Още по темата: Здравко Димитров: Атракционите по Въча с пречиствателни

...
Още по темата: Здравко Димитров: Атракционите по Въча с пречиствателни
Коментари Харесай

Експертът: Тук ще работят най-добрите инженери на Израел

Още по тематиката: Здравко Димитров: Атракционите по Въча с пречиствателни станции Проектът „ Въча ” започва! Ще пием чиста вода от Родопите

Станислав Сираков е представител на " Израел Електрик ", която работи взаимно с " Аш Индъстрийз " по плана " Въча ".

Г-н Сираков, какъв опит има компанията Ви в работата по сходни планове?

„ Аш Индъстрийз ” в Израел имат взаимни контракти с " Израел Електрик ", като създават доста енергийни, водни и смесени планове. Един от тях е за обезсоляване на морска вода за 418 млн. шекела. Това е огромна апаратура, която минава през комплицирани терени и би трябвало да достави вода до Хайфа. Ако приказваме за опит, тези компании имат подобен опит, какъвто ние в никакъв случай няма да имаме, тъй като те в действителност имат проблем с водата. Ние нямаме!

Какви специалисти включва екипът, който ще работи по изследването?

Екипът има 12 специалисти, от хидролози до еколози, инженери, финансисти. Ние имаме 12 топексперти и дублиращи - най-хубавите в Израел, те ще работят в отбор, пренасяйки най-хубавия опит. Един от тях е на 74 години и е персонален консултант на техния министър председател по вода и водни запаси. Той персонално е зает с плана. Така че приказваме за едно доста високо равнище. В екипа ще работят и българи.

Какви задания стоят в предпроектното изследване?

Предпроектното изследване ще даде рамката за бъдещата втора фаза. Ще се дефинира трасето, сечението на тръба, ще се дефинира тъкмо мястото на подстанциите на изравнителите. Ще се дефинира точното място на пречиствателната апаратура, ще се вземат проби през 4-те разнообразни сезона. Това е записано в контракта и ние сме длъжни да го създадем. Също и за качеството на водата, ще пристигна специалист по филтриране на водата от Израел, с цел да се вземат най-точните решения каква да е тъкмо инсталацията, технологията, която ще пречиства водата. Ще се направи и стопански разбор и ще даде рентабилността на този план. След това изследване всеки ще знае какъв брой би коствал той, ще знае, че това е най-логичният и най-благоприятен вид на трасе, водата с какъв дебит ще идва на входа на Пловдив, което е извънредно значимо, тъй като съществуващата водопроводна мрежа на града не е планувала да влезе от едно място вода с такова огромно налягане.

Имате ли някаква предварителна информация какъв дебит на водата може да се обезпечи от каскадата?

Не, нямаме. Но по тази причина има 7-8 месеца, година, колкото сме дали като период, с цел да се изследва професионално. Записали сме, че ние пожелаваме работни групи да се провеждат освен в региона, само че и в локалното ВиК, в министерството, с цел да може да работят взаимно с нашите специалисти и да получават съответна информация.

Ще ви стигнат ли 14 месеца? Има ли фактори, които биха ви забавили?

Ще ни стигнат. Единственото нещо, което ни лимитира, са тези 4 сезона, като през всеки един от тези сезони би трябвало да вземем проба от „ Доспат-Въча ”.

Какво предизвикателство слага този план пред Вас? Какво ви накара да кандидатствате?

Правителствата на двете ни страни са другарски. И беше ни дадена такава задача от премиера още преди 2 години - да дойдем и с каквото можем да помогнем.

Обходихте ли трасето към този момент?

Обходено е, намерихме остарели планове, само че все още индикациите са, че трасето ще бъде усъвършенствано.

Релефът тормози ли ви?

Нашите специалисти споделиха - не. Намерили са доста удачно решение, ще се употребява гравитацията за доставката на вода до Пловдив през сервитутни зони.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР