Още по темата24.07.2019 / 18:15Президентът Румен Радев: Задължителен е нов

...
Още по темата24.07.2019 / 18:15Президентът Румен Радев: Задължителен е нов
Коментари Харесай

Кабинетът отвърна на Румен Радев за F-16

Още по темата24.07.2019 / 18:15Президентът Румен Радев: Задължителен е нов спор в Народното събрание по договорката за F-16 (видео)

Сега

Двама министри дадоха ексклузивен брифинг довечера, с цел да отвърнат на рецензиите на президента Румен Радев по отношение на договорката със Съединени американски щати за нови изтребители F-16.

" Дебатът за покупка на въоръжение в никакъв случай не е лек, тъй като на всички места в страните сходни покупко-продажби са били обилни като цена, само че подобен спор да се трансформира в популистки, е недопустимо ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов, представен от БГНЕС. Той и сътрудника му Красимир Каракачанов отхвърлиха обвиняванията, че липсва спор и бистрота по тематиката. „ Още по-убедени сме в легитимността на сходно решение, защото държавните управления на Съединени американски щати и България са се разбрали по избрани решения, а видите ли президентът се съмнява в метода, по който това решение е реализирано ”, разяснява Горанов.



Финансовият министър попита президента през медиите ще върне ли и закона за бюджета и това част ли е от сюжет за отсрочване на договорката. " С тази провокация задоволително ли е? Ако с сходни причини ще се върне и законът за държавния бюджет ние ще би трябвало да търсим нашата политическа тактика ", добави Горанов. Смесването на разнообразни тематики и то от президента е недопустимо за нас, акцентира финансовият министър.

" Готови сме Народно събрание да заседава в допълнение и да се преодолее и едно несъгласие по Закона за бюджета. Бих приел, че с несъгласие единствено на ратификационните контракти той желае да затворим дебата. Лицемерно ще е в идващите дни да забележим и едно несъгласие върху бюджета. Ако това е позицията на президента, да съобщи позицията си и във връзка с актуализацията на бюджета, защото единият план без другия няма по какъв начин да продължи ", сподели още министърът.

" Не е истина, че самолетите не са способни да извършват отговорностите си. Винаги съм бил последовател институциите да приказват между тях. МО както и МФ, както и Министерството на стопанската система и Министерство на външните работи, ангажирани с преговорния развой, мога да подсигурявам, че си свършиха съзнателно работата. През април във Вашингтон цената беше понижена със 160 млн. $. Почти е несъмнено, че цената ще бъде понижена с още 60 млн. $. Това са 60 млн., за които бях загатнал, когато гледахме този въпрос в комисията по защита ", сподели Каракачанов.

Председателят на комисията по защита ген. Константин Попов съобщи, че комисията уверено отхвърля претекстовете на президента. Мотивите не са състоятелни и се различаваха съществено от това, което сподели президентът в 18 ч. Убедени сме, че познаваме задоволително добре договорите, сподели още Попов.

Трябва да има доверие сред две държавни управления, с цел да има контракт и договорка. Екипите на българската и американската страна, всички договаряния сме водили честно и намерено, сподели и зам.-министърът на защитата ген. Атанас Запрянов. Американското държавно управление базира военните си продажби на 3 закона и вътрешна нормативна база. Всички страни правят едни и същи процедури. Всяко подстрекателство за неравноправен контракт ерозира доверието на американското държавно управление, разяснява още Запрянов.

Днес президентът изясни претекстовете си да върне Закона за ратификация на договорите със Съединени американски щати за нови изтребители F-16. Той посочи, че решението интернационалните контракти да не бъдат направени обществено притежание е причина подписването им да бъде забавено, а депутатите да разяснят на обществото какво се споделя в тях, да се организира спор в Народно събрание. Според него всички детайлности би трябвало да са ясни за жителите, защото следва страната ни да заплати 2,2 милиарда лв. без Данък добавена стойност предплатено и да чака доставка на самолетите най-рано след 4-5 години. При това до момента това, което ще получи страната ни, е орязан пакет въоръжение, съоръжение и образование на личен състав, което ще ограничи качествата на машините. Според президента, има заложени скрити разноски за инфраструктура, превоз, въоръжение, налози, такси и прочие, които ние занапред ще плащаме от горната страна на 2,2-та милиарда лв. без Данък добавена стойност. Освен това американската страна има право да трансформира клаузи в контракта, без да се допитва до България. Така страната ни поема отговорности за скрити и неразбираеми разноски, които ще се заплащат десетилетия наред от нашите държавни управления. Държавният глава зададе няколко въпроса, на които е безусловно належащо да бъде отговорено, преди да ратифицираме договорите:

Кога ще придобием цялостния нужен пакет – въоръжение, съоръжение, образование и услуги, които подсигуряват многофункционалността на самолетите F-16?

Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противоположен случай би донесло спомагателни разноски и закъснение в използването им?

Кога ще имаме нужната инфраструктура, с цел да ги употребяваме?

Кога ще купим идващите 8 самолета?

Кога ескадрилата ще е подготвена за пердах в действителност?

Кога и какъв брой ще платим за всичко това?



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР