Още по темата28.09.2018 / 16:33Нова телевизия с изявление срещу Господари

...
Още по темата28.09.2018 / 16:33Нова телевизия с изявление срещу Господари
Коментари Харесай

Дневник: Прокуратурата обмисля дали да обвини репортера на Господари на ефира за лъжесвидетелстване

Още по темата28.09.2018 / 16:33 " Нова телевизия " с изказване против " Господари на ефира ": Не одобряваме внушенията на Митко Върбанов! Това не е публицистика. Ще търсим отговорност

В прокуратурата се разисква дали има данни за лъжесвидетелстване и набедяване от страна на репортера на " Господари на ефира " Димитър Върбанов. Държавното обвиняване няма да желае непрекъснатия арест на арестуваните и упрекнати за нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди. От съда ще бъде желана най-леката мярка за неотклонение - " подписка ", написа dnevnik.bg.

Това съобщи за " Дневник " представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. Промяната в дейностите на прокуратурата идват от публикувани в медиите фрагменти от охранителните камери на склада, съхраняващ храни с изминал период на валидност, на които се вижда, че шефът на склада и негов чиновник избутват Върбанов отвън склада, след което затварят вратата, без да му нанасят удари или да го хвърлят от някъде. Впоследствие той лежи известно време, подпрян на единия си лакът, до момента в който операторът му го снима, а по-късно ляга по тил, изчаквайки да дойдат извиканите служители на реда. Когато униформените идват, те оказват помощ на репортера да стане и олюлявайки се, да седне на скамейка.

Първоначално за случая бе обявено в новините по " Нова телевизия " в сряда вечерта. На уеб страницата на малкия екран заглавието бе " Нападнаха журналиста Димитър Върбанов ". В публикацията се споделя, че Върбанов е хвърлен върху бетонова площадка, като е получил пострадвания по ръцете и главата. Настанен е в Спешното поделение във Велико Търново. На идващия ден в предаването на " Господари на ефира " по случая се говореше не за побой, а за проявена към кореспондент експанзия.

Досега прокуратурата не е разполагала с видеозаписи и по тази причина е наложила прокурорско задържане за 72 часа на упрекнатите, изясни Арнаудова. Затова и прокурорите във Велико Търново разискват дали да издигнат обвиняване за лъжесвидетелстване или набедяване на Върбанов, тъй като пред проверяващите той доста в детайли е обяснил по какъв начин са му били нанесени телесните пострадвания. А въз основа на тези показания прокуратурата е взела решение да желае най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража " на упрекнатите.
Още от началото на случая прокуратурата реши да приложи " цялата суровост на закона ", както прикани министър председателят Бойко Борисов от Ню Йорк в четвъртък.

В подтекста на събитията, свързани с репортера на " Господари на ефира " Димитър Върбанов, Нова Броудкастинг Груп е мощно обезпокоена от неправилното подстрекателство, което журналистът е основал. Въпреки че " Господари на ефира " е външна продукция с напълно самостоятелна публицистична политика, Нова Броудкастинг Груп не приема сходни способи, несъвместими с правилата на професионалната проверяваща публицистика. Медията се разграничава от случилото се и ще потърси отговорност от продуцента, се споделя позиция на малкия екран.

Записите бяха публикувани от уеб страницата " Медиапул " и демонстрират хронологията на случилото се. Публикуваме някои от тях във времевата им поредност.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР