Още по темата11.11.2018 / 22:06Учителят Петър Дънов е казал: Най-сигурното

...
Още по темата11.11.2018 / 22:06Учителят Петър Дънов е казал: Най-сигурното
Коментари Харесай

Петър Дънов: Жената никога не трябва да плаче пред мъжа си

Още по темата11.11.2018 / 22:06Учителят Петър Дънов е споделил: Най-сигурното лекарство е...08.10.2018 / 23:48Петър Дънов - 313 предписания за 101 заболявания

woman.bg

На 27 декември се навършиха 74 години от гибелта на Петър Дънов, именуван от почитателите си Беинсá Дунó (наименованието е със санскритски корени и  може да се преведе като „ Този, който носи положителното посредством слово “). 

Петър Дънов, прочут още като Учителят, е една от най-ярките фигури в българската история и духовна просвета. Той основава философско-религиозното обучение Дъновизъм, което е записано от Дирекцията по вероизповеданията като настрана изповедание.

Той е роден на 11 юли 1864 в село Хадърча, Варненско, тогава част от Османската империя. Дънов има в действителност тежко детство. Той е третото дете в фамилията на духовник Константин Дъновски и Добра Чорбаджи Атанасова. До 6-годишна възраст не може да приказва, тялото му е извънредно едва и болнаво, рядко поддържа връзка с други деца, а избира да се усамоти, фиксирайки погледа си в една точка. Завършва главното си обучение във Варна, след което отпътува да учи богословие и медицина в Съединени американски щати. След като още веднъж се завръща в България през 1897 година, оформя своите първи характерни окултно-мистични хрумвания в капиталните си писания „ Седемте диалога “. През 1912 година Дънов, дружно с трима свои почитатели – Пеньо Киров, Тодор Стоименов и доктор Георги Миркович, основават учението " Бяло приятелство ". Започват да пътуват из цялата страна, като Учителят изнася обществени проповеди под формата на беседи. Централно място в тях заема фигурата на Христос, възприеман като историческа, космична и метафизична персона.

 Петър Дънов: Никога дамата не би трябвало да плаче пред мъжа си

Творчеството и активността на Петър Дънов са обект на проучване и разбори от страна на редица учени и духовни водачи. Нека се потопим в мъдростта на неговите слова и си напомним най-забележителните препоръки за любовта, на които ни учи този популярен българин.

Четете още: Петър Дънов: Ако мъжът ви има държанка, поканете я на посетители

1. Ако искаш да обичаш, не би трябвало да се страхуваш. Ако искаш да те обичат, не би трябвало да се съмняваш.

2. Когато желае да обсеби нещо с възприятията си, човек си основава карма. Когато дава независимост на хората, той се освобождава от своята карма.

3. Не може да мислиш за някого, в случай че и той не мисли за тебе.

4. Любовта е глуха за всички неприятни, обидни думи. Ти не можеш да огорчиш сърцето на любящия човек, нито можеш да помрачиш мозъка му, нито можеш да смутиш душата му. На всички обиди и огорчения той ще се усмихне. Любовта е непобедима мощ. Който има Любов, той е мощен човек.

5. Любов, която не може да издържи на всички тествания в живота, не е същинска обич.

6. Любовта не е в жертвата. Любовта изисква освен това от жертва. Жертвата е единствено закон за изкупване на нашите грехове.

7. В любовта няма никакъв грях. Любовта е от Бога. Всяка обич, която повдига индивида, иде от Бога.

8. Любовта се демонстрира в живота отвън времето и пространството. Тя не зависи от времето, нито от външните условия. Любовта идва от контакта на човек с Бога и се предава посредством вътрешен подтик, посредством вътрешен подтик.

9. Заради любовта хората са подготвени на такива жертви, каквито без обич в никакъв случай не биха създали.

10. Любовта е безконечният блян на две души.

11. Разликата сред човешката и божествената обич се състои в това, че божествената обич добавя всичко в човешката обич, без да я променя.

12. Любовта не е трайна, тъй като е толкоз мощна, че в случай че се застои, човек не би могъл да устои на нейните трептения.

13. Всеки се преобразява, когато почувства, че е обичан.

14. Любовта не се изисква. Който желае обич, той няма обич в себе си.

15. Когато двама души се обичат, те внасят подтик към нещо велико в целия космос.

16. Не можеш да обичаш някого, с който не си имал връзка в предишното. Любовта сред хората не се демонстрира единствено в един живот.

17. Този, който ви обича, може да ви лекува, може и да ви учи. Най-голямото изкуство е човек да обича.

18. За всеки човек е несъмнено кой да го обича. И всеки би трябвало да откри оня, който го обича.

19. Ако се сърдите, няма да постигнете любовта. Когато се сърдите, вие сте надалеч от любовта. Със мусене, с съмнение и подозрение любовта не се намира.

20. Ако някой не обръща внимание на твоята обич, това нищо не значи. Ще пристигна ден, когато той ще реши това, което си му дал, и на любовта ти ще отговори с обич. Той ще заплати с рента за това, което е получил от тебе. Човек може да губи на всички места и във всичко, само че не и в любовта.

21. Никога дамата не би трябвало да плаче пред мъжа си, нито мъжът пред жена си.

22.От огромно значение е какъв човек те обича. Ако те обича елементарен човек, и ти ще станеш елементарен. Ако те обича надарен човек, ще станеш надарен. Ако те обича талантлив, ще станеш талантлив.

23. Когато обичаш някого, ти не можеш да живееш без него. Това е любов, това е вътрешният смисъл на обичта. Ако мислиш, че и без него можеш, ти не го обичаш.

24. Не питайте никого: „ Ти обичаш ли ме? ”. Щом питате, всичко ще изгубите. Кой по какъв начин ни обича, то не е наша работа. Това е работа на другите. Как ние обичаме, това е наша работа.

25. Да обича, това е работа на душата. Не се бъркайте в нейните работи.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР