Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво

...
Още по темата Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво
Коментари Харесай

Вечерни новини: Властта започна с раздаването на пътни поръчки, коалицията на Меркел е под риск

Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Борисов съобщи председателството с уточнението, че България му е по-мила; главоболията за Меркел продължават; Цацаров ще има нов заместител
1 юли 2018
Вечерни вести: България потегля към еврозоната на 12 юли, кадрови трус в Българска социалистическа партия

И още: Утре ще станат ясни новите по-високи цени за газ, ток, парно и топла вода; Тръмп и Путин ще се срещнат в Хелзинки на 16 юли; Амстердам с първа жена кмет в историята си
28 юни 2018 И при започване на новата седмица не престават вътрешнополитическите проблеми на Ангела Меркел по противоречивата тематика за политиката към мигрантите. Опитите за консенсус с съдружните й сътрудници ще продължат и довечера, а разривът заплашва канцлерския й пост и ръководството на страната.

На друга вълна са българските ръководещи. След края на председателството на Европейски Съюз те явно към този момент могат " да му провиснал края " и да задвижат скъпи инфраструктурни поръчки, отсрочени, с цел да не генерират кавги по време на скъпите шест месеца - добра вест за поогладнелия пътностроителен бизнес в страната.

Иначе положителната вест е, че тази седмица ще грее повече слънце над цялата страна, въпреки и с превалявания тук -там, а спортните пристрастености са в обилие. След като част от огромните любимци на международното състезание си потеглиха, на тест през днешния ден ще бъде подложен и петкратния светове първенец Бразилия - против Мексико, а другият конфликт е Белгия против Япония. Ако футболът не е вашият спорт, то през днешния ден стартира и шампионата " Уимбълдън ", а Григор Димитров ще има сложен старт против Стан Вавринка в 19 ч. вечерта.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

След европредседателството ръководещите скоростно разпределят строителни поръчки за 630 млн. лева

Краят на европредседателството отпуши всички висящи пътни поръчки на страната. Без да е оповестено гласно, последните шест месеца нищо не се случваше, като по този метод държавното управление се застраховаше против кавги, които могат да бъдат видяни от Европейски Съюз. Сега, когато страната не е в европейските прожектори, пътната организация се създаде. В петък отвори предложения за южната дъга на околовръсното за 123 млн. лева Днес стана ясно кои строителни компании не престават в надпреварата за пътя до границата със Сърбия, като двете прави ще костват към 250 млн. лева А до дни същата интензивност ще се случи и за тунела " Железница " на автомагистрала Струма, който също е с планиран бюджет от 250 млн. лева

Разпределянето на бизнес за над 620 млн. лева без Данък добавена стойност евентуално ще е най-голямото разпределяне на пари в бранша през тази година. За него се борят 7-8 български строителни компании, като от време на време страната сменя любимеца си измежду тях или разпределя по формулата за всекиго от огромните по нещо. Скандалите не са необичайност, като при последния огромен (за скъпо строителство на " Хемус " ) министър председателят реши да спре поръчките поради подозрения, че са на свързани с Делян Пеевски и Валентин Златев компании. Сега отварянето на офертите за Калотина сподели изпитаната скица за всеобщо премахване на претенденти още на равнище механически предложения (13 подадени - 2 отворени за едната права и 12 подадени - 4 отворени за втората). Така остават единствено любимците и то с високи цени.

Коалицията на Меркел още веднъж е подложена на тествания

На фона на траялите до късно нощес договаряния сред консерваторите на Ангела Меркел и баварския й сътрудник Християнсоциалния съюз (ХСС) по противоречивия въпрос за политиката към мигрантите, немският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер заплаши, че ще напусне държавното управление и ще подаде оставка като водач на ХСС и по този начин сложи под въпрос бъдещето на съдружното държавно управление. Зеехофер разгласи още, че отхвърля постигнатите договорености на водачите от Европейски Съюз за справяне с мигрантската рецесия и заплаши, че ще подреди връщане на мигранти на границата. Все отново по думите му той ще остане в политиката единствено против отстъпки, което значи още най-малко ден договаряния за миграцията, чийто краен период трябваше да изтече в неделя вечерта. Според Reuters водачите на трите ръководещи партии възнамеряват да се срещнат още веднъж и довечера в опит да решат рецесията към миграционната политика.

Засега Меркел отхвърля концепциите на Зеехофер. За ХСС обаче те са основни в навечерието на районни избори в Бавария на 14 октомври, когато партията на Зеехофер ще се опита да отбрани преобладаващата си позиция в баварската политика от крайнодясната " Алтернатива за Германия " (AfD), която набра сили на последните парламентарни избори през септември.

TWEET НА ДЕНЯ
" Европейският съюз може да е толкоз неприятен, колкото е Китай, просто е по-малък. Това, което направиха с нас, е извънредно. "
Доналд Тръмп разяснява за " Фокс нюз " проектите си за 20-процентни мита върху европейските коли и комерсиалната война

СНИМКА НА ДЕНЯ
Първият нов метровлак Siemens дойде в София

Първият трен на Siemens от 20-те, които ще се движат по третата линия на метрото, е към този момент в София. Новите мотриси са с автоматизирано ръководство за следене на скоростта, енергоспестяващи и със система за автоматизирано предаване на видеосигнал в кабината на машиниста. Предвидена е и опция за ръководство на влака без ватман.Новата линия на метрото ще е с обща дължина от 16 км и ще свърже кварталите " Хаджи Димитър " и " Горна баня " с 12 метростанции. Първончалният проект бе линията да бъде подготвена доникъде на 2019 година, само че поради забавяния тогава ще бъдат пуснати единствено първите 8 км – от бул. " Владимир Вазов " до " Красно село ".

[Столична Община]

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Кои ще е новият шеф на здравната каса

Във вторник изтича срокът, в който депутати могат да предлагат нов шеф на НЗОК. Процедурата за избор на правоприемник на Камен Плочев, който беше освободен от поста, минава първо през парламентарната здравна комисия, а след това в пленарна зала. Очертава се за следващ път ръководещите да предложат единствено един претендент за поста - доктор Дечо Дечев, сега изпълнителен шеф на университетската болница за многопрофилно лекуване " Св. Иван Рилски " - София, който е специалист с ярка обществена позиция по проблемите в здравния бранш и с огромен административен опит в самата здравна каса, министерството, частния бизнес и като шеф на огромна университетска държавна болница.

НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ

Tesla съумя за пръв път да създаде обещаните 5 хиляди коли Model 3 на седмица

Фотограф: Handout
Tesla съумя да създаде 5 хиляди електрически коли Model 3 в последната седмица на второто тримесечие и по този начин за пръв път компанията извърши задачата на основния изпълнителен шеф Илън Мъск. В известие до чиновници от неделя следобяд Мъск споделя, че компанията е постигнала задачата си и в този момент упованията са през идващия месец да се доближи цел от 6 хиляди коли на седмица. " Мисля, че преди малко се превърнахме в същинска компания за произвеждане на коли ", написа той.
Tesla евентуално ще разгласи данните си за произвеждане и доставка за тримесечието по-късно тази седмица, а вложителите ще наблюдават дали компанията ще може да резервира индустриалната си скорост към края на тримесечието и да усили успеваемостта си, с цел да излезе на облага.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Бившият кмет на столицата на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор завоюва изборите за президент в страната с 53% - над два пъти по-голям резултат пред идващия във вота. Той е първият ляв претендент от няколко десетилетия, който печели изборите, а поръчките му са за фискална дисциплинираност, другарски връзки със Съединените щати и удвояване на пенсиите.

Европейска комисия стартира нова наказателна процедура против Полша поради противоречив закон , който ще смъкна пенсионната възраст във Върховния съд от 70 на 65 година Мярката ще засегне 1/3-та от съдиите в институцията, включително първият ръководител на Върховния съд, и Брюксел вижда в измененията опция да се отстраняват съдии, което подкопава правилото на самостоятелност на съда.

Върховният административен съд вкарва нови правила за изтриване на персонални данни - в известията за правосъдните актове, които се разгласяват в интернет, към този момент няма да се заличават имената на компаниите, БУЛСТАТ и техните координати. Изключение ще вършат едноличните търговци, в случай че в тяхното название се съдържа името на физическото лице.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
На Антарктида бе измерена най-ниската температура на Земята - съвсем минус 100


На Антарктида бе записана най-ниската температура, измерена на повърхността на Земята - минус 98.6 градуса по Целзий. Предишния връх е от 23 юли 1983 - минус 89.2 градуса. Изследователска група под управлението на Тед Скамбос от университета в Колорадо e записал върха в средата на континента, където слънцето в никакъв случай не изгрява, след разбор на сателитни данни. Тази температура съгласно учените е близка до лимита, който може да бъде доближат на планетата ни. Дори единствено две вдишвания при сходни метеорологични условия биха провокирали кръвоизлив на белите дробове и да доведат до бърза гибел.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР