Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво

...
Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво
Коментари Харесай

Вечерни новини: Brexit ще приключи окончателно в края на 2020 г., а Западът бави поздравленията си за Путин

Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Русия контраатакува западните ограничения и обвинявания за отровения разузнавач във Великобритания; Договорът за поддръжка на МиГ-29 събира от ден на ден критики; Ключова комисия в английския парламент желае по-дълъг Brexit
18 мар 2018
Вечерни вести: Западът се сплоти против Русия поради отровения разузнавач, а Словения и Словакия имат премиерски земетресения

И още: Безработицата е паднала до 6.2% през 2017 г.; Тръмп избра закостенял медиен анализатор от CNBC за основен стопански консултант
15 мар 2018
Вечерни вести: Лондон разгласи наказания против Русия, а плажове отново отидоха при компании на ВИС, СИК, Доган, Валентин Златев

И още: Почина световноизвестният астрофизик Стивън Хокинг; Нова държавна компания и фонд ще се грижат за рисковите язовири; Европейски Съюз задвивжва втори пакет от 3 милиарда евро за Турция поради бежанците
14 мар 2018 В дъждовния и леден понеделник новините идват от отвън България - предизвестения избор на Владимир Путин в Русия и постигането на съглашение за преходния интервал за Brexit, което завчас подвигна курса на паунда по отношение на $.

В страната държавното управление още веднъж взема решение спешни проблеми – предстоящите значителни превалявания и дупките по пътищата след зимата, са обичаен управнически проблем, с който държавните управления на Борисов (1,2,3) юначен се оправят.

" Пожари, наводнения – овладени са. Очакват се, обаче превалявания в идващите два дни и снеговалежи по високите елементи ", рапортува вътрешният министър Валентин Радев на оперативното съвещание на кабинета в понеделник. Малко преди този момент екоминистър Нено Димов разгласи от ефира, че се чака Тунджа да доближи жълт код към Ямбол, а в сряда - оранжев код. А министър председателят Бойко Борисов даде рецепта против ямите по пътищата: " Двеста хиляди души администрация имаме! Ако би трябвало – всички ги изкарвате на открито и до момента в който не се поправи – стоят, сигнализират. И тогава ще видите по какъв начин доста по-бързо ще стане ремонтът "

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Европейска комисия и Англия се схванаха за преходния интервал за Brexit: краят на 2020 година

Мишел Барние и Дейвид Дейвис - основните договарящи за Brexit, от името на Европейската комисия и английското държавно управление, оповестиха в Брюксел, че са постигнали съглашение за преходния интервал откакто Обединеното кралство напусне съюза на 31 март 2019 година Всички краткотрайни ограничения за окончателното определяне на новите връзки ще приключат на 31 декември 2020 година

Това е датата, за която настояваше Европейски Съюз. Британският министър председател Тереза Мей пък заявяваше, че Лондон избира срокът да е 2 години вместо една, само че и че " ще преживеем по-кратък интервал ", в случай че това оказва помощ по-бързо да се реализира съглашение. Споразумението може да бъде одобрено от водачите на Европейски Съюз - в това число Тереза Мей - още на срещата им в белгийската столица тази седмица.

Европейски Съюз поддържа с " безусловна взаимност " Лондон за отровения съветски сътрудник

Външните министри на страните от Европейски Съюз поддържаха Лондон с " безусловна взаимност " за обвиняванията й към Русия по отношение на отровения двоен сътрудник Сергей Скрибал в Солсбъри и глобите и приканиха Русия да отговори на въпросите за използването на нервнопаралитичното вещество " Новичок ".

Декларацията на 28-те страни членки, измежду които и България, идва в миг, в който президентът Путин назова обвиняванията " нелепости ", представителят на Кремъл настоя британците да дават доказателства или да се извинят, а говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова даже упрекна пет страни, измежду които и Англия, че може те да са източник на веществото. Русия отхвърля да има ресурси от химически оръжия, само че съгласно химикът Вил Мирзаянов, който е взел участие в създаването на " Новичок ", само Русия разполага със познания по какъв начин да сътвори това вещество.

Западните водачи бавят поздравленията си за преизбирането на Путин

И като продължение на предната вест, през днешния ден Европа изпраща и още един сигнал за изстудяване на връзките към Русия. Лидерите на страните в Европейски Съюз не бързат да изпратят протоколните поздравления за изборната победа на Путин. До късния следобяд в понеделник той беше получил приветствия от водачите на Китай, Казахстан, Беларус, Венецуела, Боливия и Куба, както и от крайнодесни партии в Германия и Италия. Западните водачи най-вероятно също ще изпратят приветствие, само че ще изчакат известно време. С интерес се чака и по кое време това ще направи Доналд Тръмп. През 2012 година неговият предходник Барак Обама изчака няколко дни преди да се обади на Путин, поради констатациите на американското външно министерство, че изборите в Русия не са били почтено извършени.

Това е следващият знак за новото изстудяване в връзките сред Русия и Европейския съюз след отравянето на Скрипал, щерка му и няколко полицейски чиновници във Англия. Той е чисто алегоричен, само че демонстрира равнището на съгласуваност сред страните и че напрежението няма да изчезне скоро.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Северният полюс са затопля, по тази причина в Европа застудя

Шест градуса е била температурата в края на предишния месец в една от най-близките до Северния полюс метеорологични станции. Тази особеност, съгласно климатолозите, е и повода за студената вълна, която минава над Европа сега и ще стигне до България в средата на седмицата. Само си представете - през февруари на Северния полюс е било толкоз топло, че на открито е можело да се седи по пуловер. Обичайно, леко облечен човек по това време на годината би умрял за към час - междинната температура по това време е към -34 градуса. Най-очевидното следствие от топлата арктическа зима е намаляването на ледниковата шапка към полюса (на фотографията - илюстрация на NASA). Иначе в дълготраен проект, температурните аномалии са следващото доказателство, че познатите метеорологични модели към този момент не работят и ни чакат нови, от време на време и неприятни климатични изненади.

ТОЙ КАЗА

" Отворят ли се дупки, стартирате от кмета "

Бойко Борисов на оперативно съвещание на кабинета в понеделник за престъпността и пътищата:

" Има справедливи аргументи да се отворят доста дупки по улиците – от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, в случай че е пломба на зъб при такава внезапна температура – пада. Обърнете внимание, Нанков, изключително по скоростните пътища. Където дават отговор общините, ще им помогнете да вземат ограничения. Вижте и горещото преработване. Но отворят ли се такива дупки, стартирате от кмета. Администрацията на АПИ – слагате им светлоотразяващите жилетки. Полицията – в случай че би трябвало, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките до момента в който не се запълнят. Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е действителна заплаха за живота. И след това им обяснявате, че в общи линии още година ще е по този начин, до момента в който влезе ТОЛ системата. Пътищата като километри са ни доста, парите за поддръжка са малко. Влезе ли ТОЛ системата, аз съм уверен, че най-малко милиард – милиард и половина доходи ще се генерират, които ще отидат за поддръжка.

Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да приказваме за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство... Последното, което минава на хората през акъла, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако би трябвало – всички ги изкарвате на открито и до момента в който не се поправи – стоят, сигнализират. И тогава ще видите по какъв начин доста по-бързо ще стане ремонтът. "

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Продължава срещата на Г-20 с фокус върху световния напредък и митата върху стоманата в Съединени американски щати

Финансовите министри и централни банкери на Групата на двайсетте най-развити страни (Г-20) не престават и на следващия ден срещата си в аржентинската столица Буенос Айрес. Основната тематика е устойчивостта на международния стопански напредък, като шефът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предходната седмица предизвести, че към момента съществуват опасности от спад.

Приоритетна тематика ще са и рисковете от комерсиалните войни, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че страната му вкарва мита върху вноса на стамана и алуминий. Все още не е ясно дали ще бъде контрактувано изключение за страните-членки на Европейски Съюз. Документът влиза в действие в петък, тъй че тематиката остава гореща за срещата на финансовите министри.

Оставката на словашкия министър председател Фицо не съумява да потуши всеобщите митинги в страната

Отприщени от убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк и приятелката му, митингите в Словакия не отслабват, макар оставката на премиера Роберт Фицо. Те към този момент са ориентирани против цялото държавно управление. Миналия четвъртък Фицо връчи оставката си на президента Андрей Киска с усмивка, даде обещание, че на никое място не отива и изиска вицепремиерът Петер Пелегрини да бъде назначен на неговия пост. Това разгневи протестиращите още повече. Според тях, наподобява, че Фицо ще управлява новото държавно управление зад кулисите и част от протестиращите към този момент желаят свалянето на цялата ръководеща партия SMER. През последните три петъка, макар студа, снега и дъжда, те са на улицата за най-големите демонстрации в Словакия от рухването на Съветския съюз насам.

Протестиращите желаят ангажимент към западните полезности и върховенството на закона. Въпросът обаче е какво би се случило при нови избори - сега в дребния 150-местен словашки парламент има цели 8 партии, част от които са антиевропейски, а SMER е в коалиция с още две партии, като дружно имат нежно болшинство.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Не е в пълномощията на Българска народна банка да уточни кой е действителният притежател на концесионера на ски зоната в Банско " Юлен ". Това е дала отговор банката на питане на екоминистъра Нено Димов. Така продължава неуместният спектакъл, в който нито една институция в страната не се ангажира да уточни действителния притежател зад кипърската офшорка, макар че даже министър председателят призна, че това е мажоритарният акционер на ПИБ Цеко Минев.

Ден откакто бе реализирана сделката за едногодишен временен интервал за излизане на Англия от Европейски Съюз, която планува повече отбрана за бизнеса, английската валута скочи с 1% по отношение на $ и мина над равнището от 1.40. Все отново валутните пазари остават внимателни, защото няма реализирана сделка за границата със Северна Ирландия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР