Още по темата Зеленият ток ще се продава през борсата

...
Още по темата Зеленият ток ще се продава през борсата
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика

Още по тематиката
Зеленият ток ще се продава през борсата от 1 юли

До 1 януари 2019 година НЕК ще продължи да изкупува силата от ВЕИ и ще я продава на борсата, а по-късно покупко-продажбите ще вършат самите централи
26 апр 2018
Нов поврат - КЕВР получи право да спре договорката с CEZ

ГЕРБ за трети път смени позицията си и поддържа настояването на Българска социалистическа партия и " Обединените патриоти "
26 апр 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018
Електричество от бъдещето

Управлението на електроразпределителните мрежи се автоматизира, в бранша навлизат и блокчейн технологиите
7 апр 2018 Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Данаил Папазов взима 30 млн. лева дял от Топлоелектрическа централа " Варна "
Без да работи, Топлоелектрическа централа " Варна " регистрира чиста облага от над 60 млн. лв. за 2017 година А новият притежател на централата - някогашният транспортен министър и доближен до Движение за права и свободи Данаил Папазов, си е разпределил 30 млн. лева дял. Платен с наследения от времето на CEZ кеш от над 40 млн. лева Това излиза наяве от годишния финансов доклад на сдружението, което наскоро получи актуализация на комплексното си позволение и се кани да стартира работа на 1 юли.

С осъществените счетоводни интервенции Папазов на процедура е съумял да извади кеш от сдружението и да покрие огромна част от разноските си по придобиването на Топлоелектрическа централа " Варна ". Фирмата му " Сигда " купи централата на 20 декември от CEZ против 48.5 млн.евро. Известно е, че за задачата бе взет заем от Първа капиталова банка за 24.2 млн. евро, като от документите по залога в Търговския указател е ясно, че лихвата е висока - най-малко 7.5%, а обезпеченията са терени в Девня и една бензиностанция. В изгода на банката са заложени и 100% от акциите на ТЕЦ-а.

Отделно Папазов към този момент разгласи, че ще взе участие с 210-мегаватовия 6-и блок на централата в търговете за леден запас, чийто размер тази година страната (случайно или не) усили. И сметките демонстрират, че ще завоюва от това най-малко 17 млн.лв. за година.

Въглищата от " Мини Марица-изток " надали ще нарастнат
Министерството на енергетиката и държавното сдружение " Мини Марица-изток " ще търсят благоприятни условия за усъвършенстване на дейностите в сдружението, което най-вероятно значи стесняване на разноски вместо повдигане на цената на въглищата. Това е резултатът след днешното посещаване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в предприятието и диалозите й с работещи там след митингите им.

Недоволството в държавните мини се случва макар че през последните години сдружението е на облага. Различното в този момент е, че служащите не желаят нарастване на заплатите, а възстановяване на изискванията на труд и рационализация на техниката - нещо, което, в случай че съдим по публичните поръчки, също се случва непрекъснато. Доброто финансово положение пък би разрешило заемно финансиране, което да се употребява за в допълнение възобновяване на техниката.

" Мини Марица-изток " са едно от дребното държавни сдружения в енергетиката, които през последните 5-6 години постоянно излизат на облага. Става дума за по няколко милиона, само че е реалност, че разноските се покриват изцяло, отговорностите към трети страни се заплащат и няма закъснение по заемите. Инвестиционната стратегия също се извършва по отношение на авансово избрания график. В момента е в ход социална поръчка с бюджет от 85 млн. лева за рехабилитация на 5 багера.

Миналата година даже се чака да бъде рекордна за мините. Към 30 септември докладът на компанията демонстрира чиста облага от 41 млн. лв.. Това се удостоверява и от последните данни на енергийния министър, която предходната седмица разгласи, че по сметките на сдружението има над 40 млн. лв.. Точно по тази причина и съгласно Петкова настояването за по-висока цена на въглищата поради нуждата от вложения е безпричинно, защото има задоволително средства за софтуерно възобновяване.

Търси се строител на газовата връзка с Гърция в търг за 145 млн. евро
Най-голямата социална поръчка от началото на годината - тази за планиране и строителство на газовата връзка Гърция - България, към този момент е в ход. Търгът с бюджет от 145 млн. евро без Данък добавена стойност е разгласен на 30 април от плановата компания за интерконектора - " Ай Си Джи Би " АД (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са БЕХ и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon. Поради сложността на процедурата по желание на реализатор няма да се сбъдне проектът на държавното управление да направи първа копка на плана в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз - до края на юни.

" Обявяването на тази процедура показва по категоричен и еднопосочен метод ангажираността ни за реализацията на този план и е знак, че той фактически се намира в извънредно напреднал стадий, който основава условия строителството на газопровода да стартира през последното тримесечие на 2018 година ", разяснява Теодора Георгиева, изпълнителен шеф от българска страна на плановата компания ICGB.

Изборът на строител ще бъде изработен посредством лимитирана процедура по реда на Закона за публичните поръчки на два стадия - по този начин, както се избира и доставчикът на тръбите за газопровода. В случая има фаза на прелиминарен асортимент и фаза на разглеждане, оценка и класиране на офертите на преквалифицираните след първия стадий претенденти.

При предварителния асортимент ще бъдат преценени и избрани претендентите, които имат нужната финансова и техническа дарба да изпълнят предмета на публичната поръчка съгласно поставените условия, и единствено те ще бъдат поканени да дадат съответни предложения.

Русия насочва износа на нефт към Китай
Русия ще достави приблизително с 19% по-малко недопечен нефт през главните си пристанища в Балтийско и Черно море през първите 5 месеца на 2018 година в съпоставения с година по-рано. Най-големият производител на енергийни първични материали в света се насочва от ден на ден към Китай, на който е доставил 43% повече нефт през първите три месеца, демонстрират данните на съветския оператор " Транснефт ".

Балтийските и черноморските пристанища понасят следствията на възходящия експорт на недопечен нефт към Китай. Промяната евентуално ще накара европейските рафинерии да търсят нови снабдители на суровината.

Европа внася повече недопечен нефт от Русия, в сравнение с всяка друга страна, демонстрират данни на ITC Trade Map. Необходимото количество евентуално ще бъде обезщетено от Близкият изток, както и посредством доставки от Съединени американски щати. " Азия ще има по-малка потребност от доставките от Близкия изток поради растежа на тези от Русия, тъй че те ще бъдат пренасочени към Европа ", разясняват анализатори.

Иранското нуклеарно съглашение се доближава от ден на ден към разпад
Ключовото иранско нуклеарно съглашение, което лимитира атомната стратегия на Техеран в подмяна на облекчение на глобите, върви от ден на ден към разпад. Преди да изтече ултиматумът на американския президент Доналд Тръмп на 12 май за преразглеждането му, събитията се развиха с следващ трагичен епизод. Израелският министър председател Бенямин Нетаняху упрекна при започване на седмицата Иран, че мами за нуклеарните си упоритости, а Техеран го назова " измамник ".

Нетаняху показа това, което разгласи за копия на ирански файлове, показващи проекти за създаване на нуклеарно оръжие, които са били замразени преди 15 години. Проблемът е, че Техеран твърдеше, че нуклеарната му стратегия е с мирни цели, когато беше подписано съглашението през 2015 година Сега това може да стане следващият аргумент, употребен от Тръмп, с цел да извади Съединени американски щати от договорката, отбелязва Военновъздушни сили. Същевременно европейските страни, подписали документа, показаха, че изказванията на Нетаняху удостоверяват за какво сделката е належащо да остане в действие. Според Англия и Франция сега клаузите се съблюдават от Иран.

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР