Още по темата Вечерни новини: Германия вече има правителство, а

...
Още по темата Вечерни новини: Германия вече има правителство, а
Коментари Харесай

Вечерни новини: Машините движат българския износ през 2017 г, а Софийският градски съд засега остава без председател

Още по тематиката
Вечерни вести: Германия към този момент има държавно управление, а Борисов уважи депортираните евреи в Скопие в историческа аудиенция

И още: Мъск даде обещание експериментален полет на кораба за колонизация на Марс догодина; Каталуня отсрочи безсрочно избора на премиер; Скандал тресе гръцкия футбол, откакто притежателят на ПАОК нахлу въоръжен на терена
12 мар 2018
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Разпадането на Реформаторския блок продължава; Китайският президент получи правото да ръководи пожизнено; Наводнения по време на воден режим; Срещата Тръмп/Ким Чен-ун`
11 мар 2018
Вечерни вести: Пламен Георгиев оглави антикорупционната комисия, а Тръмп ще подпише за мита върху стоманата

И още: Катар и България подписаха меморандум за общи енергийни проекти; Опозицията в Словакия внесе избор на съмнение поради убийството на проверяващия публицист
8 мар 2018 Добрите вести през днешния ден пристигнаха от статистиката за българския експорт - той пораства устойчиво през предходната година, а профилът му се усъвършенства, като към този момент съществена роля в него имат не суровините, които носят и ниска добавена стойност, а машините, апаратите и частите за тях.

На българската политическа сцена звездата бе президента Румен Радев, който блесна с добра форма на лоста и с помощта на камерите стана тематика номер едно за диалог в страната.

Лоши вести донесе пък денят за държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилерсън, който се разделя с поста си. Отстраняването му не е ненадейно, само че неочакван е изборът на Тръмп за негов правоприемник - актуалният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео.

Управлявщите в Словакия също са в сложна обстановка - гневът поради убития раследващ публицист Ян Куцяк не секва и наподобява страната е все по-близо до предварителни избори.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Почти една четвърт от българския експорт е на машини и елементи

Машините и частите за тях се затвърждават като съществена експортна група в българския експорт. Тя образува близо една четвърт от общата стойност на продадените зад граница артикули през предходната година и в безспорна стойност доближава 12 милиарда лева Износът от тази група нараства с съвсем 12% през 2017 година по отношение на година по-рано, демонстрират данните на Национален статистически институт. Общата сума на българския износ през предходната година доближава 52.2 милиарда лева, което е растеж от съвсем 11%.

За съпоставяне, през 2007 година отпред на българският износ са били суровините - горива, мед, чугун, желязо и стомана. Макар че стоките с по-висока добавена стойност последователно излизат на напред във времето във външната търговия на България, продуктите от първичния бранш също не престават да са от голяма важност. Така да вземем за пример максимален принос за растежа на износа през 2017 година имат медта и стоките от мед, следвани от стоките от чугун, желязо и стомана.

Висш съдебен съвет не съумя да избере ръководител на основния Софийски градски съд

След близо петчасово съвещание във вторник съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет не избра ръководител на Софийския градски съд (СГС). За арбитър Евгени Георгиев гласоподаваха петима от съдийската гилдия, а за противоречивата кандидатура на Светлин Михайлов, който към този момент е заемал председателския пост (от 2004 до 2007 г.), гласоподаваха двама. Останалите седем не са подкрепили никого от двамата претенденти. За да има избор е нужна поддръжката на най-малко осем членове на съдийската гилдия. Предстои насрочване на нова процедура за избор на ръководител на Софийски градски съд. Пред публицисти Светлин Михайлов съобщи, че няма да се кандидатира още веднъж.

Софийски градски съд е първа инстанция за търговски разногласия сред компании, основани в София. Пред него се признават решенията на интернационалните арбитражи, само че също по този начин се записват политически партии. Съдът е без непрекъснат ръководител, откакто Калоян Топалов подаде оставка предходната година. Той съумя да възстановява работата на съда след отдръпването на скандалната предходна председателка Владимира Янева и отдръпването му бе изненандващо.

Тръмп смени държавния секретар Тилърсън с сегашния шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ

Майк Помпео

Фотограф: Yuri Gripas

Настоящият шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео ще бъде новият държавен секретар на Съединени американски щати. Това разгласи в Twitter президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Помпео ще замести на поста сегашния секретар Рекс Тилерсън, а неговото място като началник на Централно разузнавателно управление на САЩ ще бъде заето от Джина Хеспъл, която ще стане първата жена отпред на Централно разузнавателно управление на САЩ.

Новината за промяната на Рекс Тилърсън идва в миг, в който към името му имаше относително мъртвило. Редица издания смятаха, че той ще бъде заменен през последната половин година, само че Тръмп или отхвърляше, или отбягваше тематиката. Тилърсън, някогашен изпълнителен шеф на ExxonMobil, имаше редица несъгласия с Тръмп, който макар хвалбите си към работата на държавния си секретар неколкократно приказва пред медии, че той е индивидът, взимащ финалните решения.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз: Глобалната стопанска система ще реализира най-големия си напредък от 2011 година насам

Световната стопанска система ще реализира най-силния си растеж за последните седем години през 2018 година, с помощта на възобновяване на търговията и вложенията. Това предвижда Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Актуализирайки вероятностите си за стопанските системи на страните от Г-20, организацията увеличи прогнозата си за световен напредък за тази и идната година до 3.9% - най-високият от 2011 г насам. Според нея стопанската система на Съединени американски щати ще нарасне с 2.9% през 2018 и 2.8% през 2019 година По-силният напредък във Франция и Германия усъвършенства вероятностите за цялата еврозона – на 2.3% през 2018 и 2.1% през 2019 година Китайската стопанска система ще нарасне с 6.7% през тази и с 6.4% през идната година.

Подобрението се дължи частично на упованията, че намаляването на налозите в Съединени американски щати ще даде подтик на най-голямата стопанска система в света. Възстановяването на вложенията ще резервира растежа на международната търговия с към 5% тази година. Въпреки това от организацията считат, че международната стопанска система е уязвима от напрежение в търговията, откакто администрацията на Тръмп вкара мита за импорт на стомана и алуминий. И предизвести, че възможна комерсиална война може да заплаши усъвършенстваните упования.

ВСИЧКИ ГОВОРЯТ ЗА...

Коремното на президента
via GIPHY

Президентът Румен Радев през днешния ден впечатли бойци, екипа си, публицисти, а и цялата страна, като направи... коремно. И бързо се трансформира в една от най-споделяните вести посред политически скучния ден.
" Коремното възлизане ", както е точният физкултурен термин, накара почитателите да ръкопляскат, креативните персони в обществените мрежи да се развихрят, а всички останали - да разискват положителната му физическа форма. Разбира се, тя надалеч не е нещо неприятно, в противен случай, само че превърната в вест сама по себе си, единствено потвърждава, че мачизмът към момента е мощно на респект в политиката и цялото общество.

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Словакия е все по-близо до предварителни избори поради убийството на журналиста Ян Куцяк

Правителството на словашкия министър председател Роберт Фицо е още по-близо до опцията да падне, откакто по-малкият му съдружен сътрудник, партия " Мост-Хид ", прикани за предварителни избори в подтекста на политическата рецесия след убийството на журналиста Ян Куцяк. В противоположен случай групировката ще напусне обединението. Коалицията на Фицо има нежно болшинство в Народното събрание. Без " Мост-Хид " ръководещите ще имат лимитирана поддръжка, а водачът на третия сътрудник в ръководството, Словашката национална партия, Андрей Данко сподели, че ще желае предварителни избори, в случай че ръководещата коалиция загуби болшинството си.

Словакия изпадна в политическа рецесия след убийството на журналиста Ян Куцяк в края на предишния месец, което провокира най-големите улични митинги след рухването на комунизма преди близо три десетилетия и докара държавното управление на Фицо до ръба на оцеляването. Тя наподобява няма да премине, макар че през вчерашния ден най-приближеният човек на Фицо в неговата социалдемократическа партия, министърът на вътрешните работи Роберт Калиняк, подаде оставка.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Президентът разгласи, че смята за основателно през втората половина на април да бъде призован Консултативен съвет за национална сигурност за енергийната сигурност в страната. В подтекста на договорката на ЧЕЗ Радев сподели, че държавното управление дължи отговори на въпроса каква е схемата за финансиране и по какъв метод тази договорка е получила политическа поддръжка.

Въпреки безснежния януари нощувките в хотелите са нарастнали с 13.5% на годишна база, демонстрират данните на Национален статистически институт. Броят на самите туристи пък пораства с по-нисък ритъм - 11.5%, което демонстрира, че те са отсядали за по-дълго, в сравнение с година по-рано.

Пътниците на летище София порастват с 3.7% през февруари по отношение на същия интервал на предходната година, като отявлено нарастване има по вътрешни линии - oт 10 хиляди през февруари 2017 г до близо 18 хил година по-късно. Причината са преференциалните полети София-Варна, които никсобюджетната Wizzair възобнови през март 2017 година

Европейската комисия показа през днешния ден предложение за основаване на Европейска работа по труда . Идеята е тя да дава информация за благоприятни условия за работа, схеми за подвижност, стажове и образования, както и насоки за правата и отговорностите, когато европейците живеят или работят в друга страна от Европейски Съюз.

ПРОЧЕТЕНО ДРУГАДЕ

Паметникът на Джон Атанасов пред Телефонната палата може да бъде изместен

Собственикът на някогашната Телефонна палата в столицата – предприемача Васил Божков, желае да реалокира паметника на Джон Атанасов, който в този момент се намира пред постройката, в Теническия университет. Това споделя bTV в собствен репортаж. Собственикът на постройката счита разгласи проекти да я трансформира в културен център с музей с експозиция на над 3000 антични предмети от персоналната сбирка на Божков. Но за паметника място няма.
Авторът на скулптурата Вълко Ценов обаче е изрично срещу. Той показва, че паметникът на основателя на прототипа на актуалния компютър, е юридически особено за тази постройка, тъй като е обвързвана с технологиите и връзките.

Паметникът е благосъстоятелност на Столичната община, а оттова разясниха, че в случай че създателят не даде единодушието си, това може да осуети преместването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР