Още по темата27.02.2018 / 20:47С кола през зимата: Безопасно шофиране

...
Още по темата27.02.2018 / 20:47С кола през зимата: Безопасно шофиране
Коментари Харесай

Това убива колата ти през зимата

Още по темата27.02.2018 / 20:47С кола през зимата: Безопасно шофиране на заснежен път19.12.2017 / 00:54Зима е: Как да загреете купето на колата най-бързо?

Астрономическата зима на процедура още не е настъпила, само че снегът и студът към този момент пристигнаха. И няма да си тръгнат през идващите 3-4 месеца.

Това е най-тежкият сезон освен за хората, само че и за колите. Сутрин би трябвало да се излиза по-рано, с цел да се почисти колата, която може да не се отвори или пък да не възпламени. AutoMedia.bg разгласява за вас няколко съвета за неща, които не трябва да се вършат с автомобила в студа.

Заливане на ключалката с гореща вода

Да залееш замръзналата брава на автомобила с гореща вода общо-взето е много глупава концепция. Разбира се, в случай че преди този момент притежателят на колата не е подготвил известна сума пари за боядисвани и за промяна на уплътнения. Факт е, че горещата вода ще разтопи леда, само че тя ще попадне върху уплътнителите и върху механизма за заключване. И на идната заран ще се налоги да размразявате и него.

Ползване на течности от вида WD-40

Нищо срещу WD-40, само че това не е панацея. В случая казусът е, че то отстранява освен влагата, само че и смазката. Тоест, освен пази от конденза, само че и форсира износването на триещите се елементи. Така че наложително би трябвало да се употребява в композиция с естествена смазка.

Махане на снега с чистачките

След всеки снеговалеж по пътищата се появят огромен брой водачи, чийто преглед на пътя е мощно стеснен, защото не са изчистили напълно стъклото на автомобила си. Обикновено през погледа има има амбразура, през която виждат пред себе си, само че не и встрани. Те се трансформират в евентуални убийци на пътя, защото ги е домързяло по една или друга причина да изчистят колата си преди тръгване.

Продължително въртене на стартера

Ако автомобилът не възпламени в самото началото, няма никаква логичност да се върти настойчиво стартера до безспир. Причината за сходен проблем нормално е в качеството на горивото и в екологичните правила. Колкото по-висок е " евростандартът " на даден автомобил, толкоз по-бедна примес употребява той за пускане на мотора. А това не се отразява добре в студа.

Загряване до работна температура

Един от безконечните разногласия е дали моторът би трябвало да бъде оставен да доближи естествена работна температура преди тръгване. Докато това стане, колата ще изгаря някой различен литър гориво допълнително. С турбодизела в студа е още по-зле, защото този вид мотори загряват единствено при придвижване.

Впрочем, през зимата този проблем не е толкоз настоящ, защото студеният мотор по предписание работи по-зле. Почистването на снега от автомобила обаче лишава към 5 минути, които са изцяло задоволителни, с цел да може маслото да доближи до всички елементи на мотора. След което може да се потегли, без да се не помни, че би трябвало да загреят и други системи и детайли – амортисьорите, усилвателят на кормилото и маслото в скоростната кутия.

Малко (никакво) гориво в резервоара

Най-лошото свойство на горивото в автомобила е, че той свършва. Случва се, след изтощителен работен ден лидерът да реши да пропусне посещаване на бензиностанцията. Малкото гориво обаче е сериозен проблем, защото колкото повече празно пространство има в резервоара, толкоз повече влага се кондензира вътре. И когато колата изстине, тя са кристализира, това затруднява работата на бензиновата помпа.

Често миене на автомобила

Всъщност, автомивката убива боята и лака, както го прави и горещата вода, въпреки и не толкоз дейно. Това не значи, че колата те би трябвало да се мие през зимата, само че е хубаво това да става по-рядко. Особено, в случай че температурите на открито паднат под минус 10 градуса по Целзий.

Паркиране на топли паркинги

Ако не разполагате с топъл гараж и автомобилът ви живее на улицата, топлите паркинги (на МОЛ-овете, например) са негов безжалостен зложелател. Докато вие си обикаляте нехайно в комерсиалния център, колата се размразява. Освен това, по такива места влажността е много огромна. Резултатът е замръзнали дръжки и стъкла на идната заран.

Използване на ръчната спирачка

Когато би трябвало да паркиране под надолнище, ръчната спирачка е отличен асистент. Проблемът е, че при студено и влажно време в барабана и спирачния диск елементарно прониква вода, която обаче не изсъхва. Конструкцията на целия механизъм на ръчната спирачка е подобен, че се смъква много мъчно, с цел да бъде подсушена. Съответно никой не го прави и влагата остава.

 

Трафик Нюз

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР