бяха признати през март 2021 и от този момент не е издаван нито един „ златен паспорт “, добави той.

Движение за права и свободи затвори вратата за капиталовото поданство, тъй като в никакъв случай не го е желала, а в този момент някой ни вменява някаква роля, съобщи депутатът.

Цонев опроверга и появилите се клюки, че адвокатска адвокатска фирма, обвързвана със „ златните паспорти ”, е била обвързвана с Движение за права и свободи.

Ние сезирахме прокуратурата да каже коя е адвокатската фирма. Нейният притежател към този момент разгласи, че няма нищо общо с Движение за права и свободи, дори е и в спор. Но в случай че би трябвало да приказваме по този метод, със клюки, самата Лена Бориславова (началникът на кабинета на премиера Петков) е работила в тази адвокатска фирма по това време. Аз не настоявам, че Лена Бориславова има някаква виновност. Но споделям, че в случай че работим със клюки, то по същото време тази адвокатска фирма е обслужвала клиенти, които желаят капиталово поданство, тя е била на работа там, съобщи Йордан Цонев.

Движение за права и свободи не е пленник на Делян Пеевски, само че ще пази всеки, за който сме уверени, че не е отговорен, сподели още Цонев, отговаряйки на въпрос на Бойко Василев за „ Магнитски “.

Ние сме уверени, че по тематиките, за които приказваме, Делян Пеевски няма никаква виновност. Ние считаме, че в България никой не може да бъде упрекван без право на отбрана, без да му се показват доказателства така и така да мине през съд, съобщи Цонев.

Той сподели още, че Движение за права и свободи постоянно е подкрепяла евроатлантическите ни сътрудници, само че добави, че по Закона „ Магнитски “ има пробиви, има неточности, има анулирани наказания.

Има водачи на Балканите, които са глобени по „ Магнитски “, по-късно глобите са били анулирани, даже един от тях сега е вицепремиер, съобщи Йордан Цонев.

Изгуби ли ореола Движение за права и свободи, попита Бойко Василев. Ако под ореол разбирате непрекъснатото натякване, че Движение за права и свободи е непрестанно и несъразмерно във властта, прав сте, загубихме този ореол, само че и Слава богу! Това е подправен ореол, сподели Цонев.

Той напомни, че Движение за права и свободи е партия, която има изключително значение, партия, осигурила мира. „ Това е партия, която заради своя метод на основаване и електорат, обезпечава на България нещо, което другите партии не могат да дадат. Не забравяйте, че мирът и стабилността на Балканите зависят не от болшинствата, а от етническите малцинства. През последните 10 години ние в Движение за права и свободи допуснахме доста неточности. И най-голямата е, че оставихме великодушно да ни рисуват облик, който не е нашият. Ние сме партия като всички останали, във връзка с даденостите в страната, във връзка с оперативната политика. Но на нас в Движение за права и свободи ни изрисуваха необикновен облик, а ние 10 години мълчахме ”, сподели Йордан Цонев. Той разяснява и рецензиите на Движение за права и свободи във връзка с увеличението на дълга посредством Бюджет 2022.

За разлика от доста други европейски страни, България има особена система – валутен ръб и няма доста механизми против инфлацията. Затова и огромният риск е внезапното увеличение на задлъжнялостта на страната, сподели зам.-председателят на бюджетната комисия в Народно събрание.

Той чака повишение на лихвите по заемите първо в Америка, а след това и от Европейската централна банка.

Кредитният и дългов балон ще се спука, по тази причина ние настояваме да сме внимателни и деликатни, изясни Йордан Цонев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР