Още по време на председателството в ЕС много ясно сме

...
Още по време на председателството в ЕС много ясно сме
Коментари Харесай

Захариева: Няма как да кажем ``да`` на Северна Македония при тези условия |

Още по време на председателството в Европейски Съюз доста ясно сме съобщи, че няма по какъв начин да кажем " да " на Северна Македония за Европейския съюз при тези условия. Нямаме нови условия. Има контракт, който желаеме да съблюдават.

Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева пред бТВ.

Тя беше безапелационна, че позицията на България не може да се промени поради външен напън . „ Договорът за добросъседство е подписан през 2017 година и влезе в действие през 2018, като от пролетта следим дали въобще той се съблюдава. Те трябваше да свикат комисия, с цел да се ревизира това, само че не се случва. Ние нямаме искания за това по какъв начин се самоопределят македонските жители и по какъв начин дефинират техния език, само че не може те да имат искания за това по какъв начин се дефинират българите, които живеят там. Не би трябвало те да се тормозят от това, че са българи и да се усещат дискриминирани “, съобщи Захариева. „ Не е единствено историята, а езикът на омразата и претенциите за малцинства. Нашата теза е, че не отразяването на историческата реалност се отразява на актуалното, добави външният ни министър.

Екатерина Захариева се включи от вкъщи си, защото остава под карантина, въпреки пробата й за ковид да даде негативен резултат. Тя остава изолирана поради контакта си със инфектирания с COVID-19 зам.-министър Петко Дойнов. „ Добре съм. Вчера, откакто зам.-министър Дойков беше открит с Коронавирус, тествахме всички контактни лица. Всички те са с отрицателни проби, само че разпоредбите са за всички и би трябвало да ги съблюдаваме. След като си бил контактен в затворено пространство, би трябвало да се самоизолираш “, изясни Захариева.

Тя счита, че карантината няма да попречи на работата й, защото от март насам светът е минал в нов режим на работа и всички интернационалните съвещания се правят онлайн.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР